Linkuri accesibilitate

Dacă aţi avea ocazia să puneţi o întrebare doamnei Merkel ce aţi întreba-o?


Cancelarul Germaniei Angela Merkel la summitul Uniunii Europene de la Bruxelles, mai 2012.
Cancelarul Germaniei Angela Merkel la summitul Uniunii Europene de la Bruxelles, mai 2012.

„Eu numai aş întreba-o de ce dă banii degeaba la Moldova?"



Înaintea vizitei în Moldova a cancelarului german Angela Merkel, aproape că nu există politician sau formator de opinie care să nu fi vorbit sau scris despre așteptatul eveniment. Ce așteaptă de la oaspetele german chișinăuenii de rând, ce ar întreba-o pe Merkel dacă ar întâlni-o personal? Un reportaj semnat de corespondenta Europei Libere la Chișinău Lucia Diaconu.

Anunţata vizită a Angelei Merkel, cancelarul Germaniei, care vine poimîine la Chişinău se pare că a trezit interesul multor moldoveni. Cei mai dornici să vorbească au fost locuitorii orăşelului Cricova, unde se află renumitele beciuri de vinuri. Oamenii din localitate se aşteaptă că Angela Merkel va veni să le vadă, aşa că de rînd cu autorităţile care amenajează drumurile de acces, se pregătesc şi localnicii, ne-a spus Zinaida Oleşcenko în timp ce aştepta în staţie autobuzul spre Cricova.

„Noi ne pregătim, vrem s-o întîlnim cum se cuvine. Ne-au spus că ne vor anunţa unde putem s-o vedem. Vrem să ieşim cu baloane. Noi le-am cumpărat deja şi vrem să stăm pe undeva pe aproape ca s-o vedem mai bine.”

În timp ce autobuzul care pornea spre Cricova aştepta ora de plecare, am intrat în vorbă şi cu şoferul Gheorghe, un bărbat trecut de 50 de ani, care s-a lăudat că ascultă toate programele informative.

Autobuzul spre Cricova
Autobuzul spre Cricova
„Tragem nădejde că ceva s-a schimba după vizita Angelei Merkel încoace. Pentru ţara noastră aşa mică şi ea (Germania) aşa ţară bogată şi încă din Uniunea Europeană cred că nu vine pur şi simplu cancelarul german să ne viziteze. Poate să fie un ajutor oarecare, o problemă oarecare poate să înceapă s-o rezolve, iată cum spun despre Transnistria...”

Văzîndu-mă cu microfonul în mînă, un taximetrist care a tras cu urechea la discuţia noastră a ţinut să se dea şi el cu părerea.
„Între Republica Federativă şi Democrată Germană a fost un obstacol nu mai mic ca între Moldova şi Transnistria şi nemţii cu capul treaz s-au aşezat şi l-au rezolvat.”

Dar dacă aţi avea ocazia să-i puneţi o întrebare doamnei Merkel ce aţi întreba-o?

„Eu numai aş întreba-o de ce dă banii degeaba la Moldova? Unde-s banii ceia pe care-i dă Uniunea Europeană Moldovei? Eu vreau o transparenţă şi aş întreba-o pe dînsa duc ei un control al banilor pe care îi dau? Ori la conducerea Moldovei li-i bine să nu ne unim cu UE, numai să le deie bani tot timpul… şi să nu controleze ce facem cu dînşii… ”

La biroul de paşapoarte stau de vorbă cu Mihail care ni s-a plîns că afacerile îi merg greu, din cauza corupţiei.

„Eu dacă aş avea ocazia să mă întîlnesc cu ea, eu aş întreba-o: vreodată o să ajungă şi la noi schimbările celea care s-au produs în ţara în care trăieşte ea, Germania? O să fie vreodată şi la noi ca acolo? Nu văd eu nicio schimbare. (În Moldova) sînt corupţi toţi, de la mic la mare. Şi iată aseară am dormit aici la paşapoarte, să ne facem paşaport şi să căutăm altă tamojne unde-i mai puţină corupţie...”

Alţi interlocutori ne-au declarat că după atîţia ani se aşteaptă să aibă promisiuni mai clare din partea oficialilor străini că vor putea să circule fără restricţii în Europa.

„Liberalizarea regimului de vize, asta-i important pentru noi. Aici după cum ştim şi locurile de muncă sînt limitate, şi chiar şi pentru studenţi... Informaţii noi avem acuma, şi din internet, şi din alte surse, dar vrem anume prezenţa noastră acolo, ” este doleanţa Lilianei, angajată a Universităţii Libere Internaţionale din Chişinău.
Previous Next

XS
SM
MD
LG