Linkuri accesibilitate

Criza din România îşi urmează neabătut cursul, scoțând la lumină noi „legături periculoase”


Mona Pivniceru
Mona Pivniceru

Cazul Mona Pivniceru.


În România, judecătoarea Mona Pivniceru, nominalizată să preia conducerea Ministerului Justiției în guvernul Ponta, a fost pusă într-o situație jenantă de o televiziune care a fotografiat-o în mașina lui Andrei Năstase, fiul fostului premier român, condamnat la doi ani de închisoare pentru corupție. Guvernul Ponta acuzat că l-a suspendat pe președintele Traian Băsescu pentru a lovi în independența justiției își vede amenințată încercarea de a-și reface imaginea.

Premierul român Victor Ponta a anuntat ca nu ar vrea să renunte la judecatoarea Mona Pivniceru, propusa de liberali pentru a prelua portofoliul Justitiei, desi fotografiile aparute in aceste zile o compromit. In acelasi timp, lucrurile sint mai complicate decit par, fiindca imaginile in care viitoarea ministra a Justitiei se urca in masina familiei fostului premier Adrian Nastase, aflat in inchisaore pentru fapte de coruptie, au aparut la o televiziune patronata de un prieten al premierului socialist, Victor Ponta.

Pare, asadar, mai degraba o reglare de conturi in interiorul USL-Uniunea Social Liberala. Practic liberalii fac presiuni pentru numirea Monei Pivniceru in fruntea Ministerului Justitiei cu gindul sa-i schimbe inainte de termen pe procurorul anti-coruptie si pe procurul general. Presedintele interimar, liberalul Crin Antonescu a fost si primul care a ridicat piatra impotriva Codrutei Kovesi, procuroarea generala, acuzind-o ca anchetele prinvind fraudarea Referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu se desfasoara ca in anii ‘50 ai colectivizarii fortate

Exista, pe de alta parte, potrivit unor surse din presa de la Bucuresti stenograme care ar demonstra faptul ca judecatoarea Piviniceru, aleasa de liberali sa conduca Ministerul Justitiei, ar fi avut deja in plic numele celor care ar urma sa ocupe cele doua functii cheie ale Procuraturii din Romania. Ar fi vorba despre doi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, George Balan si Marcel Sâmpetru, dar deja amindoi sint anchetati de procuratura anticoruptie pentru trafic de influenta in incercarea lor de a ocupa postul de procurer general, respective de sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Mona Pivniceru aspira inca la portofoliul Justitiei, pretextind ca nu a stiut a cui e masina atunci cind s-a urcat in ea impruena cu o prietena, fosta consiliera a premierului roman aflat in detentie la inchisoarea Rahova pentru doi ani. Tot pentru fotoliul Ministerului Justitiei au inceput sa se vehiculeze si alte nume, mai ales ca Mona Pivniceru are de rezolvat nu doar chestiunea apropierii de familia fostului premier Adrian Nastase pe care l-a aparat inclusiv in interiorul Consiliului Superior al Magistraturii. Ca judecatoare la Inalta Curte de Casatie si Justitie ea ar trebui sa-si abandoneze statutul de judecator, fiindca potrivit legii un magistrat nu poate ocupa functii in executiv. Pina acum, insa, ea nu a vorbit despre renuntarea la magistratura, ci doar despre suspendarea din aceasta pozitie

In plus, miza sustinerii sale de catre liberali ar fi, potrivit unor surse, dosarul penal in care Dan Voiculescu, fondatorul trustului de presa care detine Antena 1 si 3 este acuzat de coruptie si risca o pedeapsa mai mare de 10 ani. Dan Voiculescu este aliat al liberalilor si joaca un rol extrem de important in batalia politica din Romania folosindu-se de puterea sa mediatica. Se pare, insa, ca premierul socialist Victor Ponta nu este inca hotarit sa ia cu asalt justitia, mai cu seama ca i-a promis sefului Comisiei Europene, ca nu va face nici un fel de schimbari la virful parchetului pina la finalizarea crizei politice determinate de suspendarea presedintelui Traian Basescu.
XS
SM
MD
LG