Linkuri accesibilitate

Mesajul trimisului special american la București (Hotnews, Adevărul)


Cazul navelor iraniene sub pavilion moldovenesc (România liberă).


Doua cotidiene centrale romanesti, Evenimentul zilei si Romania libera, publica stirea privind preluarea sub pavilion moldovenesc a cel putin opt petroliere iraniene, in conditiile unui embargou international impus Iranului in privinta exporturilor de petrol. Titlurile articolelor vorbesc despre un „scandal international” in centrul caruia s-ar afla Republica Moldova. Ziarele de la Bucuresti citeaza Agerpres, care, la randul sau, face referire la publicatia ruseasca Vedomosti. In cea din urma exista informatia ca o mare parte din petrolierele iraniene au dispărut brusc din oceane. Navele ar fi reapărut recent, dar de nerecunoscut: corpuri revopsite, denumiri noi la bord, pavilioane noi pe catarge. Aceste transformari ar fi totusi legale, compania iraniana neapartinand statului, explica mass-media moldovene citate in Romania libera.

In asteptarea unei decizii a Curtii Constitutionale a Romaniei privind referendumul din 29 iulie, presa de la Bucuresti comenteaza astazi mai ales prezenta in Romania a trimisului oficial al Statelor Unite, Philip Gordon, adjunctul secretarului de stat american. In opinia lui Dan Tapalaga, de la Hotnews, sosirea lui Gordon masoara gravitatea situatiei din tara. „Emisarii speciali intervin atunci cand diplomatia clasica esueaza. Prezenta lor marcheaza in mod oficial o criza democratica profunda”.

Tapalaga mai spune ca mandatul emisarului special pare a fi acela de a negocia restabilirea ordinii constitutionale in Romania, unde Statele Unite au interese geostrategice majore intr-un context international delicat, legat mai ales de prioritatea inlaturarii regimului dictatorial al lui Bashar al-Assad. „Romania are din fericire un parteneriat strategic cu Statele Unite si e membru NATO, astfel ca e greu de crezut ca Washingtonul isi va sacrifica aliatii la masa unor inevitabile negocieri cu Moscova intr-un joc politic mai sofisticat. Dimpotriva, prin trimiterea unui emisar special la Bucuresti, Statele Unite transmit un semn clar ca nu-si vor abandona un partener esential din Estul Europei. Intensificarea presiunii externe devine in acest moment cheia salvarii Romaniei”, scrie Dan Tapalaga in acest comentariu publicat de Hotnews.

Si Grigore Cartianu, de la Adevarul, considera extrem de importanta prezenta la Bucuresti a emisarului american. El ar fi „vocea Americii”, o contrapondere venita la timp la mult pomenita, in ultimele doua saptamani, Voce a Rusiei – postul de radio considerat oficios al guvernului de la Moscova.

Legat de reuniunea Curtii constitutionale a Romaniei, ziarele de azi publicau de dimineata apeluri ferme ale comentatorilor ca instanta constitutionala sa transeze de urgenta asupra referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu. Exprimau insa si temerea ca aceasta zi ar putea fi folosita de Uniunea Social-Liberala, aflata la guvernare, pentru a aplica noi tactici de tergiversare, avand drept scop intermediar inlocuirea judecatorilor incomozi in componenta de noua a completului.

In Romania libera, Sorin Ionita reaminteste Curtii Constitudionale ca, in orice calcul, oricat de politicianist, referendumul convocat de USL la 29 iulie pentru a consfinti demiterea lui Traian Basescu nu a intrunit cvorumul de participare: adica jumatate +1 din alegatorii inscrisi pe listele de vot.
XS
SM
MD
LG