Linkuri accesibilitate

Lungul şi întortochiatul drum către fotoliul de ministru al justiţiei din România


Mona Pivniceru, o fostă activistă pentru păstrarea salariilor mari ale judecătorilor din România.



Mulţi analisti politici din Romania au considerat că miza principală a recentei crize politice din Romania, determinată de încercarea – eşuată – de a- l demite pe preşedintele Traian Băsescu, a fost de fapt legată de lupta împotriva corupţiei la nivel înalt şi de un eventual control politic al justiţiei. Nominalizarea pentru portofoliul justiţiei a doamnei Mona Pivniceru a fost controversată şi a trebuit să depăşească mai multe etape tehnice, noul ministru urmînd să îşi înceapă activitatea vineri. Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu nu poate reveni la palatul Cotroceni pînă ce Parlamentul nu ia cunoştinţă oficial de la preşedintele Curtii Constituţionale de invalidarea referendumului din 29 iulie. De la Bucuresti, Sabina Fati.

Practic, Mona Pivniceru a fost nominalizata pentru portofoliul Justitie inca de acum doua saptamini, dar CSM, Consiliul Superior al Magistraturii, nu s-a putut intruni pentru a lua act de demisia sa din acest for, gest obligatoriu inainte de intrarea fostei magistrate in executiv.

Dupa ce miercuri CSM nu a reusit sa aiba cvorum pentru acceptarea demisiei viitoarei ministre a justitiei, socialistii si liberalii au anunţat la rindul lor ca parlamentul nu se va reuni vineri 24 august pentru revenirea lui Traian Basescu in functie, şi au ameninţat că o va face abia pe 3 septembrie. În cele din urmă s-a convenit asupra datei de luni, 27 august.

Razboiul dintre USL, Uniunea Social-Liberala, si Traian Basescu a coborit astfel la nivel institutional, iar divizarea României in cele doua tabere complica si mai mult lucrurile. USL i-a santajat, de fapt, pe judecatorii din CSM cu aminarea intoarcerii presedintelui Traian Basescu.

USL, aflata la guvernare in Romania de patru luni, a vrut neaparat sa o numeasca oficial in fotoliul de ministru al Justitiei pe Mona Pivniceru, de 54 de ani, inainte de revenirea presedintelui suspendat, Traian Basescu la Palatul Prezidential din Cotroceni. Socialistii si liberalii s-au temut ca Traian Basescu ar putea respinge aceasta propunere, mai ales ca saptamina trecuta au aparut in presa fotografii cu Mona Pivniceru in timp ce se urca in masina lui Andrei Năstase, fiul fostului premier Adrian Năstase condamnat in luna iunie la doi ani de inchisoare pentru fapte de coruptie. Acest eveniment i-a compromis, cel putin in parte statutul de membru independent si vertical al guvernului.

In plus imaginea ei este pusă în dubiu de expertii europeni care monitorizeaza justitia româneasca, fiindca s-a pronuntat pentru schimbarea procurorului sef anticoruptie. Liberalii si socialistii se tem sa nu mai apara si alte amanunte care sa o sifoneze pe noua ministra a justiţiei, de aceea presedintele interimar s-a grabit sa o investeasca joi după-amiaza.

Misiunea ei este sa fie credibila pentru exterior si devotata cauzei celor doua partide care o sustin. Inlocuirea procurorului general si a sefului Directiei Nationale Anticoruptie, cu oameni credinciosi noii puteri guvernamentale, pare sa fie intre primele obiective pe lista sa. Urmeaza probabil demontarea dosarelor politicienilor liberali si socialisti impotriva carora a inceput cercetarea penala si nu in ultimul rind razbunarea pe cei care au lasat justitia sa lucreze libera, asa cum consemneaza si ultimele rapoarte al Comisiei Europene.

Premierul Victor Ponta si presedintele interimar Crin Antonescu au incercat sa gaseasca un ministru al justitiei dupa modelul reformistei Monica Macovei, cea care a negociat cel mai greu capitol de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Asadar persoana cautata trebuia sa aiba suficienta loialitate fata de cei care o numesc in fotoliul justitiei. Dar pentru ca guvernul roman sa primeasca note bune la Bruxelles ar mai fi fost nevoie de citeva calitati, de pilda, sa vina din zona civica, dar si sa aiba o practica serioasa in magistratura.

Mona Pivniceru, fosta presedinta a Asociatiei Magistratilor din Romania, demisionara din functia de judecatoare la Inalta Curte de Casatie si Justitie si din calitatea de membra a Consiliului Superior al Magistraturii indeplineste pentru liderii liberali si socialisti toate datele pentru a fi numita ministra a Justitiei. Numai ca Mona Pivniceru nu vine din zona activistilor civici pentru drepturile omului, nu este cunoscuta la Comisia Europeana pentru ideile ei reformatoare si nici nu are conexiunile necesare in lumea elitei politice de la Bruxelles. Militantismul ei s-a limitat la lupta pentru mentinerea salariilor mari ale judecatorilor intr-o perioada in care guvernul redusese lefurile tuturor bugetarilor. Mona Pivniceru i-a indemnat pe magistrati sa-si ceara in instanta drepturile in asa fel incit sa nu fie afectati de masurile de austeritate luate de guvernul roman in 2010.

Altfel spus Mona Pivniceru este contra-modelul reformistei Monica Macovei si ramine de vazut daca Traian Basescu va putea colabora cu ea, fiindca pina la urma probabil ca noile numiri pentru noua conducere a Parchetului General, vor fi facute de presedintele României la propunerea ministrului justitiei, dar cu girul CSM.
XS
SM
MD
LG