Linkuri accesibilitate

Franța relaxează restricțiile pe piața muncii pentru romii veniți din România și Bulgaria


Poliția va continua însă să demonteze taberele insalubre de romi.


Guvernul Franței a decis să elimine unele restricții la angajarea muncitorilor români și bulgari pentru a-i ajuta să-și găsească de lucru pe miile de romi stabiliți la marginea orașelor franceze. Măsura vine după ce coaliția de stânga instalată la Paris devenise ținta criticilor pentru că la 9 august a reluat practica demolării taberelor de romi, începută de fosta administrație conservatoare. Detalii, în relatarea lui Mircea Țicudean.

Guvernul de stânga de la Paris a anunțat ieri că extinde lista meseriilor în care pot fi angajați muncitorii din România și Bulgaria și elimină o taxă pe care erau nevoiți să o plătească până acum angajatorii francezi dacă voiau să le dea de lucru.

După ședința de guvern de ieri, consacrată exclusiv situației romilor, ministrul de interne Manuel Valls a spus că decizia privind piața muncii este „un prim semnal” în sprijinul romilor, întrucât restricțiile de până acum nu le dădeau nici o șansă de a căpăta de lucru și de a încerca să trăiască decent.

Guvernul francez a insistat pe de altă parte că va continua să demonteze taberele insalubre de romi de la marginea orașelor franceze.

Ministrul francez al spațiului locativ, Cecile Duflot, a spus că Parisul nu poate tolera existența mahalalelor insalubre în care numeroase familii trăiesc în mizerie, și nici pe cei care se îmbogățesc exploatând această mizerie, de pildă angajându-i pe romi „la negru”.

La Bruxelles, un purtător de cuvânt al Uniunii Europene, Oliver Bailly a spus că anunțul francez este un pas în direcția cea bună, că semnalează un spirit nou, pozitiv în abordarea problemei romilor, dar că e nevoie de eforturi și mai mari.

Benjamin Abtan, șeful unei organizații anti-rasiste din Franța, a declarat însă într-un interviu cu „Nouvel Observateur că decizia atât de lăudată a guvernului francez este de fapt aproape lipsită de conținut. Abtan spune că Franța oricum trebuie să elimine, potrivit legilor UE, restricțiile pe piața muncii pentru români și bulgari cel mai târziu la sfârșitul anului 2013 – așa că relaxarea parțială a restricțiilor nu este chiar așa mare realizare.
Abtan a mai spus că Franța se numără printre țările europene care în ciuda insistențelor Bruxelles-ului nu au elaborat o strategie serioasă de integrare a romilor, deși UE pune la dispoziție pentru asemenea strategii fonduri generoase.

Decizia de ieri a guvernului socialist de la Paris a fost criticată de îndată de unii politicieni de dreapta din partidul fostului președinte Nicolas Sarkozy, Uniunea pentru Mișcarea Populară. Eric Ciotti, secretar cu probleme de securitate în UMP, care aplaudase reluarea demolării taberelor de romi, a spus că eliminarea unor restricții pe piața muncii nu va face decât să atragă spre Franța „aceste populații”.

Guvernele din România și Bulgaria au păstrat în general tăcerea asupra ultimelor evoluții legate de romii lor din Franța. Ieri, agenția AP a citat totuși o declarație a unui oficial de la București care spunea că ridicarea unor restricții pe piața muncii din Franța este o știre foarte bună pentru români.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG