Linkuri accesibilitate

USL va colabora mult mai bine cu Rusia dupa ce va prelua integral puterea (România Liberă)


Victor Ponta Ponta are şanse să reziste şi chiar să obţină o temperare a poziţiilor USL (ziare.com)Uniunea Social-Liberala va colabora mult mai bine cu Rusia dupa ce va prelua integral puterea si dupa ce se va folosi pe aceasta relatie de oameni agreati de Moscova, spune într-un interviu acordat „României libere", respectiv Sabinei Fati, singurul dizident român din perioada comunista care a cerut azil politic la Moscova. Mircea Popa este actualmente secretar general al Asociatiei România-Rusia. El afirma ca Rusia nu e interesata direct de demiterea lui Traian Băsescu, ci de atragerea României intr-o cooperare pe diverse planuri, chiar ca tara membra NATO. Ce anume intereseaza Moscova? Faptul ca Romania este o tara ortodoxa foarte mare, iar Federatia Rusa se preocupa indeaproape de tarile ortodoxe din afara CSI, precum Grecia, Bulgaria, Serbia. Traian Basescu nu e simpatizat la Kremlin, mai spune invitatul „României libere". Desi a facut o vizita oficiala in 2004, nu a obtinut rezultate concrete dupa ea, pentru ca a optat pentru discursul antirus, urmărind beneficiile electorale pe care o asemenea pozitie le aduce in general in România. Si despre Basescu, dar si despre Mircea Geoana se spune ca nu s-au dus la Moscova insotiti de cine trebuie, de pilda de Cozmin Gusa. Rusia doreste o schimbare de atitudine din partea României, iar daca ea se produce, atunci relatia va fi mediata si de alte persoane agreate, respectiv de cativa oameni de afaceri romani, mai sustine Mircea Popa. O declaratie frapanta facuta aici este aceea ca premierul social-democrat Victor Ponta ar avea sprijin american (respectiv democrat) impotriva lui Basescu: pe generalul Wesley Clark, care-i este consilier, dar şi – stupoare – pe Philip Gordon, trimisul special al presedintelui Barack Obama, care s-a aflat saptamana trecuta la Bucuresti si a formulat atentionari dure fata de actuala putere. Mircea Popa sustine ca aceste pozitii au fost destinate spatiului public, Gordon transmitandu-i lui Ponta un cu totul alt mesaj, departe de urechile presei.

Site-ul ziare.com publica un interviu cu sociologul social-democrat Vasile Dâncu, a carui analiza confirma indirect increderea cu care ar fi investit in diverse cercuri premierul actual. Daca presedintele interimar Crin Antonescu ar avea un discurs patriotard prea apasat, Ponta in schimb are sanse sa reziste si chiar sa obtina o temperare a pozitiilor USL astfel incat se fie depasita criza politica, sustine Dancu in discutia transcrisa de ziare.com.

In „România liberă", Ondine Ghergut recompune parcursul crizei pe care ar urma sa o transeze maine Curtea Constitutionala. Jurnalista demonstreaza ca, in ciuda legii si a precizarilor facute de instanta constitutionala, guvernul forteaza scoaterea de pe listele electorale a unui mare numar de cetateni romani, astfel incat referendumul de demitere a presedintelui Basescu, aparent invalid prin neatingerea cvorumului, sa fie declarat valabil. Evenimentele in curs par sa confirme scenariul pesimist, in care capturarea justitiei de catre actuala putere ocupa un loc foarte important. Mona Pivniceru, membru in Consiliul Superior al Magistraturii, a renuntat la calitatea sa de magistrat pentru a deveni ministru al justitiei. Ziarele scriu ca mandatul ei este extrem de presant: inlocuirea din functie a actualilor procurori generali Codruţa Kovesi si respectiv Daniel Morar, acesta din urma procuror general anticoruptie.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG