Linkuri accesibilitate

Canale multe, engleză – ioc!


O ţară care se integrează în Europa şi ai cărei tineri studiază limba engleză ar trebui să retransmită emisiunile unor canale englezeşti şi americane în engleză.


Mărturisesc că mă nedumireşte niţel politica editorială a companiei SUN TV. Va să zică există mai multe canale internaţionale pe care mi le oferă SUN TV pentru preţul de 60 de lei pe lună. Şi toate aceste canale internaţionale – Discovery, Eurosport, Euronews, Nickelodeon, History, Animal Planet, National Geographic, Action TV 1000 – au coloana sonoră în limba rusă. Nu-i vorbă, sînt un bun cunoscător al limbii ruse, iar pe deasupra canalele sus-pomenite, în variantă SUN TV, au şi subtitluri în limba română de cele mai multe ori. Ceea ce mă supără e altceva.

Mă întreb de ce măcar unul din aceste canale nu ar putea să ne fie oferit cu coloana sonoră originală? De ce, în definitiv, să nu existe printre atîtea canale măcar unul care să ne vorbească în engleză? Lucurul ăsta nu mi se pare deloc greu de realizat. Retransmiţi emisiunile unui oarecare canal, să zicem Euronews, nu prin filieră rusă, ci românească. Sau, pentru a nu-i neglija pe concetăţenii noştri rusolingvi, dăm Euronews-ul şi în engleză şi în rusă.

Oare chiar nu există un interes în ţara asta pentru limba engleză? Din cîte ştiu eu, mai toţi copiii o studiază cu acribie pentru că e greu să-ţi imaginezi că engleza nu te poate ajuta. Şi atunci ar fi o mare bucurie pentru toţi cei care studiază şi cunosc engleza să vizioneze emisiuni în limba engleză.

Uite însă că plătind 60 de lei lunar cu anticipaţie (!) companiei SUN TV nu ai parte de un asemenea cadou. O fi trebuind poate să plăteşti mai mult, nu ştiu exact care e situaţia cu abonamentele mai costisitoare. Dar chiar şi aşa, să nu fie un canal cu coloana sonoră în engleză în abonamentul de 60 de lei mi se pare cel puţin ciudat. Unde mai pui că tot acolo există TV5 care îi avantajează pe cunoscătorii de franceză. Unde mai pui că a existat odată totuşi, îmi amintesc bine, şi un canal în engleză – Cartoon Network. Păi, unde a dispărut acesta?

În mod normal, o ţară care se integrează în Europa şi ai cărei tineri studiază engleza ar trebui să retransmită emisiunile unor canale englezeşti şi americane în engleză. Iar dacă o companie privată nu are această posibilitate sau nu are bani suficienţi, ar trebui să facă ceva statul care se integrează în Europa.
XS
SM
MD
LG