Linkuri accesibilitate

Sergiu Ostaf: „Ca om politic, Pasat dă preferință integrării în spațiul estic și pledează pentru impunerea unor valori care nu contribuie la democratizarea instituțiilor”.


O comisie de stat prezidată anul acesta de premierul Vlad Filat a explicat din nou, marți, că a decis să-l premieze cu 100 de mii de lei pe Valeriu Pasat pentru meritele acestuia de istoric, nu de politician. Pasat, care va primi împreună cu alți nouă laureați un Premiu Național decernat înainte de Ziua Independenței, este singurul lider de partid de pe lista premiaților.

Valeriu Pasat la o lansare de carte
Valeriu Pasat la o lansare de carte
Pasat iritase guvernul pro-european al lui Vlad Filat în 2010, când și-a creat partid și s-a aliat cu Mitropolia Moldovei pentru a întrări și mai mult rolul Bisericii Ortodoxe în Republica Moldova și pentru a re-îndrepta țara pe direcția estică.

Acum, Comisia de stat, compusă din 20 de membri, insistă că premiul îi este oferit lui Pasat pentru cărțile acestuia despre relația între stat și biserică în ultimii 200 de ani și despre deportările staliniste din Moldova sovietică. Am discutat despre această alegere controversată cu directorul centrului CREDO, Sergiu Ostaf care a reprezentat în comisia de stat societatea civilă. Cu doi ani în urmă, el l-a criticat aspru pe politicianul Pasat, iar acum a acceptat ca istoricului Pasat să-i fie acordat Premiul Național. Sergiu Ostaf a explicat Europei Libere din ce motive
.

Sergiu Ostaf în studioul Europei Libere de la Chișinău
Sergiu Ostaf în studioul Europei Libere de la Chișinău
Sergiu Ostaf: „Comisia nu a examinat opțiunile politice ale lui Valeriu Pasat și nici implicațiile lucrărilor lui. În ce măsură ar fi trebuit comisia să facă o asemenea evaluare acum și pe viitor? Este posibil că ar fi nevoie să regândim abordările și modalitatea de lucru ale Comisiei și perspectivele din care este examinat un candidat sau altul. În opinia mea, omul politic Valeriu Pasat este absolut dezaxat în raport cu vectorul foarte clar către integrarea europeană al Republicii Moldova. Ca om politic, dânsul dă preferință integrării în spațiul estic și pledează pentru impunerea unor valori care nu contribuie la democratizarea instituțiilor și nu contribuie la separarea religiei de instituțiile statului.”

Europa Liberă: Domnule Ostaf, dar Valeriu Pasat este un om integru, compus, ca să spunem așa, și din istoricul Valeriu Pasat, și din politicianul Valeriu Pasat. Comisia de ce-l împarte în două?

Sergiu Ostaf:
„Vreau să vă spun că a existat un alt candidat din sport care s-a remarcat puternic cu performanțele sale ca sportiv, dar nu cred și nu au fost aduse dovezi că s-a remarcat ca manager în domeniul sportului. Comisia a încercat să evalueze acest candidat din perspectiva performanțelor acestuia ca sportiv și nu al luat în calcul nicidecum lipsa totală a performanțelor ca manager. Cred că este acceptabil să se evalueze candidații în acest fel, dar să specificăm clar care performanțe sunt evaluate. În cazul lui Valeriu Pasat au fost evaluate realizările sale academice.”

Europa Liberă: Să ne imaginăm că Valeriu Pasat ar fi avut succese cu partidul său Umanist, ar fi fost astăzi un politician de succes, ar fi câștigat locuri în Parlament, ar fi promovat o politică cu totul diferită de cea a guvernului Filat, după cum declara în 2010 că R. Moldova trebuie să se re-integreze în Est, unde-i este locul împreună cu Biserica Ortodoxă. Să ne imaginăm că politicianul Valeriu Pasat ar fi fost activ pe scena politică astăzi. I s-ar mai fi dat premiul, făcându-se distincția că este pentru meritele sale ca istoric? Cum credeți?

Sergiu Ostaf:
„Cred că într-o asemenea situație, eu, personal, aș fi votat și aș fi încercat să construiesc un discurs puternic contra eligibilității candidaților care optează în mod activ pentru anumite preferințe politice, fiind și politicieni activi. Dar voi spune din nou că din comisia aceasta fac parte 20 de persoane cu viziuni diferite și pluraliste politic. Dar, odată ce Valeriu Pasat nu mai este un om politic capabil să influențeze procesele politice actuale, eu am votat pentru academicianul Valeriu Pasat, nu pentru omul politic.”

Europa Liberă: Domnule Ostaf, din câte știu, cele 100 de mii de lei cât valorează premiul sunt din bugetul de stat care se acumulează din taxele plătite de contribuabilii moldoveni. Chiar dacă un contribuabil moldovean nu este de acord cu Valeriu Pasat care promovează orientarea estică a Republicii Moldova alături de Rusia lui Vladimir Putin, acest contribuabil achită din banii lui un premiu pentru Valeriu Pasat. Pot exista multe lucruri controversate la acordarea premiilor. Dar nu vi se pare că este cel mai controversat este să premiezi un politician, fie și pentru meritele lui din alt domeniu?

Sergu Ostaf:
„Sunt de acord cu această poziție. Personal, nu am acceptat candidații care sunt politicieni activi la momentul actual, crezând că, în cazul omului politic, politicul lasă o amprenta prea mare asupra activităților acestuia din alte domenii ca sportul, știință sau altele.

Europa Liberă: Vi se pare sănătoasă toată această discuție din presă în jurul acestor premii? Este bine să se scoată la iveală toate dedesubturile și de ce nu s-a discutat public până la anunțarea listei premiaților?

Sergiu Ostaf:
„Desigur, dezbaterile care au loc în societate prin intermediul mas media sunt foarte utile. Sunt sigur că am putea trage foarte multe învățăminte și concluzii pentru a îmbunătăți acest proces pe viitor. Regret că nu am purtat aceste discuții anterior. La sfârșit, în cadrul comisiei, am convenit că ar trebuie să ne adunăm încă o dată pentru a pune la cale o altă procedură, un alt regulament de dezbatere a candidaților.

Europa Liberă: Vă mulțumim pentru interviu.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG