Linkuri accesibilitate

Germania: Sfîrşit de vacanţă agitată


Sediul guvernului la Berlin
Sediul guvernului la Berlin

Angela Merkel şi problemele ce își așteaptă rezolvarea.


Şefa guvernului german, Angela Merkel, şi-a încheiat concediul. De luni se află iaraşi la Berlin. În următoarele săptămîni o aşteaptă nu numai problemele nerezolvate înainte de vacanţă, dar şi altele noi care s-au ivit pe parcurs.

Problema principală a cancelarei este opoziţia crescîndă faţă de cursul ei pro-european. Nemulţumirile cele mai numeroase nu au fost articulate de către opoziţia parlamentară social-democrat/ecologistă, ci de Uniunea Creştin-Socială bavareză (CSU) şi de Partidul Liberal (FDP) care fac parte din alianţa guvernamentală de la Berlin. Bavarezii se opun tot mai energic politicii de susţinere a Greciei, cerînd eliminarea acestei ţări din zona euro. Potrivit politicienilor bavarezi, singura modalitate de ieşire din actuala criză şi de salvare a monedei euro constă în excluderea Greciei. Nici reţeta unor liberali germani nu prea se deosebeşte de cea a bavarezilor.

Dacă pînă nu de mult, cancelara s-a putut baza pe sprijinul opoziţiei parlamentare, apropierea alegerilor generale, care vor avea loc anul viitor, influenţează acum şi atitudinea Partidului Social-democrat (SPD). Noul avînt al SPD-ului în direcţia unei linii politice apropiate de cea promovată de preşedintele socialist francez Hollande, îi dă de furcă Angelei Merkel. Delimitarea faţă de actuala politică a guvernului federal a fost formulată acum de liderul social-democraţlor, Sigmar Gabriel. El a declarat că îşi poate imagina o reducere a numărului de ţări care aparţin zonei euro. Aceasta ar fi singura opţiune acceptabilă dacă statele Uniunii Europene nu se pot înţelege asupra unei politici bugetare şi fiscale comune.

În acest context, unele ţări ar trebui să revină la monedele lor naţionale, a mai explicat Gabriel, contrazicînd-o pe Merkel, care pledează pentru menţinerea structurii actuale a zonei euro. În contradicţie cu opiniile lui Merkel, social-democratul s-a pronunţat şi pentru o mai largă participare populară la decizii privind reducerea unor drepturi suverane şi transferul lor spre Bruxelles. Plebiscitul nu este formula pe care mizează Merkel.
Cancelara însă mai are şi o problemă cu ţările UE, mai ales cu Italia.

Premierul Monti a avertizat în revista „Der Spiegel“ faţă de o „dezintegrare psihologică“ a Europei, dacă Berlinul nu va fi dispus să ridice sumele alocate „umbrelei de salvare“ în vederea sprijinului ţărilor cu dificultăţi. În disputa cu Monti, corul contestatarilor bavarezi s-a transformat imediat într-o tribună de supertori aproape isterici ai Angelei Merkel. Secretarul general creştin-social, Alexander Dobrindt, chiar l-a acuzat pe Monti că ar vrea să pună „mîna pe banii germani“ ca Italia să-şi poată plăti datoriile.

Pe lîngă toate aceste probleme, Angela Merkel e confruntată şi cu acuzaţia că nu a respectat Constituţia federală. Curtea constituţională a pronunţat deja cîteva sentinţe legate de faptul că Merkel nu a furnizat Parlamentului toate informaţiile legate de negocierile privind finanţarea „umbrelei de salvare“ a monedei euro. Dacă într-adevăr Merkel a încercat să-şi impună punctul de vedere, ocolind Parlamentul, vor trebui să stabilească judecătorii pe 12 septembrie. Pînă atunci cancelara mai are timp să-şi îndrepte strategia de guvernare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG