Linkuri accesibilitate

Pussy Riot: „întemniţarea noastră este un semn clar şi limpede că acestei ţări i s-a luat libertatea”


O sprijinitoare a grupului Pussy Riot la Consulatului General al Rusiei de la Edinburgh, Scoția, 17 august 2012.
O sprijinitoare a grupului Pussy Riot la Consulatului General al Rusiei de la Edinburgh, Scoția, 17 august 2012.

Doi ani de închisoare pentru exprimarea unei opinii.

Un tribunal din Moscova le-a condamnat la doi ani de închisoare pentru „huliganism motivat de ură religioasă” pe cele trei membre ale formaţiei Pussy Riot, formaţia punk care a protestat împotriva preşedintelui Vladimir Putin în catedrala Mîntuitorului de la Moscova. În verdictul citit de judecătoarea Marina Sirova se spune că cele trei artiste ar fi „plănuit cu minuţiozitate” acţiunea lor din 21 februarie. Procuratura ceruse condamnarea lor la trei ani de muncă forţată. Avocaţii apărării au anunţat că vor face recurs. Mai multe de la Oana Serafim

În timpul citirii verdictului, cele trei tinere artiste erau închise cu cătuşe la mîini într-o cuşcă de sticlă. Din cînd în cînd îşi zîmbeau şi se uitau unele la altele.

Nadejda Tolokonikova, de 22 de ani, Marina Aliohina de 24 şi Ekaterina Samuțievici de 30, au pătruns în luna februarie, îmbrăcate în culori vii şi cu o costumaţie fantezistă în catedrala Cristos Mîntuitorul de la Moscova şi au început să cînte a rugăciune către Maica Domnului în care îi cereau să scape Rusia de preşedintele Putin.

Au fost arestate sub acuzaţia de huliganism şi din martie au fost in arest preventiv, aşteptînd procesul.

„Tolokonikova; Samutsievici şi Aliohina au comis un act de huliganism, au încălcat în mod grav ordinea publică dovedind lipsă de respect faţă de societate”, spune verdictul.

Chiar dacă nu foarte mulţi ruşi le simpatizează pe cele trei tinere artiste, scrie agentia Reuter, oponenţii lui Putin au prezentat acest caz drept o nouă dovadă a modului în care fostul KGB-ist caută să reducă la tăcere orice mişcare de protest.

Poliția a baricadat strada unde este tribunalul şi a arestat 4 persoane care participau la o acţiune în sprijinul celor 3 acuzate.

Într-o scrisoare trimisă înainte de pronunțarea sentinței, postată vineri pe internet de avocatul său, Nadejda Tolokonikova spune: „întemniţarea noastră este un semn clar şi limpede că acestei ţări i s-a luat libertatea”.

Cele trei artiste au avut sprijinul multor artişti de primă importanţă din lume, printre care Madonna, care a cîntat în Rusia avind un tatuaj pe spate cu numele formaţiei Pussy Riot. La nivel politic, cazul celor trei fete este considerat la Washington motivat politic, iar Amnesty International le considera pe cele trei fete „prizonieri de conştiinţă”.

Societatea rusă este divizată în ceea ce priveşte acest caz. Cum biserica rusă este extrem de puternică, mulţi tind să creadă că fetele ar trebui să fie pedepsite „ „exemplar”. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de centrul Levada numai 6 % dintre ruşi privesc cu simpatie acţiunea lor, 51 la suta cred ca ele nu au făcut ceva bun şi arată ostilitate iar restul sunt indiferenţi sau nu au nici o părere.

Cele trei artiste sunt educate, provin din clasa de mijloc şi au declarat în instanţă că protestul lor a fost menit să le arate oamenilor că între regimul Putin şi biserica ortodoxă rusă există legături prea puternice.

Fetele au spus că nu au avut intenţia să îi ofenseze in nici un fel pe credincioşii ortodocşi şi nici religia ortodoxă.

Proteste în favoarea celor trei tinere artiste au avut loc vineri în mai multe oraşe ale lumii, la Sydney, Paris, Edinbourgh New York şi Londra. În Moldova, joi a avut loc un protest în favoarea celor trei fete în faţa ambasadei Rusiei la Chişinău, la care au participat aproximativ două duzini de oameni.

Arestarea şi condamnarea la închisoare a unei trupe rock pentru că şi-a exprimat opiniile erau specifice regimului comunist, unul din cele mai faimoase cazuri fiind acela al trupei Plastic People of the Universe, din fosta Cehoslovacie, în anii 70, un incident despre care mulți cercetători spun că a pus în mişcare un şir de evenimente care au dus la căderea comunismului în această țară
Previous Next

XS
SM
MD
LG