Linkuri accesibilitate

Merkel va veni cu un mesaj şi chiar cu un sprijin real pentru Moldova (Adevărul)


Pentru a se mentine la putere, oligarhia politico-financiară de la Bucureşti are nevoie de energie importată din Rusia la preț ceva mai mic (22)

În ajunul sosirii la Chişinău a cancelarului german Angela Merkel, numai ziarul „Adevărul" se ocupa de subiect. Noteaza ca autoritatile moldovene fac ultimele pregătiri – de la repararea şoselelor, lustruirea lămpilor de la Palatul Republicii, acolo unde Angela Merkel va ţine un discurs public, pana la recuperarea celor 20 de metri de gazon, furat imediat ce a fost pus, dar si pana la pregatirea beciurilor de vinuri de la Cricova. Premierul Vlad Filat si Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, sunt citati in „Adevărul" cu convingerea ca Merkel va veni cu un mesaj si chiar cu un sprijin real pentru Moldova pe drumul sau de integrare europeana. In acest moment, sunt considerate hazardate asteptarile legate de deblocarea dosarului transnistrean, inclusiv pentru ca Germania a devenit mai prudenta cu asemenea medieri dupa semi-esecurile din Osetia de sud si Abhazia, se mai arata in editia centrala a ziarului „Adevărul".

La Bucureşti, invalidarea referendumului din 20 iulie de catre Curtea Constitutionala este departe de a fi calmat scena politica. Reprezentantii puterii au facut in cursul dupa amiezii declaratii nu tocmai la unison – si ele au fost transcrise rapid pe paginile electronice ale ziarelor si pe site-urile de stiri. In timp ce premierul Victor Ponta isi exprima de cateva zile disponibilitatea la coabitare, liderul liberal Crin Antonescu, interimar pe perioada suspendarii presedintelui Traian Basescu, a indemnat azi la manifestatii de strada si a vorbit despre o eventuala noua suspendare a lui Basescu.
Intreg tabloul poate fi citit cu mai mult folos prin grila geopolitica folosita de Andrei Cornea, intr-un articol publicat de revista „22". Comentatorul reaminteste ca, intr-o declaratie recenta, presedintele interimar Crin Antonescu a spus ca nu se teme de viitorii sai contracandidati la prezidentiale, Mihai Razvan Ungureanu sau Sorin Oprescu, ci de... Departamentul de stat al Statelor Unite. Aceasta declaratie ar anunta un mod de gandire şi un veritabil program politic. Ar fi vorba – simplu spus - despre intoarcerea cu fata catre Rusia. Puterea reprezentata de Uniunea Social-liberala considera ca „interesele României nu mai sunt nici alinierea fidelă la politica americană în zonă, nici, pe de altă parte, susținerea planului de integrare avansată europeană, susținut de Germania, și care presupune, în esență, un control riguros european al bugetelor naționale” . Pentru a se mentine la putere, „oligarhia politico-financiară de la București are nevoie de energie importată din Rusia la preț ceva mai mic, dar si de un control redus din partea instituțiilor europene, atât din punctul de vedere al controlului bugetar, cât și din acela al luptei anticorupție și al justiției în general”. Andrei Cornea atrage de asemenea atentia asupra tacerii semnificative a unor tari influente in Europa: daca Germania a fost tot timpul conectata la ce se intampla la Bucuresti, Franta si Italia tac, fiind mult mai interesate de o relatie comoda cu puterea din România, oricare va fi ea. La Bruxelles, România inseamna pentru unii in primul rand voturi!
XS
SM
MD
LG