Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă: „Parcursul european al Republicii Moldova va beneficia de un sprijin şi mai activ”


Bilanţ al vizitei cancelarului german Angela Merkel la Chişinău.

Europa Liberă: Domnule ministru, dacă e să facem bilanţul vizitei pe care a efectuat-o la Chişinău cancelarul german Angela Merkel, mesajele pe care le-a lansat pentru societatea moldavă, pentru clasa politică din Republica Moldova cum trebuie să fie înţelese?

Iurie Leancă:
„În primul rând, aşteptările noastre şi ale politicienilor din Republica Moldova, dar şi ale cetăţenilor, de la această vizită s-au adeverit pe deplin. Vizita în sine este un eveniment extrem de important, dar discuţiile pe care le-a purtat doamna cancelar cu interlocutorii: cu prim-ministrul Filat, la invitaţia căruia a venit, dar şi cu ceilalţi actori politici, concluziile pe care a putut dânsa să le tragă despre problemele,
Ceea ce a spus doamna cancelar arată pe deplin că putem conta pe o înţelegere detaliată, nuanţată a Germanei, a situaţiei din Moldova şi din regiune.

provocările, dar şi realizările pe care le-a obţinut Republica Moldova, în ultima perioadă, ne fac să credem că parcursul european al Republicii Moldova va beneficia de un sprijin şi mai activ, şi mai eficient din partea celei mai importante vioare din orchestra europeană, a Germaniei. Astfel încât, ceea ce a spus doamna cancelar arată pe deplin că putem conta pe o înţelegere detaliată, nuanţată a Germanei, a situaţiei din Moldova şi din regiune atât pe problema integrării, dar pe problem reintegrării, dar şi pe alte probleme cu care ne confruntăm, fie politice, fie economice, în mod special sau probleme sociale, probleme de creare a locurilor de muncă, prin atragerea investiţiilor germane. Să nu neglijăm nici pentru un moment discuţia extrem de bună pe care am avut-o cu reprezentanţii comunităţii de afaceri, prezidată de prim-ministrul Filat şi de cancelarul Merkel. Sunt convins că, urmare a acestei vizite, vom reuşi să atragem investiţii adiţionale germane, ceea ce înseamnă locuri de muncă, ceea ce înseamnă un model exemplar de a promova business-ul în ţară şi de a crea o tradiţie de interacţiune cu oamenii, de interacţiune demnă de a fi urmată în relaţiile cu instituţiile statului.”

Europa Liberă: Perspectivele europene pot fi echivalate cu o eventuală aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, din moment ce doamna cancelar a amintit că Moldova trebuie să obţină regim liberalizat de vize, să obţină Acordul de Liber Schimb, să obţină Acordul de Asociere.

Iurie Leancă:
„Este extrem de important că doamna cancelar a utilizat această sintagmă de perspectivă europeană pentru Republica Moldova. De fapt, nu este o formulă vagă şi care poate fi interpretată şi aşa, şi aşa. Într-o interpretate unanimă, la Bruxelles, în capitalele europene, perspectiva europeană înseamnă şansa pentru o ţară de a deveni eligibilă pentru aderare la Uniunea Europeană, în momentul în care corespunde criteriilor. Din punctul meu de vedere, această sintagmă folosită de doamna cancelar, este una revoluţionară.”

Europa Liberă: Ea a insistat pe promovarea reformelor, pe lupta cu corupţia, pe tema de acasă, pe care trebuie să o îndeplinească Republica Moldova.

Iurie Leancă:
„Premierul şi ieri a spus, şi în public, şi în discuţiile cu doamna cancelar: înţelegem foarte bine că obiectivul integrării europene înseamnă, în primul rând, reforma acasă, înseamnă reforma instituţiilor care să devină mult mai transparente, care să de vină mult mai eficiente şi obiectivul principal să fie crearea unor condiţii optime pentru cetăţeanul din Republica Moldova, înseamnă reforma justiţiei, înseamnă lupta împotriva corupţiei. Deci, noi înţelegem foarte bine ce înseamnă acest lucru. Şi această vizită, şi mesajele doamnei cancelar, pe de o parte, de recunoaştere, a progreselor înregistrate ca urmare, a activităţii guvernului, ca urmare a instituţiilor statului, împreună cu societatea civilă. Pe de altă parte, punctând încă o dată ceea ce trebuie să facem şi, asta
Prin aceste reforme să facem ca cetăţeanul, în primul rând, să-şi regăsească confortul, fericirea la el acasă, aici, în Republica Moldova.

iarăşi, noi ştim foarte bine, dar aceste mesaje, pe de o parte că, uite, se deschide o perspectivă clară, pe de altă parte, ce trebuie să facem, până acolo, sunt convins că ne va mobiliza să promovăm aceste reforme în justiţie, poliţie, procuratură, economie, prin atragerea investiţiilor, prin eliminarea acestor interese tenebre care mai există. Astfel încât, prin aceste reforme să facem ca cetăţeanul, în primul rând, să-şi regăsească confortul, fericirea la el acasă, aici, în Republica Moldova, iar pe de altă parte, să eliminăm aceste bariere, în calea cetăţeanului, în calea mărfurilor noastre spre Uniunea Europeană. Faptul că doamna cancelar a vorbit foarte clar despre aceasta mişcare etapizată este şi o înţelegere a noastră. Obiectivul principal pentru noi este, până la summit-ul de la Vilnius, din anul viitor, să finalizăm Acordul de Asociere împreună cu Acordul de Liber Schimb. Şi faptul că dânsa a vorbit despre regim fără de vize încă o dată demonstrează ceea ce am spus-o şi noi aici, la Chişinău, anterior, în mod special, cei care am crezut dintotdeauna că nu este doar un vis, nu este doar o abordare demagogică, cum ne-au mai acuzat unii.”

Europa Liberă: Şi o promisiune electorală...

Iurie Leancă:
„Şi o promisiune electorală, dar este ceva foarte fezabil, iar mai departe depinde de noi. Astfel, încât am convenit cu doamna cancelar că vom menţine interacţiunea activă cu instituţiile germane, în mod special cu Ministerul de Interne. Sper că în toamnă ministrul de interne ne va face o vizită aici. Asta ne va face permite să avem o interacţiune mult mai bună între cele două ministere şi în mod special să lucrăm pe tot ce ţine de condiţionalităţile pe planul de vize. Deci, vizita ne-a
Din punctul meu de vedere, vizita a fost una istorică, fără exagerări, cred că putem folosi acest cuvânt.

ajutat, pe de o parte, să facem un schimb de opinii, pe dimensiunea bilaterală, pe toate palierele: politic, economic, comercial, investiţional, pe dimensiunea europeană, pe conflictul transnistrean, dar şi să conturăm foarte clar aceste obiective, pe termen mediu, zic aşa, până la summit-ul de la Vilnius. Deci, din punctul meu de vedere, vizita a fost una istorică, fără exagerări, cred că putem folosi acest cuvânt. Pe viitor ceea ce trebuie să facem noi imperativ, având acum această deschidere mult mai mare, să accelerăm reformele, iar, în baza acestor argumente, să ne realizăm obiectivele, în raport cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Doamna cancelar a insistat pe elaborarea şi eventual adoptarea unui statut pentru regiunea transnistrană. Subiectul transnistrean a fost şi el printre priorităţi pe agenda moldo-germană. Până unde aţi discutat?

Iurie Leancă:
„Un element pe care l-a remarcat premierul în discursul său public, atunci când a prezentat doamna cancelar, este faptul că, datorită implicării Germaniei şi personal a doamnei cancelar, prin iniţiativa de la Meseberg, iar iniţiativa de la Messeberg a fost o iniţiativă comună germano-rusă, deci, prin această iniţiativă, prin această înţelegere de atunci a cancelarului cu preşedintele de atunci Medvedev a fost posibilă reluarea, după o perioadă de şase ani, a negocierilor în formatul 5+2.”

Europa Liberă: Şi e a insistat: formatul 5+2 rămâne cel mai viabil pentru identificarea unei soluţii pentru problema transnistreană.

Iurie Leancă:
„Nu cred că cineva mai contestă că această platformă este unica care ne poate permite să căutăm aceste soluţii. Este extrem de important, din iniţiativa respectivă, să creăm un proces.”

Europa Liberă: Cum se poate trecute de la iniţiativă la proces?

Iurie Leancă:
Păi iniţiativa respectivă prevedea mai multe elemente care ţinea de o cooperare mult mai strânsă între Federaţia Rusă, pe de o parte, şi Uniunea Europeană, pe de altă parte, pe probleme de externă şi securitate, conflictul transnistrean reprezintă un astfel de domeniu, prin implicarea şi Federaţiei Ruse, şi Uniunii Europene, o şansă de ceea ce se numeşte în limba engleză win-win situation, deci, nicio parte nu pierde, ambele părţi câştigă şi ca imagine, şi demonstrează că, prin cooperare se poate realiza un progres în probleme învechite şi în probleme unde există deja, din păcate, anumite probleme psihologice, probleme de interese. Iar printr-o astfel de cooperare se pot depăşi şi aceste situaţii. Tot această iniţiativă vorbea despre posibilitatea unor acţiuni comune: UE-Rusia, de pacificare, cu accent pe elementul civil şi poliţienesc. Şi iarăşi, din punctul nostru de vedere, şi vom insista pe acest lucru, avem toate argumentele necesare, în situaţia din regiunea transnistreană, este timpul să transformăm actualul aranjament în exact o astfel de posibilă operaţiune.”

Europa Liberă: Dar chiar ieri, ministerul rus de externe a lansat o declaraţie, prin care iarăşi se accentuează că actuala misiune de pacificare este cea care trebuie să rămână în zona de est a Moldovei.

Iurie Leancă:
„Este un punct de vedere. Cunoaştem această abordare a colegilor de la Moscova. Pe de altă parte, am zis că avem suficiente argumente şi sper că împreună vom reuşi să convingem şi partenerii noştri din Federaţia Rusă că nu mai există argumente de ordin psihologic, nici de alt gen, care ne-ar face să menţinem aranjamentele existente, iar incidentul tragic,
E timpul să demilitarizăm aceste aranjamente.

moartea unui cetăţean, un tânăr din Republica Moldova, pe 1 ianuarie a acestui an, demonstrează, încă o dată, că, acolo unde există o armă, ea şi din greşeală poate împuşca, nu mai vorbim când se ţinteşte asupra unui om. E timpul să demilitarizăm aceste aranjamente. Nu mai există nicun pericol pentru acţiuni militare, sunt absolut convins şi vreau să sper că nimeni cu raţiune nu mai crede în posibilitatea repetării unor acţiuni militare din 1992. Deci, iată toate aceste elemente sunt convins că ne vor permite să ajungem la înţelegerea comună cu partenerii din UE, SUA, dar şi cu cei de la Moscova şi de la Kiev, dar Kievul cunoaşte şi susţinere această transformare că este cazul să purcedem la analiza şi treptat la implementarea acestei idei. Şi sunt convins că, prin modificarea acestui aranjament, vom trimite mesajele necesare pentru concetăţenii noştri de pe malul stâng al Nistrului, şi pentru conducerea de acolo şi ne va stimula în mod special în ceea ce priveşte identificarea unei soluţii viabile.”

Europa Liberă: Mulţi îşi pun întrebarea: din moment ce autorităţile de la Tiraspol au fost prezente în Germania, când s-a vorbit despre nevoia soluţionării conflictului transnistrean, de ce nimeni dintre ei nu a participat acum la aceste discuţii moldo-germane la Chişinău?

Iurie Leancă:
„Sunt convins că, prin aceste măsuri de consolidare a încrederii reciproce, vom ajunge la situaţia când în delegaţi Republicii Moldova, fie la nivel de oameni de oameni de afaceri, fie la nivel de conducere, vor fi reprezentaţi şi cei din raioanele de est ale Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar nu era mai bine acu, să fie invitat acum domnul Şevciuk, doamna Ştanski?

Iurie Leancă:
„Nu cred că acum a fost cazul, fiindcă aşa cum aţi spus dumneavoastră dânşii, împreună cu reprezentanţii Guvernului de la Chişinău, în frunte cu prim-ministrul, au vizitat Germania de 2 ori. Germania ne-a găzduit atunci acele conferinţe care ne-au permis să înţelegem mult mai bine care sunt problemele reale şi care sunt problemele absolut artificiale care nu au nimic comun cu interesul cetăţeanului, fie de pe malul stâng sau de pe malul drept al Nistrului.

Europa Liberă: Contaţi acum pe cancelarul german ca să abordeze şi în continuare cu atâta insistenţă problema transnistreană cu partenerii ruşi şi, în deosebi, cu omologul său rus, Vladimir Putin?

Iuie Leancă:
„Din câte cunoaştem, acest subiect s-a aflat pe agenda ruso-germană. Sper că şi pe viitor, ambele părţi fiind interesate, să demonstreze că conlucrarea între Rusia şi Germania, între Rusia şi Uniunea Europeană, poate aduce această valoare adăugată. Deci, cred că subiectul se va afla pe agenda acestor discuţii şi pe viitor.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG