Linkuri accesibilitate

Despre „tăcerea autoritară“ a „naşei“, Angela Merkel


Stilul de conducere al Angelei Merkel aspru criticat într-un volum de Gertrud Höhler, o apropiată a ex-cancelarului Helmut Kohl.


Cartea Gertrudei Höhler, scrisă într-un stil incitant, este o piesă antologică pentru ceea ce se poate numi dezvăluiri analitice, se susţine într-un text publicitar difuzat înaintea lansării volumului intitulat: „Naşa. Cum reclădeşte Angela Merkel Germania“.

Volumul recomandat de către editura elveţiană Orell Füssli „tuturor celor interesaţi de politică“ a fost întîmpinat de un val de comentarii polemice. Mulţi recenzenţi s-au grăbit să demonstreze greşelile de conţinut cuprinse în tezele controversate ale Gertrudei Höhler, profesoară de literatură, prezentată eronat ca fostă consilieră a ex-cancelarului creştin-democrat Helmut Kohl. Unele ziare germane au susţinut că Höhler niciodată nu a fost consiliera lui Kohl, ea fiind doar o apropiată a acestuia, împărtăşindu-i părerile critice faţă de Merkel.

Într-un interviu difuzat de postul naţional de radio, Höhler a declarat că Angela Merkel este percepută ca cea mai puternică femeie din Europa, deducînd asta din fapul că este numărul 1 în Germania. Ea joacă acest rol însă nimeni nu vrea observe, continua Höhler, că, în ultimă instanţă, ea se supune celorlalţi.

Gertrud Höhler vorbeşte în carte despre un adevărat „Sistem M“ (adică M de la Merkel) care după izbucnirea crizei monedei euro a început să dezvolte structuri conspirative. În loc să ofere explicaţii şi să facă declaraţii deschise în faţa parlamentului, Merkel preferă „tăcerea autoritară“.

Sub conducerea lui Merkel, Germania alunecă spre dictatură. În secret, ea instalează propriul ei regim autoritar, facilitînd disoluţia democraţiei. Socializată de sistemul comunist din RDG, Merkel se debarasează de valorile creştin-democrate şi promovează valori est-germane.

Aceste teze nu sunt neapărat noi, însă pînă acum nimeni nu le-a formulat într-un stil atît de stringent. Ceea ce afirmă Höhler este şi părerea unui nucleu conservator din interiorul Uniunii Creştin-Demcrate (CDU) şi mai ales a adversarilor politicii lui Merkel din Uniunea Creştin-Socială bavareză (CSU). Opoziţia bavarezilor contra liniei Merkel în vederea depăşirii crizei s-a manifestat din plin în ultimele săptămîni, confirmînd, pe de altă parte, aserţiunile polemice ale Gertrudei Höhler. Bavarezii cer deschis eliminarea Greciei din zona euro, Merkel se pronunţă pentru menţinerea ţării în sistemul monetar european.

Cercul conservator de la Berlin, din care fac parte 35 de creştin-democraţi, a redactat un manifest în care politica guvernului Merkel este criticat. Cabinetului i se impută, în primul rînd, faptul că ar fi preluat de la stînga politică prea multe elemente sociale.

Gertrud Höhler îi mai reproşează cancelarei nerespectarea regulilor parlamentare, prin ocolirea legislativului pentru a-şi impune politica de salvare a monedei. Umbrela de salvare a monedei (ESM) este după opinia lui Höhler un „organism corupt“.

Sistemul Merkel, comparat cu un sistem mafiot, a reuşit ca structurile legale să fie infiltrate de un comportament ilegal. În general, susţine autoarea, în acest moment se poate observa o restricţionare a libertăţii în favoarea extinderii atribuţiilor statale. Cartea apelează la cititori să se opună sistemului M. şi să-şi facă datoria civică, „deschizînd gura“.

Gertrud Höhler, Die Patin. Wie Angela Merkel Deutschland umbaut, Orell Füssli Verlag, Zürich, 2012.
Previous Next

XS
SM
MD
LG