Linkuri accesibilitate

Avanpremiera unei zile care va schimba viaţa politică din România


Preşedintele suspendat al României Traian Băsescu
Preşedintele suspendat al României Traian Băsescu

CCR decide marţi dacă preşedintele Traian Băsescu este demis sau nu.



Curtea Constitutionala din România nu este doar institutia care vegheaza asupra constitutionalitatii legilor si proceselor din tara, ci si cea care trebuie sa valideze orice referendum national. Pina acum era vorba despre o misiune formala a Curtii, in sensul ca judecatorii luau act de cifrele primite de la Biroul Electoral Central. Acum, insa, lucrurile s-au schimbat brusc din cauza mizei acestui referendum si a faptului judecatorii constitutionali din România au tendinta sa voteze mai degraba tinind cont de tabara politica din care provin decit bazindu-se pe logica juridica. Practic, dupa referendumul pentru demiterea preşedintelui român, care a avut loc pe 29 iulie, Curtea a aminat verdictul cu o luna sub pretextul ca nu este foarte clar care sint listele electorale pe baza carora ar trebui sa se pronunte.

Aminarea a avut loc dupa ce Ministerul de Interne le-a trimis judecatorilor o informare prin care declara ca listele electorale pe baza carora s-a votat si care au fost alcatuite chiar de aceasta institutie s-ar putea sa nu fie corecte. De aici a inceput blocajul in politica româneasca cea mai recenta, iar dupa o serie de neclaritati si acuzatii venite din toate partile doi ministri, de la Interne si de la Administratie, si-au dat demisia, iar mai multi judecatori de la Curtea Constitutionala au vorbit despre presiunile care s-au facut asupra lor.

In asteptarea deciziei de marţi, cind cei 9 judecatori se intrunesc pentru a decide Traian Băsescu va fi demis sau nu, mai mutle organizatii, mobilizate de Sindicatul Cadrelor Militarilor Disponibilizati condus de colonelul Mircea Dogaru, s-au instalat in fata cladirii Curtii Constitutionale, declarind ca nu pleaca pina nu primesc o decizie impotriva presedintelui suspendat. De partea sa Traian Basescu a spus zilele acestea ca „exista viata si dupa Curtea Constitutionala”, in vreme ce guvernul, cu ajutorul prefectilor si primarilor socialisti si liberali s-a straduit să micşoreze listele electorale pentru a demonstra ca au fost prezenti la Referendumul de demitere mai mult de jumatate din romanii cu drept de vot. In acest caz Referendumul ar fi valid, iar Traian Basescu ar putea fi demis. Guvernul roman ar trebui sa stearga de pe lista de vot peste 1.300.000 de votanti pentru a scapa de Traian Basescu.

Potrivit Biroului Electoral Central 46,2 la suta din votantii romani s-au prezentat la vot in ziua Referendumului, astfel încît cvorumul pentru a valida referendumul nu a fost realizat, iar Traian Băsescu ar fi trebuit sa se intoarca in fotoliul presidential. In mod normal Curtea Constitutionala ar trebui doar sa formalizeze procentul trimis de Biroul Electoral Central. Lucrurile sint mai complicate din cauza ca judecatorii Curtii au intrat in jocul politic, fiind enervati inclusiv de faptul ca Parchetul General a inceput o ancheta cu privire la documentele prin care Curtea Constituţionala a incercat sa temporizeze revenirea presedintelui.

Dupa mai multe bilbieli, Curtea Constitutionala a explicat guvernului ca are nevoie de listele electorale pe baza carora s-a votat la Referendum, numai ca premierul a tinut sa le aduca la zi dupa metode discutabile. Guvernul a gasit de pilda peste 500 de mii de persoane cu acte de identitate expirate si pe care ar vrea sa le scoata de pe listele de vot.


In orice caz, judecatorii Curtii Constitutionale trebuie sa ia marţio decizie cu o majoritate de 6 la 3. Lucrurile sint clare, iar Curtea ar trebui sa aiba o misiune simpla, daca miza eliminarii din joc a presedintelui Traian Băsescu nu ar fi atit de mare. Nici un prognostic nu poate fi avansat, dar nu este exclus si un blocaj, daca judecatorii nu vor putea ajunge la o majoritate calificata.
XS
SM
MD
LG