Linkuri accesibilitate

România nu vizează unirea cu Republica Moldova, ci doar aderarea Moldovei la UE (22)


Romania - press newsstand, Mar2009
Romania - press newsstand, Mar2009

Antonescu şi Ponta îşi iau un mare risc ignorand semnalele venite din partea NATO şi UE (România LIberă)



Preşedintele suspendat al României, Traian Băsescu, si-a folosit dreptul la replica acordat de postul de radio Vocea Rusiei, care a comentat intens viata politica de la Bucuresti in special dupa referendumului din 29 iulie. Indata dupa incheierea consultarii, Vocea Rusiei a formulat analize si chiar sfaturi pentru guvernantii romani, care erau indemnati sa actioneze in forta pentru validarea referendumului, de fapt pentru inlaturarea lui Băsescu, mergand chiar pana la a scoate oamenii in strada. Revista „22", dar si cotidianul „România liberă", publica integral interviul acordat de Băsescu la Vocea Rusiei. Domnia sa precizeaza de la bun inceput ca nu confunda opiniile unui organ de presa, chiar daca este vorba de un radio platit de statul rus, cu Federatia Rusă, si imparte limpede rolurile: jurnalistul rus vorbeste in nume personal, pentru că nu a fost mandatat sa vorbeasca in numele Federatiei Ruse, Traian Basescu o poate face în numele României. „Ştiţi foarte bine că eu sunt un prieten al Statelor Unite, dar la fel de bine, dacă n-aţi ştiut până acum, trebuie să ştiţi că nu am fost niciodată un adversar al Federaţiei Ruse”, spune Basescu, care se opreste indelung la asa-zisul pericol pe care l-ar reprezenta pentru Rusia scutul american antiracheta. Cele 24 de rachete balistice care vor fi instalate pe pamant romanesc sunt o armă ridicola fata de forta de reactie a unei puteri militare de talia Rusiei, spune Băsescu. Rostul scutului este cu totul altul: sa apere România, dar si alte tari mici si mijlocii, de un eventual atac al unor organizatii sau grupari teroriste.
Vocea Rusiei a spus in ultima perioada si ca presedintele Basescu ar fi primit sprijin la referendum de la premierul ungar Viktor Orban. Dovada ar fi ca etnicii maghiari au boicotat in masiv consultarea. Basescu neaga iritat orice intelegere in acest sens si considera ca jurnalistii de la Vocea Rusiei ar trebui sa-i ceara scuze pentru presupunerea jignitoare ca ar fi promis maghiarilor autonomia Tinutului Secuiesc in schimbul sprijinului pentru ramanerea sa in functie. In schimb, nu se sfieste sa admita ca l-a sprijinit prin declaratii pe Viktor Orban la ultimele alegeri, intrucat apartin aceleiasi zone doctrinare.
O alta intrebare pusa de jurnalistul de la Vocea Rusiei lui Traian Basescu a vizat pasapoartele romanesti acordate pentru moldoveni si ucraineni. Potrivit presedintelui roman, aceasta politica este legala si legitima, intrucat cei care primesc acum cetatenia au pierdut-o in imprejurari istorice dramatice. Romania nu vizeaza unirea Republicii Moldova cu tara, ci doar aderarea Moldovei la Uniunea Europeana, moment in care granitele nu mai sunt o problema, iar oamenii pot circula liberi, asa cum, de altminteri, o puteau face intre Romania si Moldova pe vremea sovieticilor.

Comentariul publicat azi ca editorial de „România Liberă", si semnat de Sabina Fati, priveste si compara cum a fost primit la Cotroceni Philip Gordon, emisarul presedintelui Statelor Unite, si cum a fost primit, in aceeasi zi, Karekin al II-lea, Patriarhul Suprem al tuturor Armenilor. Cel dintâi a fost acuzat public de presedintele interimar Crin Antonescu ca e partinitor in favoarea lui Basescu. Pe site-ul preşedintiei române, mai multe au fost fotografiile de la vizita inaltului ierarh ortodox rus. Antonescu îşi Ponta isi iau un mare risc ignorand toate semnalele venite din partea aliatilor din NATO si Uniunea Europeana. Daca lucrurile vor continua în acelaşi fel, România va iesi de pe axa occidentala, se spune în acest editorial din „România liberă".
XS
SM
MD
LG