Linkuri accesibilitate

O idee inoportună: aderarea la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan


Igor Boțan
Igor Boțan

Igor Boțan: „efortul de modernizare al R. Moldova prin integrarea europeană ne oferă șanse mai mari pentru dezvoltare.”


Igor Boțan în dialog cu Vasile Botnaru: pro și contra integrării R. Moldova în Uniunea vamală dominată de Rusia.

Igor Boțan: ,,Ideea aderării Republicii Moldova la uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan este pentru moment neavenită și este inoportună.”

Europa Liberă: Chiar dacă sondajele arată că multă lume cochetează cu ideea asta?

Igor Boțan:
,,Chiar dacă sondajele arată că aproape 50 % din cetățeni ar dori aderarea Republicii Moldova la această Uniune, oricum această ideea este una, așa cum spuneam, neavenită și inoportună. Cu toate acestea, autoritățile Republicii Moldova nu trebuie să împiedice inițierea unui referendum în acest sens, dar trebuie să aibă tăria ca prin politicile pe care le promovează să demonstreze în continuare că vectorul de integrare europeană este unul care trebuie să prevaleze și este unul de perspectivă pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Aici vreau să fac o paranteză. De ce comuniștii i-au lăsat pe social democrații să se ocupe ei de acest referendum, finalmente îngropându-l?

Igor Boțan:
,,Răspunsul este unul foarte simplu, pentru că, începând cu anul 2002, Partidul Comuniștilor a fost cel care a promovat ideea integrării europene a Republicii Moldova prin instituții. De exemplu, să ne amintim că în noiembrie 2002 Vladimir Voronin a semnat decretul privind instituirea comisiei naționale pentru integrarea europeană.”

Europa Liberă: Bine, dar ajungând în opoziție comuniștii au spus că nu le mai place Europa, că vor în partea opusă.

Igor Boțan:
,,Ei au argumentat această schimbare, spunând că Uniunea Europeană, chipurile, ar promova duble standarde față de Partidul Comuniștilor.”

Europa Liberă: Deci, s-au supărat.

Igor Boțan:
,,S-au supărat.”

Europa Liberă: Și atunci de ce? De ce nu au luat ei flamura asta să iasă în frunte, fiind partidul de stânga cel mai influent și să ducă la bun sfârșit ideea?

Igor Boțan:
,,Cred că Partidul Comuniștilor înțelege că supărarea nu este cel mai bun sfetnic, de aceea nu s-au grăbit să inițieze un astfel de referendum. În schimb, s-au grăbit alții să facă acest lucru fără a prezenta societății un calcul, fără a explica ce înseamnă de fapt integrarea în Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.”

Europa Liberă: Gaze mai ieftine – așa spunea Șelin.

Igor Boțan:
,,Acestea sunt niște clișee propagandistice care nu țin fiindcă există un șir de lucruri foarte importante, care trebuiau să fie discutate pe larg în societate înainte de a iniția un astfel de referendum. În primul rând, R. Moldova nu are hotare comune cu spațiul respectiv. În al doilea rând, R. Moldova, cu economia ei, nu poate să-și permită să devină ostatică. Ar fi o greșeală ca potențialul nostru comercial să fie lăsat pe seama acestei Uniuni. În al treilea rând, Republica Moldova și autoritățile ei nu cunosc în detalii ce a negociat și cum a negociat Federația Rusă aderarea ei la Organizația Mondială a Comerțului, adică care sunt excepțiile pentru Federația Rusă. Și ultimul lucru, cel mai important, după un efort de 10 ani de integrare europeană este chiar o greșeală să schimbi vectorul politic ținând cont că Republica Moldova este o țară mică cu potențial nesemnificativ și schimbarea vectorului, adică oscilațiile pe scena politică internațională înseamnă probabil o rupere definitivă a relațiilor cu Uniunea Europeană, care susține Republica Moldova și o menține chiar pe linia de plutire.”

Europa Liberă: Dar opoziția parlamentară, și mai ales cea neparlamentară, își poate permite luxul să arunce tot felul de lozinci, pâine de 16 copeici, salam de 2,20. Totuși, într-o următoarea campanie electorală pentru scrutinul parlamentar e posibil ca această flamură să unească stânga? Și de bună seamă Republica Moldova după 2015 să se vadă cu alt vector al politicii externe în Constituție?

Igor Boțan:
,,Eu cred că este puțin probabil ca stânga din Republica Moldova să se unifice, fiindcă, așa cum spuneam, există pe stânga un singur partid care atrage simpatia cetățenilor. Este partidul condus de Vladimir Voronin. Celelalte partide sunt la limita, hai să zicem așa, fluctuațiilor. Nu știu dacă Partidul Comuniștilor ar proceda corect dacă ar lua în brațe aceste formațiuni, iar ideea legată de uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan cu certitudine va persista și va fi una cheie în viitoarea campanie electorală. Dar asta nu înseamnă că această ideea va și învinge pentru că au mai rămas doi ani de zile în care Alianța pentru Integrare Europeană poate încerca să facă un efort astfel încât vectorul de integrare europeană al Republicii Moldova să fie unul dominant.

Alianța pentru Integrare Europeană ar avea un mesaj foarte important pentru cetățeni: integrarea europeană, accederea Republicii Moldova la spațiul de comerț liber cu Uniunea Europeană și un regim liberalizat de vize abia egalează situația pe care o are Republica Moldova cu C.S.I. Republica Moldova are cu C.S.I. spațiu de liber schimb și regim fără vize. Adică, efortul de modernizare al Republicii Moldova prin integrarea europeană abia egalează situația pe care o avem cu spațiul C.S.I. și ne oferă șanse mai mari pentru dezvoltare.”

Europa Liberă: Adică beneficiile s-ar putea să fie mult mai mari de aici.

Igor Boțan:
,,Exact. Nu ne legăm de mâini și de picioare prin aderarea la spațiul vamal estic care pune cruce pe integrarea europeană, pentru că este cea de-a doua treaptă de integrare economică, care mai presupune un câmp de manevră. Dacă trecem la cea de-a treia treaptă – uniunea vamală, gata, trebuie să punem cruce pe integrarea europeană, și este o soluție…”

Europa Liberă: Adică dai găina din mâna pe una de pe gard.

Igor Boțan:
,,Exact, dar Uniunea Europeană ne susține și cu partenerii noștri de dezvoltare, ne susțin în proporție de 20 % în ceea ce privește acumulările bugetare.”

Europa Liberă: Ca să nu mai spunem că cetățenii moldoveni continuă să trimită bani în pofida crizei.

Igor Boțan:
,,Da, este un lucru care nu poate fi scos din calcule. De aceea trebuie să avem discuții, trebuie să admitem că cetățenii noștri pot iniția tot felul de referendumuri, dar trebuie să discutăm care sunt avantajele și dezavantajele, care este oportunitatea unor astfel de referendumuri.”

Europa Liberă: Și să avem discernământ politic.

Igor Boțan:
,,Exact, asta e foarte important.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG