Linkuri accesibilitate

Patriarhul Kiril al Rusiei în vizită în Polonia


Vladimir Putin la o întrevedere amicală cu Patriarch Kiril al Moscovei și Întregii Rusii
Vladimir Putin la o întrevedere amicală cu Patriarch Kiril al Moscovei și Întregii Rusii

Arhiepiscopul Michalik a îndemnat oamenii politici să se abțină de la exploatarea vizitei în „interes politic”.


Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, începe joi o vizită de patru zile în Polonia catolică, prima asemenea vizită în decurs de un secol. Kiril va semna un îndemn către ruși și polonezi să se ierte reciproc pentru ceea ce și-au făcut unii altora în cursul istoriei. Dar nu toți în Polonia îl așteaptă cu brațele deschise pe patriarhul rus, văzut mai curând ca emisar al Kremlinului decât al Domnului. În ajunul vizitei, Alexandru Eftode rezumă depeșele câtorva agenții de știri.

Patriarhul în vârstă de 65 de ani începe, joi, vizita de reconciliere în Polonia într-un moment în care numele îi apare frecvent în știri din cauza judecării la Moscova a celor trei fete din trupa „Pussy Riot”, scrie agenția franceză AFP. La protestul lor din februarie descris de Kiril drept blasfemie, fetele au cântat în biserică o „rugăciune punk”, denunțând colaborarea patriarhului cu Vladimir Putin. Au petrecut deja peste cinci luni după gratii și riscă ani de închisoare.

Procesul a trezit numeroase reacții de protest, mai ales în lumea artiștilor. La Varșovia, regizorul premiat cu Oscar, Andrzej Wajda, a spus că un asemenea proces ar fi fost firesc în anii URSS, dar astăzi alarmează.

Într-o ridicare de cortină înainte de călătoria lui Kiril în Polonia, agenția germană DPA scrie că polonezii de rând știu puține despre Biserica Ortodoxă Rusă în afară de faptul că este brațul religios al fostului opresor. În anii 1920, după ce și-au recâștigat independența, polonezii au folosit 15 mii de explozii controlate ca să detoneze Catedrala Ortodoxă Rusă de la Varșovia. În anii de dominație sovietică, polonezii au văzut în biserica ortodoxă o instituție care colabora cu KGB-ul.

Relațiile dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă Rusă în Polonia au fost încordate timp de secole, iar linia rivalităților trece astăzi, cum a fost de multe ori în trecut, prin Ucraina, mai scrie DPA.

Vizita lui Kiril în Polonia, organizată împreună cu Arhiepiscopul catolic Jozef Michalik, șeful Conferinței Episcopale Poloneze, este menită să reducă tensiunile istorice sau curente.

La Varșovia, Kiril se va întâlni cu președintele de centru-stânga, Bronislaw Komorowski. Dar vizita a fost criticată de partidul de centru-dreapta, Lege și Justiție, al fostului premier Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului președinte Lech Kaczynski, decedat în tragedia aviatică de la Smolensk în 2010 împreună cu alți 95 de polonezi. Președintele Kaczynski mergea să viziteze locul masacrului din pădurea Katyn, unde poliția secretă sovietică a decapitat elita militară poloneză în al doilea război mondial, ucigând 22 de mii de ofițeri polonezi.

Înainte de vizita lui Kiril, arhiepiscopul Michalik a îndemnat fostul partid de guvernare să se abțină de la exploatarea ei în „interes politic”.

Cei doi clerici vor semna, vineri, un apel la reconciliere între ruși și polonezi. Dar agenția poloneză de presă PAP scrie că declarația va evita referințele la evenimente istorice anume. „Documentul nu va pune punct, ci va da startul dialogului”, a declarat un alt arhiepiscop catolic, Stanislaw Budzik. În cuvintele lui, „va fi primul document comun în istoria celor două biserici vecine care s-au bătut pentru influență, s-au dușmănit sau cel puțin s-au neglijat reciproc timp de o mie de ani”.

Într-un portret făcut patriarhului Kiril înainte de vizita în Polonia, agenția AFP ironizează aportul patriarhului la dialogul ecumenic. Agenția reamintește că, la frageda vârstă de 25 de ani, Kiril reprezenta biserica din epoca sovietică la Consiliul Mondial al Bisericilor la Geneva, folosit de Moscova mai ales pentru a combate acuzațiile occidentale despre cooperarea clerului rus cu KGB-ul.

Tot AFP îl descrie pe Kiril ca aliat autodeclarat al Kremlinului, cu predilecție pentru ceasuri și alte accesorii luxoase, care și-a compromis reputația mult înainte ca fetele de la „Pussy Riot” să cânte despre el că poartă epoleți de aur și i se închină lui Putin, în loc de Dumnezeu.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG