Linkuri accesibilitate

„Ce s-a întâmplat la 7 aprilie a schimbat cursul R. Moldova spre o societate mai democrată...”


La mormîntul lui Valeriu Boboc, la Buiucani

Victor Boboc: „Dreptate poate să fie atunci când vor fi traşi la răspundere cei care l-au omorât pe Valeriu.”


Au trecut mai mult de doi ani de când judecătoria Buiucani din Chișinău a primit dosarul lui Valeriu Boboc, tânărul de 24 ani ucis în noapte de 7 spre 8 aprilie 2009, după tulburările post-electorale de atunci. Dar procesul, în care singurul bănuit este fostul polițist Ion Perju, a rămas tot în prima instanță, fără să se ajungă la vreun verdict. Liliana Barbăroșie a discutat cu Victor Boboc, tatăl băiatului ucis.

Victor Boboc: „Gândesc eu că puşcărie în adevăratul sens al cuvântului n-o să facă nimeni pentru omorul lui Valeriu.”

Europa Liberă: Dar există un poliţist pus sub acuzare pentru că l-ar fi lovit pe fiul dv….

Victor Boboc în studioul de la Chișinău al Europei Libere
Victor Boboc în studioul de la Chișinău al Europei Libere
Victor Boboc: „Da, dar este posibil să fie condamnat condiţionat. Adică n-o să facă puşcărie, aşa e părerea mea. Deci timpul va arăta, dar tot ce e posibil chiar să fie şi achitat, să, fie aşa o obrăznicie din partea organelor de drept. Deşi merită să fie condamnat chiar şi pentru motivul că a fost complice, el a început de fapt să-l bată, l-a lovit, pe urmă ceilalţi călăi l-au înconjurat şi l-au omorât, foarte repede, în 17 secunde... Aşa se vede din imagini…”

Europa Liberă: Acum unde e procesul?

Victor Boboc:
„Am audiat martorii, doi au mai rămas de tot şi pe urmă dezbateri. Cred că‚ în anul acesta, până la sfârşit, se va termina, dacă nu se va tărăgăna în mod intenţionat. De fapt, ştim toate amănuntele cum
Chișinău, 7 aprilie 2009
Chișinău, 7 aprilie 2009
s-au petrecut.

Nu ştim numai persoanele concrete care, după ce Perju acesta, care e învinuit de prima lovitură, după aceia nu ştim cine au fost cei care au lovit şi cred că nici nu e posibil de găsit ceilalţi. În afară de Perju acesta, Ion, care chipurile el e vinovat de moartea lui Valeriu.

Ca şi cum dintr-o lovitură ar fi murit. Nu este adevărat. El a lovit şi pe urmă l-au înconjurat vreo cinci poliţişti de aceştia umblaţi prin Ministerul de Interne care de acum poate nu o dată au omorât şi ştiu meseria. Şi l-au omorât.”

Europa Liberă: Au trecut trei ani şi ceva. Câţi ar mai trebui să treacă şi ce ar trebui să se mai întâmple ca să simţiţi că vi s-a făcut dreptate?

Victor Boboc:
„Dreptate poate să fie atunci când vor fi traşi la răspundere cei care l-au omorât pe Valeriu. El a fost condamnat de statul
Vrem noi sau nu vrem, tot ce s-a întâmplat la 7 aprilie a schimbat cursul Republicii Moldova spre o societate mai civilizată, mai democrată.

Republica Moldova şi a fost executat. Rămâne încă o enigmă care n-o să apară chiar degrabă, dar oricum o să apară tot ce s-a întâmplat la 7 aprilie. Până ce văd că se tace, se străduie să nu se mai vorbească despre asta, să se uite. Dar cândva o să apară la suprafaţă ce a fost în noaptea masacrului de la 7 aprilie.

Valeriu a avut aşa nenoroc, dar poate aşa i-a fost dat. Pentru că, vrem noi sau nu vrem, tot ce s-a întâmplat la 7 aprilie a schimbat cursul R. Moldova spre o societate mai civilizată, mai democrată, o societate în care poate cu timpul oamenii vor trăi mai bine. Şi dacă astăzi guvernanţii nu fac din anumite motive, o să vină altă guvernare şi cu încetul noi mergem pe o cale dreaptă. Cum n-ar socoti alţii…Timpul o să arate, dar moartea lui Valeriu nu a fost zădarnică. E un preţ cel mai scump fiindcă numai oamenii care au pierdut copii ştiu ce e asta. Nu doresc la nimeni.”

Europa Liberă: Din punctul dv. de vedere de ce aşa de greu merge la noi cu executarea justiţiei, ce se întâmplă?

Victor Boboc:
„Toţi se acoperă unii pe alţii, sunt implicate multe persoane sus-puse, anumite poate. Cine ştie? Nu nu am dovezi…”

Europa Liberă: Dar îl consideraţi pe fiul dv. o victimă a poliţiei sau a statului? Cui purtaţi pică în primul rând?

Victor Boboc: „Le port pică personal necunoscuţilor care l-au omorât. Când Valeriu se apăra, iar ei i-au dat cu automatul în cap şi mi l-au trimis pe lumea cealaltă în doar 17 secunde… Parcă nici nu ar avea copii, nu ar avea familii…; dar, în acelaşi timp, port pică şi statului Republica Moldova. Trei ani şi ceva şi nimic concret nu s-a descoperit.

Omeneşte, aşa, ştiţi mă gândesc de multe ori ca ei să păţească tot aşa cum am păţit eu şi familia mea. Dar şi statul Republica Moldova va plăti
Valeriu Boboc, tînărul ucis de polițiști
Valeriu Boboc, tînărul ucis de polițiști
cândva pentru asta, dacă nu se vor găsi vinovaţii. Până ce vom încerca să dovedim ceva. Noi ştim sigur că Valeriu a fost omorât de poliţişti, inclusiv Perju acesta. Dar nu ştim cum o să fie condamnat, la ce o să se ajungă.”

Europa Liberă: Dar dacă au mai fost poliţişti, de ce nu sunt pe banca acuzaţilor?

Victor Boboc:
„Păi de ce nu sunt? Nu se doreşte, sunt prea multe persoane implicate…”

Europa Liberă: Deci Perju e un fel de…

Victor Boboc:
„…de ţap ispăşitor. În orice caz, şi imaginile asta arată…”

Europa Liberă: Nu ştiu dacă aţi mai avut vreo interacţiune cu justiţia, de asta vă întreb: pe parcursul procesului cum vi se pare, judecătorii cât de cooperanţi sunt?

Victor Boboc:
„Nu, nu am avut. Dar în 3 ani am înţeles ce înseamnă justiţia moldovenească. Până nu se termină procesul, nu mă pot expune. Cine ştie, poate aşa trebuie să meargă judecata… Dar mi se pare că totul merge doar într-o direcţie, ca să se tergiverseze, să se şteargă urmele. Aşa mi se pare şi mie, şi avocaţilor.

La noi nu e justiţia cea care trebuie să fie. Din păcate!

Dar ne judecăm în prima instanţă, pe urmă la Curtea de Apel, pe urmă la Curtea Supremă. Vom vedea până la urmă ce o să fie şi cum vom lucra cu avocaţii. De ce atunci mai există organele statului, de ce există justiţia dacă nu va fi tras la răspundere cel ce a comis crima?…

Eu cred că e important fiindcă dacă nu ar fi asta, nu ar exista statul ca stat într-o lume civilizată. Dar vă spun, la noi nu e justiţia cea care trebuie să fie. Din păcate. Fiecare îşi va primi pedeapsa în felul său. Nu se ştie când. Poate atunci când nu te aştepţi, dar îşi va primi pedeapsa.”
XS
SM
MD
LG