Linkuri accesibilitate

Un avertisment sever adresat de Statele Unite regimului al-Assad



Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a amenintat cu actiune militara impotriva regimului sirian daca acesta muta si re-amplaseaza arme chimice si biologice. Este aceasta o modificare de pozitie? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Este cel mai direct avertisment formulat de administratia americana ca o interventie militara e posibila. „Nu putem sa avem o situatie in care arme chimice si biologice pot cadea pe miinile unor raufacatori” - a spus Barack Obama la Casa Alba, continuind: „am elaborat o serie de planuri. Am comunicat cu claritate tuturor celor implicati ca nu vom tolera asa ceva”.

Administratia americana este preocupata ca locatiile in care se afla stocurile respective nu mai sint sigure, in conditiile in care regimul Assad incearca cu disperare sa se mentina la putere. „Este o chestiune care nu preocupa doar Siria, priveste pe aliatii nostri din regiune, inclusiv Israelul. Ne precupa pe noi” - a spus Obama.

Se stie ca regimul Assad are arme chimice si biologice si a amenintat ca le va folosi doar in caz de interventie straina in Siria. Administratia Obama monitorizeaza situatia pentru a vedea daca arme au fost mutate de regimul sirian. Si desi presedintele nu a spus ca ar exista dovezi in acest sens, el a aratat ca nu are incredere ca regimul Assad nu va incerca sa recurga la astfel de armament.

Luna trecuta oficialitati americane au spus ca exista dovezi-pe care nu le-au explicat-ca fortele lui Assad ar fi mutat arme chimice, dar aceasta stire nu a fost confirmata. Experti din Siria au spus ca mutarea armamentului ar putea fi cauzata tocmai de incercarea de a proteja arsenalele si nu de dorinta de a le folosi.

In Siria, fortele lui Assad se afla in ofensiva in regiunea Dara, din sud-vest, opozitia informind despre cazuri de executii sumare si baraje de artilerie care risca sa atinga si Iordania vecina, asa cum s-a intimplat duminica cind o fata a fost ranita in acea tara. Atacurile criticate de guvernul iordanian sint o incercare a regimului de la Damasc de a recistiga controlul asupra regiunii unde revolta a inceput.
XS
SM
MD
LG