Linkuri accesibilitate

Privilegii în fieful sărăciei


Într-o ţară cu probleme grave şi endemice privilegiile guvernanţilor ridică serioase semne de întrebare.


În această ţară săracă, cu economie ruinată, în care corupţia şi decăderea morală au luat proporţii astronomice, în această ţară, din care mulţi visează să plece, au existat mereu în ultimele două decenii oameni de stat cu privilegii şi facilităţi. În fond, faptul că funcţionarii şi politicienii au privilegii poate fi înţeles. Oamenii care reprezintă pîrghiile statului trebuie să aibă un statut favorizat. Dar într-o ţară cu probleme grave şi endemice privilegiile guvernanţilor ridică serioase semne de întrebare.

Situaţia e urîtă de-a binelea. Iese că în anii neguroşi ai tranziţiei, cînd oamenii supravieţuiau cu greu, cînd ţara era guvernată aiurea, nişte oameni aciuaţi sau trecuţi prin instituţiile statului se bucurau de îndemnizaţii şi de pensii mult mai mari decît ale simplilor muritori. Repet, lucrul ăsta nu ar fi fost foarte supărător, dacă munca acestor indivizi privilegiaţi ar fi făcut ţara înfloritoare. Şi iese că în timp ce un bătrîn de la ţară primea o pensie ridicolă de cîteva sute de lei, nişte oameni, ale căror merite sînt greu de verificat, beneficiau de o metodă hipergeneroasă de calculare a pensiei. Şi e lesne de înţeles de ce o sumedenie de indivizi au încercat din răsputeri în această perioadă să ajungă în structurile statului. Efortul lor ţintea supravieţuirea personală, nicidecum făurirea patriei.

Iar şi mai dizgraţios mi se pare faptul că în tot acest răstimp privilegiaţii cocoţaţi în instituţiile statului ne-au bombardat cu discursuri demagogice despre echitatea socială şi solidaritate. Ei vorbeau cu însufleţire despre ajutorare şi dreptate într-o perioadă dificilă, al cărei sfîrşit nu se mai vede. Însă să-şi calculeze cel puţin pensiile într-un mod similar cu al maselor nu au vrut. Şi se pare că nici acum nu sînt pătrunşi de o dorinţă arzătoare, în ciuda faptului că au anunţat un fel de omogenizare lungă şi treptată a pensiilor. Îi înţeleg foarte bine. Pesemne nu pentru asta s-au străduit să ajungă în culoarele puterii.

Şi nu e deloc întîmplător şi anormal faptul că aceste privilegii dubioase au alimentat de-a lungul anilor neîncrederea multor cetăţeni în instituţiile statului.
XS
SM
MD
LG