Linkuri accesibilitate

Statele Unite, securitatea Israelului și amenințarea iraniană


Premierul israelian Benjamin Netanyahu și ministrul american al apărării, Leon Panetta, la întîlnirea lor de la Ierusalim, la 1 august

Leon Panetta: Statele Unite continuă să creadă că diplomația și sancțiunile au un impact.


Incearca Israelul sa influenteze Statele Unite, intr-o tentativă de a declansa un razboi impotriva Iranului? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Avertismentele ca Iranul este pe cale sa obtina armament nuclear nu sint noi, ele dateaza inca din anii ’80. Dar in prezent, in cercuri de securitate israeliene nu exista consens cu privire la necesitatea de a ataca Iranul. Unii cred ca un astfel de atac ar fi contraproductiv pentru siguranta Israelului.

Dar, arata analisti, teama care se manifesta in Israel fata de perspectiva unui Iran nuclear e reala. Premierul israelian Benjamin Netanyahu si aliatii sai continua retorica razboinica si analisti politici cred ca o fac si pentru a incita Statele Unite sa preia initiativa si sa atace Iranului, constienti de faptul ca Israelul nu poate sa elimine programul nuclear Iranian de unul singur.

Ministrul american al apararii, Leon Panetta, a declarat ca nu crede ca Israelul a luat o decizie daca sa atace sau nu, dar ca Statele Unite continua sa creada ca diplomatia si sanctiunile au un impact. Netanyahu are aliati numerosi in Congresul American si aliatii sai cred ca o presedintie Romney ar fi mai agresiva in raport cu Iranul decit ar fi Obama, la un al doilea mandat. Si Israelul mai stie, sustin analisti ca urmatoarele luni, pina la alegeri sint decisive pentru ce va urma.

Iranul nu crede ca anul acesta America va ataca, pentru ca este an electoral si pretul titeiului ar creste cu consecinte devastatoare asupra economiei. In plus, Teheranul nu crede ca Israelul va ataca fara ca Washingtonul sa aprobe. Comentatori israelieni sint insa de parere ca pentru a impiedica Israelul sa atace, Statele Unite ar trebui sa puna in vedere Teheranului ca daca convorbirile multilaterale pentru rezolvarea crizei nucleare nu dau rezultate in interval de citeva saptamini, ele vor fi suspendate.

Ceea ce Israelul doreste este inasprirea sanctiunilor americane si europene impotriva Iranului, intarirea prezentei militare americane in Golful Persic si o promisiune de la Obama ca va ataca Iranul daca exista dovezi ca aceasta tara obtine armament nuclear.
XS
SM
MD
LG