Linkuri accesibilitate

Cazul Pussy Riot: „sfânta ortodoxie se transformă în fundamentalism ortodox”


Pussy Riot în februarie 2012
Pussy Riot în februarie 2012

Svetlana Goreaheva: „evenimentele rușinoase... instigate de capii bisericii.”


Poliția din Rusia a spus că este în căutarea altor membre ale formației punk feministe „Pussy Riot”, după ce trei tinere au fost condamnate săptămâna trecută la doi ani de închisoare. Deși urmărirea celorlalte două fete participante la protestul din catedrală fusese pornită înaintea verdictului de vineri, observatorii de la Moscova spun că repetând acum avertismentul la adresa altor membre, puterea rusă semnalează că nu regretă deloc sentința. Detalii are Mircea Țicudean.

Un avocat al grupului „Pussy Riot”, Mark Feigin, este de părere că poliția rusă cunoaște identitatea celorlalte două membre ale formației care au participat la acțiunea din luna februarie, din catedrala Mântuitorului, mai ales că dispune de înregistrări video ale camerelor de siguranță. Citat de Reuter, Feigin a mai spus că noile căutări ale poliției măresc presiunea asupra tuturor membrelor trupei, al căror număr îl estimează la „peste zece”, dar și asupra eventualilor noi protestatari. „Când pui persoane neidentificate pe lista de suspecți – a mai spus Feigin – poți aresta pe oricine poartă o cagulă colorată”.

Într-un interviu de săptămâna trecută, alte membre ale grupului, purtând ca de obicei mască, au declarat că sentința de vineri nu a făcut decât să le întărească hotărârea de a lupta mai departe împotriva „sistemului represiv” din Rusia. Chiar vineri, în ziua verdictului, „Pussy Riot” au prezentat public un nou cântec, numit „Putin aprinde flacăra revoluției”.



Soțul uneia din cele trei condamnate, Piotr Verzilov, a spus că celelalte membre ale trupei, aflate în libertate, vor să ducă „vieți normale”, dar sunt amenințate de Vladimir Putin, despre care Verzilov crede că ”a prins gustul represiunii”.

Președintele rus a făcut puține declarații în cazul „Pussy Riot”, dar a spus înaintea sentinței că nu ar vrea ca ea să fie prea aspră. Iar ieri, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus că opinia publică internațională ar trebui să aibă răbdare, în loc să se „isterizeze”. Lavrov a spus că fetele din „Pussy Riot” au posibilitatea de a face apel împotriva sentinței, iar avocații lor au semnalat că vor folosi această posibilitate.

Biserica Ortodoxă Rusă, care a sprijinit tacit inculparea fetelor, a semnalat după verdict că ar fi bine ca pedeapsa să fie îmblânzită. Pentru unii ruși, cei care cred în libertatea de expresie și în caracterul secular al statului, asemenea declarații ale bisericii vin însă prea târziu.

Agenția Interfax a scris luni despre gestul izolat al unui prelat din regiunea Tambov, Serghei Baranov, care a anunțat că renunță la preoție în semn de protest față de condamnarea pronunțată vineri. Baranov, care are și studii de drept, a spus că „sfânta ortodoxie se transformă în fundamentalism ortodox”, un fenomen care ar putea avea „consecințe îngrozitoare”. Baranov a spus că printre preoții de rând sunt mulți care gândesc ca și el, considerând că dacă protestul fetelor a fost poate de prost-gust, el în nici un caz nu trebuia pedepsit cu închisoarea. Baranov a recunoscut că el însuși și-a schimbat în bine părerea despre „Pussy Riot” odată cu pledoariile finale ale fetelor, despre care a spus că au fost mai pline de dragoste creștinească decât predicile perfide ale celor care le acuză.

Gestul lui Baranov a fost repetat de istoricul și teologul Svetlana Goreacheva. După verdictul de vineri, ea a anunțat că părăsește biserica ortodoxă rusă în semn de protest față de ceea ce a numit „evenimentele rușinoase... instigate de capii bisericii și de cei care se consideră în mod greșit ortodocși”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG