Linkuri accesibilitate

Am fost într-o anumită măsură șocat cînd am văzut nivelul de trai al oamenilor din Transnistria


Piotr Wach în timpul unei prime vizite la Chișinău
Piotr Wach în timpul unei prime vizite la Chișinău

Un interviu cu Piotr Wach, deputat polonez și raportor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.


Deputatul polonez Piotr Wach se pregătește să viziteze Chișinăul și Tiraspolul ca raportor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Corespondenta noastră la Strasbourg, Iolanda Bădiliță a aflat că raportorului nu i-a fost ușor să-și planifice vizita oficială în regiunea transnistreană, prima vizită de acest fel în stânga Nistrului.

Europa Libera: Dle Wach stiu ca pregatiti o vizita in octombrie la Chisinau si, in premiera o vizita oficiala la Tiraspol. Mai stiu ca nu a fost o treaba usoara sa reusiti acest lucru? De ce ati dorit atat de mult sa ajungeti in Transnistria?

Piotr Wach:
„Scopul vizitei nostre din octombrie in Republica Moldova este de fapt acela de a fi prezenti pentru prima data in mod oficial in Transnistria. Ca persoana privata am vizitat deja Tiraspolul si stiu cum este acolo. Insa am depus eforturi si am insistat pe langa autoritatile de la Chisinau sa organizeze vizita si pe malul estic al Nistrului pentru a vedea cum sunt protejate acolo drepturile fundamentale. Si ca sa va raspund la intrebare, as spune doar ca pentru noi, Consiliul Europei si pentru activitatile noastre in programele care acopera drepturile omului, Transnistria este ca o gaura neagra.”

Europa Libera: Sunt convinsa ca stiti, Transnistria este condusa acum de o echipa noua si lucrurile par sa mearga pe un fagas mai bun.

Piotr Wach:
„Vom vedea. Intr-adevar, noua conducere pare sa fie mai deschisa. Insa pentru noi nu conducerea politica este de interes ci drepturile omului, arestarile controversate care constituie un subiect sensibil de multa vreme. Dupa cum v-am spus, am vizitat Transnistria in mod particular si am facut-o impotriva sfatului ambasadorului polonez la Chisinau. Am vrut insa sa vad cum este sa intri ca simplu cetatean intr-o astfel de regiune. Am fost intr-o anumita masura socat cand am vazut nivelul de trai al oamenilor de acolo. Dar cum spuneam nu am abordat cu nici un oficial problemele pe care Consiliul Europei le doreste rezolvate acolo- justitia, regimul din inchisori.”

Europa Libera: Si ce v-a impresionat cel mai mult?

Piotr Wach:
„Cateva lucruri. In primul rand te afli intr-o tara care pare ca este in afara timpurilor prezente. Poate cu exceptia berii (pe care o gasesti la magazine ca si in Moldova) si a telefoanelor care functioneaza (desi nu stiu daca sunt controlate sau nu). In rest, monumentele,
Imagine din Tiraspol
Imagine din Tiraspol
tancurile si moneda lor nationala-care are pe o parte steaua comunista (fapt socant pentru mine), iar pe cealalta figuri ale unor generali de armata, te impresioneaza.

Apoi politia face foarte des verificari ale vitezei cu care ruleaza autoturismele si am avut impresia ca, de fapt, doar cauta motive ca sa te opreasca pentru a obtine mita.

Trebuie sa spun ca m-au impresionat mult acele monumente dedicate razboiului cu tancuri si steaua rosie comunista. Am avut sentimentul ca ma aflu undeva in afara timpului prezent. Cum spuneam insa, in a doua parte a lunii octombrie vom vizita in mod oficial Transnistria, ne vom intalni cu oficialitatile si cu organizatii neguvernamentele si in plus vom incerca sa vedem situatia din inchisori, drepturile detinutilor si felul cum functioneaza justitia.”
XS
SM
MD
LG