Linkuri accesibilitate

Spre deosebire de alte ţări, în România nu criza economică a produs instabilitate politică, ci invers


Protest împotriva lui Traian Băsescu la Bucureşti, 21 august 2012.
Protest împotriva lui Traian Băsescu la Bucureşti, 21 august 2012.

Banca Naţională a României a avertizat despre pericolul iesirilor de capital străin.

Doua luni de criza politica si trei luni de guvernare de centru-stinga au redus prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an la sub 1%. Spre deosebire de alte ţări în România nu criza economică a produs instabilitate politica, ci invers. Dupa mai bine de doi ani de recesiune, economia si-a revenit usor, dar nu a putut face fata socului declansat de suspendarea intempestiva a presedintelui Traian Basescu. In cele 45 de zile in care presedintele roman a fost suspendat, cursul leu-euro a ajuns la un maxim istoric (1 euro=4,65 lei), iar cea mai eficienta companie enegetica romaneasca, Hidroelectrica a intrat in insolventa. In aceasta perioada Banca Nationala a României a avertizat despre pericolul iesirilor de capital străin, in vreme ce guvernatorul Mugur Isarescu a avut cea mai dura poziţie din cariera sa, atunci cind le-a spus politicienilor ca vor afla de pe pietele financiare ca “gura bate fundul”.

De la inceputul lunii iulie in România guvernul se ocupa doar de probleme politice. Chiar premierul Victor Ponta a marturisit ca in sedintele executivului 75 la suta din timp este alocat discutiilor refertioare la “apararea politica” fata de adversari. Economia a fost abandonata aproape definitiv: de pilda, premierul român a taiat panglici inaugurind doua tronsoane de autostrada, finalizate de guvernarea de dreapta, dar ministerul transporturilor nu a inceput noi lucrari. De fapt ministerele sint semiparalizate: nu exista nici initiative, nici proiecte, iar ministrul agriculturii nu a luat nici o masura cu impact imediat pentru combaterea secetei, desi fenomenul este extrem de grav, iar specialistii prevad o criza a grîului pentru aceasta iarna.

In ceea ce priveste accesarea fondurilor europene a devenit clar ca România va pierde sume importante. Au fost atrasi doar 425 de milioane de euro in ultimele patru luni, iar tinta de 3 miliarde de euro pentru acest an nu are cum sa fie atinsa in conditiile in care Romania risca suspendarea sau chiar retragerea unei parti din banii pusi la dispozitie de Comisia Europeana. Situatia se complica fiindca cei 3 miliarde de euro prevazuti sa fie atrasi de la Uniunea Europeana au fost proiectati la venituri in cadrul Bugetului de State in perioada PDL.

Premierul socialist Victor Ponta da vina pe guvernarile anterioare si nu pare foarte interest de acesti bani, care vor produce o gaura in buget. in acelasi timp seful liberalilor Crin Antonescu declara ca nu-I pasa de avertismentele guvernatorului Băncii Naţionale care le-a reamintit guvernantilor ca România depinde de pietele internationale, iar acestea penalizeaza “dramatic” criza politica. Acest lucru se vede deja asupra cursului de schimb, dar mai tirziu astfel de “evidente” vor fi aspru simtite de romani, fiindca tara are nevoie sa se imprumute permanent pentru a-si achita cheltuielile, inclusiv pentru plata salariilor si pensiilor, iar dobinzile la imprumuturi vor creste din cauza instabilitatii interne.

Criza politica a accentuat in România criza economica, dar ciclul este mai larg pentru că cei 7 milioane si jumatate de romani care au votat impotriva lui Traian Băsescu la referendumul pentru demiterea sa sint suparati mai ales din cauza masurilor de austeritate pe care presedintele român si le-a asumat in 2010. Decontul final se va face la alegerile parlamentare din noiembrie cind socialistii si liberalii au sanse sa cistige cu o larga majoritate, ceea ce-i incurajeaza sa-l suspende din nou pe Traian Băsescu. Asadar criza politica si cea economica se afla intr-un cerc vicios in România, iar iesirea din acest ciclu periculos nu se intrevede inca.
XS
SM
MD
LG