Linkuri accesibilitate

Dacă Guvernul Ponta nu revine imediat la practici democratice, drumurile noastre se despart! (Adevărul)


Romania - press newsstand, Mar2009
Romania - press newsstand, Mar2009

USL joacă pentru Băsescu și PDL? (22)



„Pentru prima dată de când România este membră a NATO (din 2004) şi a Uniunii Europene (din 2007), o voce autorizată ne atrage atenţia la modul cel mai sever: dacă Guvernul Ponta nu revine imediat la practici democratice, drumurile noastre se despart!”– scrie Grigore Cartianu in „Adevărul”. El il citeaza pe Philip Gordon, adjunctul Secretarului de Stat american, Hillary Clinton, cu afirmatia ca Statele Unite vor să vadă un Parteneriat Strategic de durată cu Romania, dar va fi greu să continue dacă există semne de întrebare legate de legitimitatea procesului democratic. Comentatorul de la „Adevărul” considera ca „de aici pana la decuplarea Romaniei de cea mai mare democraţie a lumii mai e doar un pas. Unul pe care puciştii de la Bucureşti, aliniaţi în spatele trioului Antonescu-Ponta-Voiculescu, l-ar face cu voioşie. Dovadă, primele reacţii după vizita lui Gordon”. Grigore Cartianu le trece in revista si noteaza: „Ce s-ar mai bucura Ceauşescu să audă aşa învârtoşări la adresa Occidentului imperialist şi putred! (...)Urâte vremuri trăim!”

In revista „22”, Armand Gosu se intoarce la un aspect deja intors pe toate fetele cu cateva saptamani in urma: de ce a intrat, totusi, Uniunea Social-Liberala, aflata la guvernare, in aceasta aventura politica de indepartare din functie a presedintelui Traian Basescu cand, de fapt, nu avea de facut nimic decat sa astepte sa castige in liniste alegerile legislative din noiembrie, pentru care sondajele nu-i dadeau niciun fel de emotii? Dupa ce ca demiterea lui Basescu nu a mers nici pe departe conform planului, dupa ce ca toate miscarile in forta au speriat Occidentul si au degradat sever echilibrul economic al tarii, USL mai si scade in sondaje, constata Armand Gosu. Acelasi USL a reusit contraperformanta de a-l „reinventa” pe Basescu si de a da o gura de oxigen unui partid care se afla pe muchea prapastiei: Partidul Democrat Liberal. Explicatia sta, in opinia autorului, in alinierea partidelor aflate la guvernare la interesele unor persoane din politica: liderul conservator Dan Voiculescu, care risca sa fie judecat si condamnat pentru coruptie, liderul liberal Crin Antonescu, care a vrut cat mai repede in fotoliul de la Cotroceni, premierul social-democrat Victor Ponta, care avea de razbunat dezvaluirea doctorarului sau plagiat.

In acelasi saptamanal, Catalin Cioaba adauga si un alt motiv: reactia de aparare, absolut neasteptata, a romanilor care nu si-au pierdut complet discernamantul. Sunt cei care nu s-au dus sa voteze la referendum, care par sa fi inteles ca Traian Basescu, nu doar ca a condamnat oficial comunismul, dar „se si luptă lunile acestea, sub ochii noştri, cu ultimele lui zvâcniri” (am citat).
XS
SM
MD
LG