Linkuri accesibilitate

Despre cadourile de protocol


Blănuri de leopard africane primite cadou de Nicolae Ceauşescu expuse la o licitaţie la Bucureşti, ianuarie 2012
Blănuri de leopard africane primite cadou de Nicolae Ceauşescu expuse la o licitaţie la Bucureşti, ianuarie 2012

O propunere menită să-i împiedice pe demnitari să-și însușească „micile atenții” primite în exercițiul funcției.



Centrul de analiză și prevenire a corupției, o organizație a societății civile care, printr-o înțelegere cu guvernul, face expertiza actelor despre combaterea corupției a avizat astăzi un nou regulament despre cadourile de protocol primite de funcționarii publici, de la președinte la primari. Inițiativa completează alte asemenea interdicții și-i va împiedica pe demnitari să-și însușească micile atenții” primite în exercițiul funcției, care depășesc o mie de lei. Despre noul regulament care mai trebuie aprobat de guvern, apoi de Parlament relatează Alla Ceapai.


Regulamentul în cauză vine să completeze alte două legi care printre altele vizează şi cadourile funcţionarilor publici. Este vorba despre legea privind conflictul de interese şi codul de conduită a funcţionarului public. Aceste acte normative stipulează foarte clar interdicţia impusă demnitarilor de a primi cadouri, servicii sau favoruri cu destinaţie personală. Atunci când un cadoul este oferit în cadrul unei întâlniri protocolare, funcţionarul poate să şi-l însuşească, numai dacă valoarea acestuia nu depăşeşte 1000 de lei, conform noului regulament. Cadourile mai scumpe sunt păstrate în muzeul instituției publice sau răscumpărarea de către demnitarul căruia i-au fost oferite. În opinia expertei de la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Mariana Calughin, funcţionarul ar trebui să acopere întregul cost al cadoului, dar nu să-l răscumpere prin achitarea diferenței, cum prevede regulamentul propus spre aprobare:

„Pentru că prevederile legilor, şi a legii cu privire la conflictul de interese şi a codului de conduită a funcţionarului public prevede răscumpărarea prin achitarea nu a diferenţei, ci achitarea totală, valoarea integrală a cadoului. În acest sens proiectul fiind un act subordonat legii contravine legii, ceea ce în opinia noastră este inadmisibil.”

Regulamentul se referă doar la situaţia când funcţionarul primeşte cadouri şi vizează exclusiv autorităţile publice. Fără să vizeze şi angajaţi din medicină şi educaţie. Evidenţa cadourilor şi evaluarea costului acestora urmează a fi făcute de către o comisie specială creată în instituţiile autorităţilor publice. Însă comisia nu poate obliga demnitarul să declare că a primit un cadou. Regulamentul nu prevede nici sancţiuni pentru refuzul de a declara un cadou preluat , spune experta Mariana Calughin:

„Ar putea să i se aplice sancţiuni disciplinare. Acest lucru evident că ar fi trebuit să se includă şi să fie prevăzut şi în regulament. Sau cel puţin eventualele referinţe asupra actelor normative potrivit cărora persoana trebuie şi poate fi sancţionată. Însă sperăm că totuşi poate se vor regăsi şi nişte prevederi mai speciale în acest sens. Însă cu siguranţă persoana poate fi sancţionată disciplinar şi aceasta poate fi de la avertisment, până la concediere.”

Fostul preşedinte al raionului Ungheni Ion Harea tratează cu scepticism şansele unor norme foarte rigide. Astfel dacă funcționarul nu poate fi obliga să declare cadoul şi nici sancţionate pentru asta regulamentul va fi mai curând unui ineficient, opinează Ion Harea:

„Cine din primari, sau altă autoritate o să declare că a primit un cadou care costă o mie de euro, sau o mie de lei sau doi lei. E bine să fie o reglementare în direcţia asta, dar ea trebuie să fie foarte bine cântărită, măsurată. Şi comisia, cei care vor veni să evalueze trebuie să fie foarte obiectivi . dar aşa ceva din păcate la noi nu se întâmplă. Fiecare are interesul lui. Alta e problema, că în relaţiile dintre administraţia publică şi agenţii economici, businessman şi oameni de afaceri, iată aici trebuie să fie nişte relaţii reglementate.”

Experţii de la Centru de analiză şi combatere a corupţiei spun că în această situaţie se poate miza doar pe bunul simţ şi pe exemplele de la case mai mari. O pildă de urmat ar fi cea pe care o dă Angela Merkel, notează experţii, cancelarul german păstrează într-un muzeu din incinta reşedinţei sale toate cadourile de protocol, indiferent de valoarea lor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG