Linkuri accesibilitate

România și liderii ei - O vedere din Washington


Banca Națională a României
Banca Națională a României

E șocant să auzi în România, un lider politic și încă liberal declarînd că nu-i pasă de ce spune Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu.


S-ar putea crede ca in Romania criza politica a luat sfirsit, odata cu hotarirea Curtii Constitutionale de a invalida referendumul, care prefateaza revenirea presedintelui Traian Basescu la Cotroceni. Pare securea razboiului ingropata? Opiniile corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Si in America, anii din urma au adus adincirea prapastiei dintre cele doua mari partide, republican si democrat. Acordul, compromisul, intelegerea au devenit termeni rau famati, in vocabularul politicienilor americani. Si aici, aceasta stare de fapt afecteaza negativ mersul lucrurilor.

Cind agentiile specializate au scazut ratingul Americii, au facut-o nu petru ca tara are o datorie mare ci din cauza neincrederii in capacitatea politicienilor de a se intelege si a ajuta economia sa iasa din criza. Dar in
Ministrul de finanța american Henry Paulson (2ndL) discutînd cu Ben Bernake
Ministrul de finanța american Henry Paulson (2ndL) discutînd cu Ben Bernake
tot acest climat nepropice compromisului exista o voce care, ori de cite ori se pronunta este ascultata, presedintele Rezervelor Federale, Ben Bernanke.

Acesta are pronuntari publice rare, dar atunci cind o face pietele asculta. Asta pentru ca mai toata lumea cu capul pe umeri stie ca, in America, dar si in alte parti, Banca Centrala are tot atita putere sau chiar mai multa putere decit presedintele, in unele chestiuni economice. Acolo unde Banca Centrala e independenta, ea devine un factor major de influenta in economie.

Tocmai de aceea e socant sa auzi in Romania, un
Murgur Isărescu
Murgur Isărescu
lider politic si inca liberal spunind ca nu-i pasa de ce spune Guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu. Crin Antonescu este vadit furios, paienjenisul brodat cu migala pentru inalaturarea lui Traian Basescu s-a dovedit insuficient si cel putin pentru moment trebuie sa paraseasca Cotroceniul. Dezlantuit in ultima vreme loveste in stinga si-n dreapta, premierul Ponta tinindu-se si el dupa coechipierul sau, dar cu ceva mai mare grija si mai putina convingere.

Antonescu ataca pe cancelarul Germaniei, spune ca in cursa electorala care vine se teme cel mai mult de Departamentul de Stat si asa mai departe. De la Vadim Tudor incoace, o astfel de retorica - ceea ce Ion Iliescu gindeste, dar prefera sa-i lase pe altii sa spuna - nu s-a mai facut auzita. Antonescu se imagineaza, fara vreun motiv, exponentul milioanelor de concetateni care au votat anti-Basescu si-i tiraste fara regrete pe români, fara sa-i intrebe, intr-o postura anti-occidentala, a carei amintire se va stinge greu.

Cancelariile occidentale au fost de acesta data consecvente si au cerut nimic mai mult decit legalitate. Acum, cind aceasta a fost restabilita, vor veni probabil si indemnurile adresate lui Traian Basescu de a-si reevalua legitimitatea, dupa un vot politic atit de covirsitor impotriva sa.

Dar Mugur Isarescu nu e Traian Basescu. El a facut doar apel la politicieni sa rezolve criza si sa-i realizeze consecintele. Mugur Isarescu este cel care, in toti anii de la revolutie incoace a tinut economia Romaniei pe linia de plutire, in ciuda politicienilor. Un lider liberal ar trebui sa-l trateze cu seriozitate si respect. Un lider liberal ar trebui sa inteleaga macar ca atunci cind seful Bancii Nationale se pronunta, pietele asculta, indiferent daca fostului presedinte interimar ii pasa sau nu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG