Linkuri accesibilitate

Barack Obama susţine procesul de reforma a statului moldovean (România Liberă)


Traian Băsescu e o "pisică politică cu nouă vieţi" (ziare.com).Varianta online a cotidianului "Romania libera"p ublica o stire despre Ziua independentei Republicii Moldova, citand Agerpres. Sunt pomenite mesajele de felicitare transmise presedintelui Nicolae Timofti de liderul rus Vlaimir Putin si de cel american, Barrack Obama. Din mesajul lui Putin, este semnalata referirea la dosarul transnistrean, in rezolvarea caruia presedintele rus isi declara intreaga disponibilitate. Ziarul romanesc retine din mesajul lui Obama declaratia de sustinere a procesului de reforma a statului moldovean, constand in transformări politice şi economice. "Statele Unite rămân un partener devotat Republicii Moldova în eforturile sale de a deveni membru democratic şi prosper al comunităţii europene” , citeaza "Romania libera".

Suspendarea presedintelui roman Traian Basescu de catre Parlament a incetat luni odata cu citirea in plenul Parlamentului a deciziei Curtii constitutionale, care a declarat invalid referendumul din 29 iulie. Desi majoritatea votantilor s-au declarat pentru demiterea lui Basescu, la urne nu au venit jumatate + 1 din alegatorii inscrisi pe liste, ca atare presedintele suspendat se poate intoarce la Cotroceni dupa aparitia deciziei Curtii in Monitorul oficial.

Comentatorii de presa iau act de acest moment printr-o serie de consideratii asupra a ceea ce are sau nu mai are de facut Traian Basescu de aici inainte. Toti sunt de acord ca Uniunea Social Liberala, ca si cei doi lideri ai ei, liberalul Crin si social-democratul Victor Ponta, au scazut in sondaje in perioada crizei politice. Totusi, Basescu nu a iesit invingator, pentru ca a castigat meciul „la masa verde”, cum se spune: este vorba despre boicotarea referendumului din 29 iulie de catre sustinatorii sai.

Pe site-ul ziare.com, Ioana Ene il numeste pe Basescu „pisica politica cu noua vieti”. Articolul inventariaza momentele extrem de dificile prin care a trecut politicianul Basescu, incepand cu autosuspendarea sa din parlament pentru a permite clarificarea in instanta a acuzatiei care i se aducea in faimosul dosar Flota (anume, ca ar fi vandut fraudulos flota comerciala a României, pe cand era ministrul transporturilor). Revenit la Cotroceni, Basescu s-ar afla la „ultima viata” din cele noua, cea mai greu de trait. „Istoria nu va putea consemna despre el cu mult mai mult decat aceasta lista uimitoare de victorii improbabile. Adica un fel de acrobatie politica fara plasa. Dar daca Traian Basescu vrea sa intre in isotrie ca un autentic barbat de stat si daca vrea sa asigure ireversibilitatea putinelor reforme pe care le-a reusit, in frunte cu aceea a Justitiei, Taian Basescu are nevoie sa-si depaseasca propriile limite si, reinventandu-se in profunzime, sa reuseasca reconilierea cu propriul popor”

Un comentariu semnat de Iulian Leca, de asemenea pe ziare.com, e inca mai drastic: odata intors la Cotroceni, Basescu trebuie sa-si puna neaparat problema demisiei, alegandu-si momentul potrivit si conditiile cele mai onorabile.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG