Linkuri accesibilitate

Igor Corman despre importanța vizitei cancelarei Angela Merkel (Info-Prim Neo)


Combaterea muncii nedeclarate (Kommersant).


Într-un interviu publicat de agenţia Info-Prim Neo, preşedintele comisiei parlamentare pentru Politică Externă şi Integrare Eeuropeană, Igor Corman, ex-ambasador al Republicii Moldova în Germania, menţionează că vizita Angelei Merkel la Chişinău este importantă mai ales în contextul politic al procesului de integrare europeană, ca un mesaj al Uniunii Europene, dar şi ca un mesaj pentru Uniunea Europeană, în ansamblu. „Germania acceptă ceea ce facem noi, iar de această poziţie vor ţine cont celelalte ţări”, se declară convins fostul ambasador.

Într-un articol din „Adevărul”, la aceeaşi temă, se observă că niciun „demnitar“ din stânga Nistrului n-a fost invitat la Chișinău cu ocazia vizitei cancelarului german Angela Merkel, chiar dacă reglementarea transnistreană e pe agendă. Publicaţia a încercat să discute subiectul cu Evgheni Şevciuk şi Nina Ştanski, respectiv preşedintele şi ministrul de Externe al autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene, dar aceştia au refuzat să facă vreun comentariu.

Iar editorialul din „Adevărul” semnat de Valentina Basiul ironizează pe seama modului cum a mobilizat această vizită autorităţile să facă ordine în capitală. „Indiferent ce va face la Chişinău, Angela Merkel deja a bifat o faptă bună: i-a mobilizat pe guvernanţi să îndrepte mai multe şosele şi borduri. Dă, Doamne, să avem vreo patru astfel de vizite pe an, şi nu numai la Chişinău! Poate aşa ne modernizăm şi noi ţara”, susţine autoarea.

„Kommersant” scrie că „autorităţile Moldovei au inventat o nouă metodă de combatere a muncii nedeclarate. De la 1 ianuarie 2013 toţi angajaţii întreprinderilor vor trebui să aibă legitimaţii de serviciu cu numere ce va fi similar cu cel al contractului de muncă încheiat cu angajatorul. Un acord colectiv în acest sens dintre Guvern, Confederaţia naţională a patronatului şi Confederaţia naţională asindicatelor a intrat în vigoare la 20 iulie 2012, menţionează autorul de la „Kommersant”.

„Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură nu mai primeşte cereri pentru subvenționarea agriculturii”, se menţionează într-un articol din „Timpul”. „Procesul de recepționare a cererilor pentru acordarea subvențiilor este stopat temporar. Mai mult, Regulamentul privind modul de utilizare a mijloacelor Fondului de subvenționare a producătorilor agricoli va fi modificat pentru că circa 300 de milioane de lei din 400 de milioane au fost deja acordate agricultorilor și există riscul unui deficit de plată a subvențiilor”. Potrivit unui oficial de la AIPA modificarea deciziei de guvern ar urma să se facă „pentru a da posibilitate și altor agenți economici să primească bani”.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG