Linkuri accesibilitate

Aterizarea „moale” a cancelarului Merkel in fotoliul din biroul preşedintelui Nicolae Timofti (Ev. Zilei)


Partidul Democrat-liberal a avut intr-un fel de cîştigat de pe urma suspendării lui Băsescu (ziare.com)Cea mai cuprinzatoare stire despre vizita la Chişinău a cancelarului german Angela Merkel apare in „România liberă”, unde chiar din titlu se vorbeste despre „un semnal dat Kremlinului”. Semnificatia lui ar fi: Germania sta cu ochii pe regiune. Merkel a mers la Chisinau pentru a evalua chiar la fata locului stadiul problemei transnistrene. Germania ar fi adepta unui compromis convenabil depotriva la Chisinau, Tiraspol si Moscova, de pilda o federalizare, numai ca Statele Unite si România nu sunt de acord. Articolul pomeneste consideratiile fostului vicepremier Viktor Stepaniuk, seful Partidului Popular Socialist din Moldova. Citat dupa „Nezavisimaia Gazeta”, Stepaniuk explica ce ar insemna solutia federalizarii: un protectorat ruso-german pentru o Moldova federala, suveranitate asigurata, dar control geopolitic partial al Rusiei asupra regiunii.

„Evenimentul zilei” se multumeste cu stiri de culoare despre vizita germana: aterizarea „moale” a cancelarului Merkel in fotoliul din biroul preşedintelui Nicolae Timofti, gazonul furat in ajunul vizitei, dar si cocteilul Molotov aruncat catre cortegiul oficial. Autorul acestui gest, un barbat cu antecendente penale, a fost retinut, mai informeaza cotidianul românesc.

Fostul consilier prezidential Sebastian Lăzăroiu a acordat un interviu pe site-ul ziare.com, referitor la apropiata intoarcere la Cotroceni a presedintelui Traian Băsescu. Lăzăroiu se asteapta la o continuare a razboiului dus de Uniunea Social-Liberala impotriva institutiilor statului, mai ales pentru ca economia se afla in impas si vor incerca sa gaseasca tapi ispasitori. Referitor la coabitare, sociologul socoteste ca Băsescu este perfect antrenat in asa ceva, intrucat cea mai mare parte mandatului sau s-a consumat in tensiune politica. Din pacate, incapabili de coabitare sunt cei de la USL, considera cel intervievat. Manifestatiile anti-Basescu sunt un alt subiect in acest dialog: la ele iau parte si oameni de buna credinta, care nu-si dau seama ca ies in strada ca sa-l apere pe Dan Voiculescu de inchisoare, dar si oameni platiti sa faca asta, mai spune Sebastian Lazaroiu. El se refera la lectia pe care a pr mit-o dreapta romaneasca: Partidul Democrat-liberal a avut intr-un fel de castigat de pe urma suspendarii lui Basescu, dar de salvat nu-l poate salva decat coalizarea dreptei, care presupune renuntarea la orgolii a celor care vor forma polul de centru-dreapta.

Despre coabitare, si in editorialul „României libere” Ar fi de luat in calcul trei scenarii, scrie Sabina Fati: prelungirea crizei (deci esecul coabitarii), un compromis cu PSD, care in mod paradoxal e mai abordabil decat PNL, sau o noua „solutie imorala”: adica racolarea, din nou, a unor noncombatanti din randul parlamentarilor, la viitoarea suspendare, pe care USL a anuntat-o deja ca plan. Pretul de platit se traduce in cateva fotolii parlamentare cedate acestora de catre PDL.
XS
SM
MD
LG