Linkuri accesibilitate

„Sub acelaşi cer, cu aceleaşi orizonturi” (Adevărul)


Efectele și pagubele secetei


Sub acelaşi cer, cu aceleaşi orizonturi”, titrează „Adevărul” reluând o expresie utilizată, prin coincidenţă sau deliberat, atât de premierul Vlad Filat, cât şi de Angela Merkel în discursurile din cadrul vizitei cancelarului german de ieri de la Chişinău. „Vizita a fost una mai mult simbolică”, constată publicaţia, şi asta pentru că cancelarul nu a pomenit de o perspectivă de aderarea a Republicii Moldova la UE, nu a dat termene pentru abolirea regimului de vize şi nu a venit cu un plan concret de soluţionare a conflictului transnistrean. Ba mai mult, din discursul cancelarului rezultă că Moldova urmează să facă abia primii paşi către UE, observă ziarul în articolul care înserează, între altele, şi opiniile primilor doi preşedinţi, Mircea Snegur şi Petru Lucinschi, despre semnificaţia acestei vizite.

În „Ziarul de Gardă”, Victor Moşneag explică de ce găseşte controversat procesul de acordare în acest an a premiului Naţional, în valoare de 100 de mii de lei. Pentru că printre cei care au rămas în afara premianţilor se află personalităţi ca Spiridon Vangheli, Emilian Galaicu-Păun, Petre Neamţu sau Dumitru Blajinu, în schimb fiind în listă mai multe nume considerate „controversate” de către autor. Printre acestea, membrii PLDM, Sandu Grecu şi Nicolae Juravschi, sau cel al lui Valeriu Pasat, despre care ziarul scrie că „ar fi în relaţii de prietenie cu premierul, dar că ar avea un trecut dubios”. Cei mai mulţi premianţi sunt din cultură, iar cei mai puţini din tehnologie, mai observă publicaţia.

Editorialistul Constantin Tănase scrie în „Timpul” despre o ştire care i se pare „cu adevărat şocantă, dar care ar putea trece neobservată”. „E vorba despre o scrisoare a unor locuitori ai satului Olănești, raionul Ștefan-Vodă, către președintele Federației Ruse Vladimir Putin, care conține „rugămintea” de a „interveni” pentru a „apăra dreptul copiilor noștri moldoveni de a învăța în limba rusă, așa cum dorim noi, cetățeni ai R. Moldova, locuitorii satului Olănești”.

Şcoala respectivă ar urma să fie închisă în contextul acţiunilor de reformă. Potrivit dlui Tănase, „o acțiune legitimă de raționalizare a sistemului de învățământ, care înseamnă în mod obligatoriu și închiderea acelor școli care nu au numărul necesar de elevi, este transformată, de către lideri politici pro-ruşi din R. Moldova, susţine editorialistul, într-o problemă politică și ridicată la nivel de problemă interstatală”

„Pagubele pricinuite de seceta acestui an agriculturii sunt evaluate la 2,5 miliarde de lei”, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova şi-a prezentat însă cifra proprie – 1,5 miliarde. „Cine are dreptate?”, se întreabă autorul unui articol din publicaţia de limbă rusă „Panorama”. Autorul menţionează că până la 1 septembrie un grup de experţi străini, împreună cu specialişti moldoveni vor continua evaluarea pagubelor şi necesităţile domeniului”. Savanţii la care face referire „Panorama” susţin că efectele secetei vor cauza scumpirea în lanţ a cerealelor, cărnii, laptelui şi ouălor, ceea ce va provoca creşterea inflaţiei cu 2%”. De asemenea este prognozată reducerea cu 20% a efectivului de porci, a păsărilor, iar a numărului vitelor mari cornute - cu peste 15%.
XS
SM
MD
LG