Linkuri accesibilitate

„Aleşii poporului au fugit de la popor”, spun unii moldoveni nemulţumiţi de la Chişinău.
Președintele Nicolae Timofti le-a spus locuitorilor din stânga Nistrului în mesajul de Ziua Independenței că țara lor este Republica Moldova și că se vor putea bucura împreună cu toți cetățenii moldoveni de așteptatele beneficii ale integrării europene – călătorii fără vize și comerț fără taxe cu Uniunea Europeană. În mesajul festiv, Timofti le-a spus tuturor concetățenilor, oameni de rând, politicieni, funcționari, judecători că cel mai important lucru acum este să accepte să se conducă de reguli limpezi, nu de înțelegeri obscure care generează corupție. Unii oameni veniți azi dimineață la inaugurarea sărbătorii în centrul Chișinăului s-au declarat, însă, nemulțumiți că nu i-au putut auzi pe demnitari pe viu. Relatează Liliana Barbăroșie:

„Aleşii poporului au fugit de la popor” – asemenea reacţii au avut astăzi mai mulţi cetăţeni veniţi să serbeze împreună cu autorităţile Ziua Independenţei, dar care au fost ţinuţi la o distanţă impunătoare de locul în care s-a desfăşurat ceremonia de deschidere a festivităţii. În spaţiul din faţa monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi pe străzile adiacente au avut acces doar demnitarii şi jurnaliştii care să consemneze prezenţa acestora. Oamenii adunaţi în centrul capitalei, şi la care făcea trimitere de o manieră patetică prezentatorul spectacolului, nu au apucat să vadă mai nimic din ceremonia de la începutul serbării. De fapt, bărbatul pe care l-aţi auzit este un fost luptător în conflictul armat de pe Nistru de acum 20 de ani. El a venit să-şi întâlnească camarazii, dar nu a avut noroc. Nici la monumentul lui Ştefan, nici la cel al Maicii Îndurerate dedicat victimelor războiului din 1992:

„Nu este nimeni aici azi. Nu-s combatanţi… Numai structurile statului. Nu înţeleg de ce…”

Când îl întreb ce semnifică independenţa pentru el, îmi răspunde:

“Că suntem independenţi, mulţumim. Dar, în rest, trebuie de muncit. Nouă numai ne pare că suntem harnici, dar nu prea este aşa. Suntem harnici numai când îi slujim pe alţii.”

Puţin optimism şi la alţi participanţi la sărbătoare. Ana Vâlcu, medic ieşit la pensie, spune că are suficiente motive să privească cu neîncredere în viitor. A muncit 40 de ani, dar are o pensie echivalentă cu o sută de dolari. A crescut doi copii, dar ambii locuiesc peste hotare:

„Am depus o muncă enormă ca să-mi cresc copii şi acum ei muncesc pentru alte state. Unul – pentru Canada, altul – pentru Franţa. Îmi pare enorm de rău, dar asta a fost alegerea lor. La noi nu găseşti grija pentru cetăţean pe care au găsit-o ei acolo. Şi nici libertate. Fiica mea şi-a făcut paşaport francez în două ore şi a plătit 4 euro. De cât timp şi bani e nevoie la noi pentru asta?”

Ce-i de făcut?

Ana Vâlcu: Nu sunt economist, dar cred că trebuie create condiţii pentru investitori. Dacă vor veni ei, vor fi create locuri de muncă, se vor deschidă fabrici şi uzine. Dacă demnitarii noştri ar face un apel către cetăţeni şi ne-ar spune că sunt gata să facă orice pentru asta, aş da şi o pensie ca să se construiască ceva, o fabrică, altceva…
Şi să se investească în învăţământ. Japonia după război a investit în învăţământ 20 la sută din buget. Noi facem doar tipărire de diplome. Sunt destui băieţi deştepţi, dar majoritatea doar se cheamă că au diplomă… ”

Un alt bărbat, trecut mult de tinereţe, spune că este din Azerbaidjan şi a venit în Moldova acum trei decenii pentru că aceasta era asimilată cu un gen de „rai pământesc” în perioada sovietică. Acum însă situaţia din Republica Moldova îl dezamăgeşte:

„Eu când am venit încoace, am avut impresia că am ajuns undeva peste hotare. După Moscova şi Krasnodar, Chişinăul era cel mai căutat loc pentru trai. Acum, însă, toţi pleacă de aici. Independenţa este un lucru bun, dacă am fi lăsaţi să fim independenţi. Dar aşa, suntem ciupiţi din toate părţile. Gazul ni-l scumpesc, petrolul - la fel, au apărut nişte roşii parcă false, cartofii parcă nu-s cartofi… Asta oare e independenţă?”

Voind să încurajeze oamenii, premierul Vlad Filat s-a declarat ferm convins, într-un mesaj adresat cetăţenilor,că Republica Moldova are un viitor mare, iar preşedintele Nicole Timofti, le-a spus moldovenilor, la fel într-un mesaj de felicitare, că va face uz de toate pârghiile ce-i stau la îndemână pentru a determina instituţiile statului să ducă la bun sfârşit reformele economice începute, iar el personal va avea grijă de justiţie.
XS
SM
MD
LG