Linkuri accesibilitate

Angela Merkel - o agendă de lucru dominată de criza datoriilor


Angela Merkel consultîndu-se cu ministrul de finanțe Wolfgang Schaeuble
Angela Merkel consultîndu-se cu ministrul de finanțe Wolfgang Schaeuble

După vizita la Chișinău, cancelara Germaniei va începe o nouă serie de consultări diplomatice în zona euro.


După o vacanță în munții Italiei și vila sa din apropierea Berlinului, cancelara Germaniei Angela Merkel și-a reluat activitatea cu o vizită în Canada și cea pe care o va face miercuri la Chișinău. Dar apoi va reveni la chestiunea care-i va ocupa mare parte a agendei în anul rămas până la următoarele alegeri parlamentare din Germania – criza monedei euro.

Înainte de vacanța de vară, Angela Merkel a spus că soarta euro îi va domina agenda în campania electorală pentru alegerile parlamentare care trebuie să aibă loc între sfârșitul lui august și începutul lui octombrie 2013.

După vizita la Chișinău, cancelara Germaniei va începe o nouă serie de consultări diplomatice pentru a opri criza: se va întâlni joi la Berlin cu președintele Franței, François Hollande și apoi cu premierul Greciei, Antonis Samaras.

Întâlnirile vor avea loc pe fundalul relatărilor că Atena dorește să obțină un răgaz mai mare pentru a aplica măsurile de austeritate la care s-a angajat în schimbul ajutoarelor financiare ca să-și restituie datoriile. François Hollande ar sprijini o asemenea cerere, dar Angela Merkel a lăsat să se înțeleagă că nu va reuși să treacă prin Parlamentul german un nou pachet de ajutoare pentru Grecia îndatorată, dacă Atena nu respectă măsurile de austeritate asumate și calendarul de punere în aplicare.

Săptămânile următoare cancelara germană se va întâlni și cu alți lideri din flancul sudic al zonei euro: cu primul ministru italian, Mario Monti, la Berlin, apoi cu șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, pe 6 septembrie, la Madrid.

Aceste consultări vor avea loc înainte ca la 12 septembrie, Curtea Constituțională a Germaniei să decidă dacă Angela Merkel și-a depășit împuternicirile angajând țara, principala economie europeană, în sprijinirea fondului european de salvgardare.

„Criza datoriilor în zona euro va domina calendarul cancelarei”, spune politologul Oskar Niedermayer de la Universitatea Liberă de la Berlin într-un interviu pentru AFP. Dacă situația din zona euro se stabilizează, aceasta o va ajuta în campania pentru cel de-al treilea mandat.

Formațiunea conservatoare a cancelarei conduce astăzi în sondajele de opinie. Cel mai recent sondaj sugerează că ea ar câștiga acum alegerile în față oricărui candidat pe care i l-ar putea contrapune opoziția social democrată.

Politologul Oskar Niedermayer spune că social-democrații au avut dificultăți cu adoptarea unui mesaj în chestiunea crizei datoriilor din zona euro distinct de cel al Angelei Merkel. Ea insistă că zona euro trebuie și poate fi salvată printr-o mai mare disciplină fiscală și o mai adâncă integrare politică.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG