Linkuri accesibilitate

Reacții în Statele Unite la verdictul împotriva membrelor formației Pussy Riot


La mitingul de protest de la New York, la 17 august

Victoria Nuland: „SUA sînt îngrijorate atît de verdict cît și sentința disproportionață decise de tribunalul de la Moscova si de impactul negativ asupra libertății de exprimare în Rusia.”


Sentinta de doi ani inchisoare pronuntata in Rusia impotriva membrelor formatiei Pussy Riot a stirnit reactii in America. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Purtatorul de cuvint al Departamentului de Stat a cerut Moscovei sa reconsidere sentinta, exprimindu-si ingrijorarea cu privire la natura disproportionata a pedepsei. „Statele Unite sint ingrijorate atit de verdict cit si sentinta disproportionata decise de tribunalul de la Moscova si impactul negativ asupra libertatii de exprimare in Rusia” - a spus purtatorul de cuvint al Departamentului de Stat, Victoria Nuland.

Reamintim ca cele trei membre al formatiei au infuriat Kremlinul cind au facut ceea ce au denumit „o rugaciune punk”, la 21 februarie, la altarul celei mai mari catedrale din Moscova. Rugaciunea continea apeluri la Fecioara Maria sa-l indeparteze de la putere pe Vladimir Putin. Cele patru membre Pussy Riot au fost gasite vinovate pentru „huliganism motivat de ura religioasa”, pedeapsa fiind de doi ani inchisoare.

Verdictul a coincis cu aniversarea 100 de zile de la inaugurarea celui de-al treilea mandat Putin la Kremlin. Referindu-se la caz, cotidianul „Christian Science Monitor” se intreaba ce s-ar intimpla daca rockeri americani ar fi condamnati la huliganism pentru delicte de opinie, impotriva liderilor.

Fostul chitarist de la Metallica, Dave Mustaine, a spus ca Barack Obama este presedintele care a scindat cel mai mult Statele Unite. El l-a acuzat pe Obama ca nu e nascut in America, insinuind astfel ca nu ar fi avut dreptul legal sa candideze. Tom Morello de la formatia Rage Against the Machine a scris in Rolling Stones ca Paul Ryan, candidat republican la functia de vice-presedinte simbolizeaza „masinaria impotriva careia muzica noastra s-a pronuntat, in ultimele doua decenii”. Inainte ca Statele Unite sa invadeze Irakul, Dixie Chicks au declarat pe scena „Nu ne dorim acest razboi, nici violenta si ne e rusine ca presedintele Statelor Unite - la vremea aceea George W Bush - e din Texas”.

Chitaristul Ted Nugent a spus ca administratia Obama „uraste America” si ca daca Obama e reales “voi fi fie mort, fie la inchisoare anul viitor, pe vremea asta”. Dupa declaratii a fost vizitat de Serviciul Secret, care-l protejeaza pe Barack Obama pentru a se asigura ca Nugent nu are intentii agresive. Dar nu a fost arestat sau condamnat.

La audieri in Congres, din cind in cind apar persoane cu pancarte de protest sau care țipa la deputati, dintr-un motiv sau altul, intrerupind lucrarile. Au facut-o si la ceremonia de inaugurare a fostului presedinte Bush. Formule de protest neviolent, fie si neortodoxe nu sint criminalizate in America. Formatia punk din Rusia a aflat pe propria piele ca in Rusia lui Vladimir Putin, vocile disidente au de ce sa se teama.
XS
SM
MD
LG