Linkuri accesibilitate

Liderul PSD Victor Șelin va fi pus sub acuzare în legătură cu violențele de la Bălți din 5 august


Liderul PSD Moldova, Victor Şelin
Liderul PSD Moldova, Victor Şelin

Vasile Botnaru în dialog cu avocatul Victor Panţâru.



Procuratura de la Bălți a anunțat astăzi că liderul Partidului Social Democrat Victor Șelin este citat în instanța de judecată la 3 septembrie, când va fi pus sub acuzare în legătură cu violențele de la Bălți din 5 august. Procurorul Viorel Tureac a declarat presei că până la înfățișarea în instanță, Șelin are interdicție de a părăsi Republica Moldova. El este cercetat penal pentru violarea dreptului la libertatea întrunirilor când și-a condus simpatizanții împotriva marșului unioniștilor la Bălți. Politicianul social-democrat este cel mai proeminentă figură cercetată penal pentru violențele de la Bălți și spune că ar fi persecutat politic. Vasile Botnaru a discutat despre acest caz cu avocatul Victor Panțâru.



Victor Panţâru: ,,Este la discreția fiecărui procuror de a impune măsurile respective la etapa care consideră el necesară. Dar bineînțeles, ele nu trebuie să iasă din anumite limite și trebuie să fie conform practicii.”

Europa Liberă: Dar Dumneavoastră ca avocat, cum percepeți acest semnal? Faptul că lui Șelin i s-a impus această nelibertate, înseamnă că există probe destul de grave? Sau există riscul ca el să părăsească țara?

Victor Panţâru:
,,Prin impunerea unei măsuri preventive se urmărește civilitatea procesului.”

Europa Liberă: Asta ce înseamnă ca noțiune?

Victor Panţâru:
,,Orice proces penal sau contravențional trebuie să se desfășoare în termeni restrânși, cât mai repede posibil. Deja ține de persoana, care conduce aceste proceduri, ea decide. Ținând cont că vorbim de o persoană notorie, să spunem, în societatea noastră, care este cunoscută, are un anumit statut în societate, conduce un partid, din punct de vedere juridic eu aș califica aceasta ca abuz. Din punct de vedere politic bineînțeles că persoanele o să spună că este o intimidare. Eu nu pot să spun că ar fi intimidare, fiindcă juridic vorbind este corect, dar trebuie de văzut dacă este și proporțional, să vedem dacă trece triplu D – dacă este legal, este necesar și este necesar într-o societate democratică. Este legal, asta da, este proporțional – rămâne de văzut și dacă este necesar la fel rămâne de văzut. Deja persoana care efectiv conduce urmărirea – contravențională sau penală, decide cât de proporțional ar fi măsura și cât de necesară. Eu nu pot să mă expun asupra proporționalității și necesității.”

Europa Liberă: Din punctul de vedere al, nu știu, cetățean, care se uită la televizor, asta ar însemna că justiția a devenit mai fermă?

Victor Panţâru:
,,Mie nu-mi rămâne de sperat că organele de urmărire penală se ghidează de Codul de procedură penală, care este biblia procurorului și a polițiștilor care înfăptuiesc procedura de contravențională. Dacă ei consideră necesar, să spunem, ar fi necesară astfel de restricție. Dar cred că ar fi putut să se limiteze la restricția de a părăsi țara, sau la obligația de a se prezenta la organele de urmărire penală. Eu doar sper că ei vor aplica astfel de măsuri în toate cazurile când este necesar și nu aliatoriu, când au anumite interese dincolo de procedură.”
XS
SM
MD
LG