Linkuri accesibilitate

„Chişinăul are enorm de învăţat din lecţia germană” (Timpul)


Problemele companiei Remar din Pașcani și Moldova (Adevărul).


Precizarea datei concrete la care cancelara germană Angela Merkel va vizita Republica Moldova serveşte jurnaliştilor ziarului Timpul pretextul de a-şi convinge cititorii de importanţa acestei vizite. „Chişinăul are enorm de învăţat din lecţia germană, măcar pentru a ieşi din inerţia sovietică a lozincilor şi a trece la fapte. Pentru că nu putem fi nemţi privind către est”, scrie ziarul în debutul unui articol în care mai prezintă Germania ca o „locomotivă a economiei europene”.

Miracolul renaşterii Germaniei din propria cenuşă - după o conflagraţie la finalul căreia a avut de suferit nu numai înfrângerea militară, dar şi umilinţa sfâşierii teritoriale -, are la bază seriozitatea, corectitudinea înclinaţia spre muncă, într-un cuvânt mentalitatea germană, care au permis ca învinşii de ieri să facă azi parte din cea mai mare putere economică a continentului, se mai arată în articol.

Într-un comentariu semnat de Valentin Buda în aceiaşi publicaţie se face o pledoarie şi se explică importnaţa pedepsirii dure a celor vinovaţi de derapajul violent al demonstraţiei din 5 august de la Bălţi. „Ar putea fi primul semn că Republica Moldova mai are resurse pentru a deveni un stat de drept, un gest explicit care să pună capăt modelului sovietic de impunere a propriei voinţe prin forţa pumnului şi o ocazie pentru guvernanţi de a înţelege că se află la o răscruce şi e momentul să ia o decizie”, scrie Valentin Buda. Vremea sugerii de la două vaci a trecut, mai afirmă eufemistic autorul.

În Adevărul, Ion Preaşcă semnează un articol din care aflăm că compania Remar din Paşcani, controlată de milionarul român Gruia Stoica şi care ne repară trenurile în baza unui contract cu CFM şi Ministerul Transporturilor, este de fapt în lista celor mai mari agenţi economici din România restanţieri la bugetul de stat, cu o datorie echivalentă cu aproape 20 de milioane de lei.

Articolul se limitează la acest anunţ, fără a încerca să analizeze dacă acest amănunt ar putea avea vreun impact oarecare asupra contractului moldovenesc. Se cunoaşte că administraţia feroviară ar vrea să modernizeze toate trenurile interurbane, 14 la număr, având însă de cheltuit pentru asta zeci de milioane de euro, poate chiar din credite externe pe care încearcă să le obţină de la băncile internaţionale.

Şi tot Adevărul a aflat că hotelul Codru, care ar aparţine prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc, va face parte de anul viitor din cunoscutul lanţ hotelier internaţional Radisson Blu. Compania Rezidor Hotel Grup a anunţat recent într-un comunicat că a cumpărat un vechi hotel în Chişinău, iar jurnaliştii de la Adevărul au realizat că e vorba de Codru doar după ce au văzut că adresa acelui hotel coincide cu cea a hotelului privatizat în 2008 cu un grandios scandal declanşat ulterior din cauza unei presupuse subestimări a valorii hotelului. Nici presupusul proprietar, nici administraţia hotelului, nu au răspuns solicitării Adevărul-ui de a comenta anunţul Rezidor Hotel Grup.
XS
SM
MD
LG