Linkuri accesibilitate

„De ce unii pleacă, dar îşi construiesc case aici?”


Ion Tănase, autorul proiectului multimedia „Video Ochi: O Moldovă, două, trei...”
Ion Tănase, autorul proiectului multimedia „Video Ochi: O Moldovă, două, trei...”

Ion Tănase: „Ideea a fost să propun o viziune din afară asupra Moldovei.”


Timp de aproape o lună pe pagina noastră de internet aţi putut redescoperi Republica Moldova prin intermediul lucrărilor video semnate de tânărul regizor cu şcoală la Bruxelles, Ion Tănase. Proiectul multimedia poate fi accesat la rubrica specială „Video Ochi: O Moldovă, două, trei”. În această săptămână Ion îşi încheie proiectul la Radio Europa Liberă, ocazie cu care l-am rugat să ne împărtăşească impresiile despre şederea în Republica Moldova:

Ion Tănase: „Ideea era să propun o viziune din afară asupra Moldovei. Eu nu am fost niciodată în Moldova sau la Chişinău şi am vrut să fac în video ceea ce văd eu.”

Europa Liberă: Înainte de a veni aici ai realizat o bucată video căutând pe Google informaţia despre Moldova. Ce ai găsit atunci şi ce ai văzut aici e diferit?

Ion Tănase:
„Da, fiindcă ce am văzut pe Google sunt chestii mai stereotipe: biserici, blocuri, sigla Chişinăului, diferiţi politicieni, fete, steagul, stema. Ce lipsea în acea imagine sunt oamenii.”

Europa Liberă: Spuneai la un moment dat că până a veni în Republica Moldova cunoşteai această ţară doar din auzite. Ce ştiai tu până a veni aici?

Ion Tănase:
„Că e cea mai săracă ţară din Europa, că există conflictul transnistrean nerezolvat, că există o oarecare diviziune lingvistică în Moldova, cei care vorbesc rusa cei care vorbesc româna, şi că au vinuri multe. Dintr-un punct de vedere mi-a părut rău că am auzit diferite chestii înainte să fi venit, pentru că asta îţi influenţează oarecum privirea. Dar
despre faptul că e cea mai săracă ţară din Europa nu mi s-a părut să zic, da uite, aşa arată cea mai săracă ţară din Europa.

Mi s-a părut că e normal, la Bruxelles am văzut, de exemplu, mai mulţi cerşetori pe stradă decât aici, adică chestii care ar fi un factor sau un indicator al unei sărăcii. Mie îmi pare rău că nu vorbesc limba rusă ca să înţeleg mai mult, mi se zicea că se vorbeşte foarte mult rusa pe stradă. Eu am auzit rusă, dar am auzit şi româna, nu pot să zic dacă e mai multă rusă sau mai multă română, mi s-a părut chiar că oamenii schimbă între limbi fără nicio problemă.”

Europa Liberă: Apropo, bucăţile tale video sunt destinate doar moldovenilor care vor să redescopere Moldova sau şi străinilor, celor din afară, care vor să descopere Moldova?

Ion Tănase:
„Cred că amândurora. Având o privire care poate nu e aşa de interesantă pentru cei din Moldova, pentru cei care stau aici, care văd asta în fiecare zi, atunci e mai interesant pentru cei care nu sunt aici, care au plecat, care vor să vină, turiştii. Nu am zis că fac videourile astea pentru un targhet X, am zis că eu arăt ce văd fără să zic dacă e pentru unii sau pentru alţii.”

Europa Liberă: Dar cît de mult în Europa se vorbeşte despre Republica Moldova?

Ion Tănase:
„Nu se vorbeşte foarte mult, aproape deloc. Decît s-a vorbit cînd a fost 2009, la 7 aprilie, dar atît. Pentru cercul meu de prieteni, de exemplu, nu este marele lor interes să vadă ce se întâmplă în Moldova.”

Europa Liberă: Dar ce ziceau prietenii tăi cînd le-ai spus că vii în Moldova?

Ion Tănase:
„Că e foarte bine, că ar vrea să vină şi ei. Am doi colocatari care au fost în România. La început erau oarecum speriaţi, gândindu-se unde au ajuns, însă cînd au plecat de acolo au spus că le-a plăcut foarte mult. Trecuseră prin Moldova, că au făcut turism şi mi-au zis „Pleci în Moldova? Foarte bine, să ştii că dacă am avea timp am veni şi noi cu tine să revedem Moldova.” Reacţia a fost foarte pozitivă.”

Europa Liberă: Atunci cînd îţi găseai subiectele cum o făceai?

Ion Tănase:
„Am folosit prima săptămâna ca să mă orientez, să văd o mulţime de lucruri şi fără să pun întrebări. Subiectele au venit oarecum de pe zi pe zi, nu aveam planificat să fac despre asta sau asta. Cum s-a nimerit. Îmi făceam din cînd în cînd liste despre lucrurile care mi se păreau interesante cum era parcul, oamenii care stau în parc, faptul că există priză, internet. În prima zi cînd am ajuns în Chişinău am zis „Oau!”. E ca într-o sală de lectură în parc, oamenii stau pe bănci fiecare cu un lap-top, fiecare îşi încarcă telefonul şi mi s-a părut foarte interesant, nu am văzut să stea oamenii pe o bancă cu lap-topuri, unul pe skype, altul care se uita la un film. Am zis că aceasta ar fi o tematică. Apoi am văzut că sunt foarte mulţi copii şi mi-am zis că o să urmăresc şi chestia asta cu foarte mulţi copii.”

Europa Liberă: E Chişinăul, Moldova, un loc care poate fi descoperit? Sunt locuri în Europa, de exemplu, Parisul, unde toată lumea ştie ce poate vedea, or aici ştii mai puţin la ce să te aştepţi?

Ion Tănase:
„Mi s-a zis că dacă stau trei zile pot să văd tot ce e în Chişinău, pe mine nu mă interesa foarte mult Palatul Guvernului sau Catedrala care e în parc. Da, le-am văzut, foarte frumos, atît. Dacă vreau să ştiu mai mult mă uit pe net. La Paris sigur e cultura franceză, însă aceasta e plină de clişee, adică te gândeşti la francezi vezi pictorul cu basca puţin strâmbă pe cap, cu bagheta în mâna şi cu vinul. Despre Moldova dacă întrebi pe cineva, în afară de faptul că e cea mai săracă ţară mai mult nu ar putea să îţi zică. Atunci e mult mai interesant de descoperit mentalitatea, tot ce se întâmplă, cum sunt oamenii şi ce fac.”

Europa Liberă: Bine, dacă vorbim despre Franţa, vorbim de un pictor cu bască şi dacă vorbim despre Moldoba?

Ion Tănase:
„Greu de zis. Nu pot să zic că am descoperit sau imaginea reprezentativă despre Moldova? Am văzut o mulţime de imagini mici care sunt ca o mozaică, care nu ştiu dacă la un moment dat o să se unească într-o imagine globlă.”

Europa Liberă: Dacă ne întoarcem la bucăţile tale video. Ai fost la Cricova, ai fost la o nuntă moldovenească. Care din aceste lucrări, din locurile pe care le-ai vizitat te-a impresionat cel mai mult?

Orheiul Vechi
Orheiul Vechi
Ion Tănase: „Cred că este Orheiul Vechi care nu este în video.”

Europa Liberă: Îl aşteptăm?

Ion Tănase:
„Poate parţial. M-a impresionat spiritualitatea care este acolo, nu neapărat pentru că e Mănăstirea în stâncă, dar fiindcă este linişte.”

Europa Liberă: Dacă ne referim la locurile cum ar fi Orheiul Vechi, cetatea Sorocii, îţi par ele destul de promovate astfel încât să atargă turiştii?

Ion Tănase:
„Depinde de ochiul turistului şi ce caută. Eu am văzut turişti care se duc în Deltă ca să stea pe malul Dunării şi zic că este genial şi ştiu turişti care se duc în Maroc sau Egipt şi stau doar în hotel de cinci stele şi nu ies din incintă, şi spun „Vai ce frumos e în Egipt!”. Deci, depinde în ce direcţie tinde politica turistică. Se pare că cum este acum este foarte propice pentru o chestie gen agroturism, în care oamenii vin, stau la săteni, la ţărani, cu cortul şi văd ce este oarecum neatins.”

Europa Liberă: Azi au mai rămas locuri „neochite” de tine?

Ion Tănase: „Sunt sigur, vroiam să mă duc şi la grădina zoologică. Făcusem la un moment dat o listă mai lungă şi văd că într-o lună nu am reuşit să o termin despre unde aş vrea să merg şi ce ar mai fi de văzut.”

Europa Liberă: Te gândeşti să mai revii în Moldova ca să pui la punct lista care ziceai că rămâne încă neexploatat?

Ion Tănase:
„Mi-ar face mare plăcere să mă întorc în Moldova. Pentru mine au rămas o mulţime de chestii pe care abia am început să le descopăr şi care mi-au lăsat semne de întrebare. De exemplu, tot ce înseamnă tineret şi viziunile lor, unde vor să ajungă. Asta e o chestie care mă interesează.

Nu m-am lămurit de ce unii rămân, alţii pleacă dar îşi construiesc case aici, de ce au case în care nu stau şi în fiecare an construiesc cîte puţin, cîte puţin, sperând că se vor întoarce. Toţi copiii care cresc cu bunicii pentru că părinţii sunt plecaţi, oamenii care continuă să facă copii care, evident, arată un optimism latent că la un moment dat o să fie mai bine şi că altfel nu ar face copii. Eu m-aş întoarce şi din punctul acesta de vedere, dar şi pentru că nu am văzut încă toată Moldova, mai am o mulţime de lucruri de văzut.”
XS
SM
MD
LG