Linkuri accesibilitate

O săptămână plină de aşteptarea Angelei Merkel.Editorialistul de la Trustul de presă „Jurnal” Petru Bogatu crede că discuţiile tot mai frecvente de la o seamă de vreme despre federalizare reprezintă o campanie de dezinformare a opiniei publice şi de intoxicare a clasei politice moldoveneşti.

„Intoxicare şi dezinformare care vine, fără doar şi poate, dinspre Moscova, care a lansat această provocare chiar din momentul în care a aflat că cancelarul german Angela Merkel trebuie să vină la Chişinău. Probabil că a deranjat acest fapt foarte mult Moscova. Şi s-a făcut tot ce le stă în puteri propagandiştilor din Rusia pentru a compromite această vizită. S-au lansat nişte idei care nu aveau cum să nu provoace nişte emoţii. Lucru care, până la urmă, s-a constituit într-o momeală, pe care am uscat-o cu toţii: presa, societatea civilă, comentatorii. Am ajuns acum, cu câteva zile înainte de sosirea cancelarului german la Chişinău într-o atmosfere kafkiană aş spune, când ne temem nu de un pericol concret, dar de posibilitatea unui pericol, pe care nici nu îl putem defini. Din acest punct de vedere, cei care au făcut toată treaba asta se pot felicita. Pentru că în ciuda relaţiilor extraordinare a Chişinăului cu UE şi cu Germania, în special, în ciuda faptului că vizita ca atare a cancelarului german la Chişinău este un gest de susţinere a Republicii Moldova, a cursului european al Republicii Moldova, în ciuda acestui fapt, doamna Merkel este aşteptată cu o anumită suspiciune. Fapt care în fond dezbină societatea. Cancelarul Germaniei, care vine apropo din concediu la noi, după o lună de pauză vine într-o ţară mică care se zbate între ciocan şi nicovală pe acest spaţiu geopolitic, între interesele Rusiei şi ale Occidentului, în mod normal acest fapt ar trebui să ne încurajeze. Iar cei care au creat această atmosferă, au trezit-o, au intoxicat-o tocmai asta au vrut să reuşească, să ne pună în situaţia când vizita cancelarului nu ne-ar bucura, ci ne-ar speria.”

Redactorul şef al ziarului „Cuvântul” de la Rezina Tudor Iaşcenco e de părere că premierul moldovean şi cancelarul Germaniei vor discuta despre problema transnistreană în contextul reunificării statului:

„Nu ştiu la ce nivel se va vorbi - oficial sau neoficial. E greu de spus. Ştiu că săptămâna trecută Vlad Filat a fost în Transnistria şi a avut o întâlnire neoficială cu liderul de acolo. Despre această vizită nu s-a scris în presă. Dar unele surse ale noastre de aici ne-au confirmat că a fost aşa vizită. Şi undeva primul ministru a confirmat indirect că a fost la Nistru cu plasele de prins peşte şi că trebuie de exclus pescuitul industrial al peştilor ş.a.m.d. probabil că tema aceasta despre relaţiile cu Transnistria şi reintegrarea teritorială va figura pe ordinea de zi a întâlnirii cel puţin cu primul ministru dacă nu şi cu preşedintele Republicii.”

Săptămâna aceasta a fost dominată şi de discuţii referitoare la admiterea în instituţiile de învăţământ.
L-am întrebat pe Pavel Cerbuşcă, jurnalist la „Revista Învăţătorul Modern”, în ce măsură erorile de la admitere pot să se regăsească în viitoarele politici pe care ar trebui să le promoveze Ministerul Educaţiei:

„Vedeţi că deja începutul este, pentru că ministra educaţiei deja a făcut o primă şedinţă cu lectorii instituţiilor de învăţământ. Şi a fost propus ca proiect, încă nu este aprobat, a fost propunerea ca să fie pregătit un sistem de evaluare în care abiturienţii să susţină un test la un centru unic. Adică admiterea să fie făcută nu de către facultăţi, de către universităţi, dar de către un singur centru pentru ca să se excludă corupţia şi să se excludă interesul. Şi admiterea la facultăţi să fie în baza unui test unic. Acest lucru a fost la ULIM şi la Universitatea Academiei de Ştiinţe, un singur test pentru toţi abiturienţii în care sunt întrebări de cultură generală şi câteva de specialitate. Şi în urma rezultatelor deja instituţiile de învăţământ să poată promova o politică în baza acestor rezultate” a fost opinia jurnalistului Pavel Cerbuşcă.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG