Linkuri accesibilitate

Justiţia din România îi ignoră pe liderii politici care au luat-o la rost


Preşedintele interimar al României Crin Anonescu
Preşedintele interimar al României Crin Anonescu

Semn că, deocamdată, puterile sînt încă parţial separate în statul român.

Directia Nationala Anticoruptie si Parchetul General au deschis aproape 600 de dosare privind neregulile de la Referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Citiva lideri locali ai socialistilor si liberalilor au fost chemati pentru declaratii si invinuiti pentru nerguli in desfasurarea Referendumului din 29 iulie, pe fondul decoperirii faptului ca in mai multe localitati in special din judetul Teleorman, dar si din est, din judetul Vrancea participarea la vot a fost de peste 100 la suta, in unele commune ajungind chiar pina la 250 la suta.

Pentru demiterea lui Traian Basescu USL-Uniunea Social Liberala avea nevoie de o prezenta de peste 50 la suta, de aceea a doua zi dupa Referendum, dupa ce a fost vizibila harta prezentei la vot premierul socialist Victor Ponta a declarat ca masinaria liberalilor “a functionat” mai bine, adica in locurile in care erau primari PNL sau sefi de consilii judetene de la acest partid s-a inregistrat o prezenta mai mare la vot, decit in zonele controlate de socialisti.

In cadrul anchetelor procurorilor romani au avut loc audieri masive, in vederea gasirii vinovatilor pentru fraudele din 29 iulie, iar temerea premierului si presedintelui interimar este ca magistratii ar putea ajunge pina la ordinele date de la virful celor doua partide care au pus in scena debarcarea lui Traian Basescu: socialistii si liberalii. In acest context presedintele interimar, libralaul Crin Antonescu le-a cerut imperative membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, CSM, si procuroarei generale Codruta Kovesi sa-i explice in cursul zilei de astazi despre “amploarea anchetelor” si despre “modalitatile fara precedent, de la colectivizarea fortata din anii 50”, fiindca de atunci nu s-ar mai fi folosit un “asemenea desant de procurori”. Presedintele interimar le-a cerut fara nici un fel de rezerva “explicatii publice” procurorului general si Consililui National al Magistratilor, desi potrivit principiilor democratice puterea exacutiva, din care face parte presedintele, nu este mai presus de puterea judecatoreasca, adica de procurorul general sau de magistratii din CSM care vegheaza la independetna judtitiei. Potrivit legii sale de functionare Consiliul “este independent si se supune in activitatea sa numai legii”, iar procurorul general, ca orice magistrat de altfel, nu are voie prin lege sa dea detalii despre anchetele aflate in curs, nici chiar sefului statului.

Imixtiunea preşedintelui interimar in treburile justitiei a fost criticata de specialistii independenti, in vreme ce toti magistratii pe care i-a somat sa-i dea raportul l-au ignorant complet pe presedintele interimar. Crin Antonescu a mai primit o lovitura, dincolo de “nesubordonarea magistratilor”, dupa ce o televiziune de stiri a publicat fotografii compromitatoare cu judecatoratea Mona Pivniceru, favorita liberalilor pentru portofoliul Justitiei. Este vorba despre imagini in care judecatoarea de la Curtea Suprema se urca intr-o masina condusa de fiul fostului premier Adrian Nastase, condamnat recent la doi ani de inchisaore.

Fotografiile au fost facut in perioada in care Nastase se afla sub ancheta, iar amicitia familiei cu o judecatoare de la Inalta Curte ridica suspiciuni. In orice cazu dup ace a vazut imaginile, Mona Piviniceru a declarant ca se gindeste sa se retraga din toate fucntiile publice sis a renunt inclusiv la oferta de a mai fi ministru. Aceasta declarative sugereaza ca judecatorarea se teme sa nu apara in public probe si mai serioase din presupusele ei relatii politicieni acuzati de coruptie.
XS
SM
MD
LG