Linkuri accesibilitate

Paul Ryan - candidat republican pentru funcția de vicepreședinte al Statelor Unite


Congressmanul Paul Ryan, candidatul republican la vicepreședinția Statelor Unite
Congressmanul Paul Ryan, candidatul republican la vicepreședinția Statelor Unite

Pentru conservatori, Paul Ryan este ceea ce partidul trebuie să ofere în chestiunea numarul unu a acestor alegeri: redresarea economică.


Candidatul republican la prezidentialele americane, Mitt Romney a optat pentru deputatul de Wisconsin, Paul Ryan, in calitate de candidat la functia de vice-presedinte. Ce spun expertii din Statele Unite despre aceasta decizie?-e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Cheia acestei decizii este un fapt despre care am mai vorbit de la acest microfon si anume ca, in actualul ciclu electoral, nehotaritii sint relativ mai putini la numar, decit in alegeri prezidentiale anterioare si in consecinta, cei doi candidati incearca sa-si atraga la vot, in numar cit mai mare, baza electorala: stinga pentru Obama si dreapta pentru Romney. In interiorul acestei logici, optiunea pentru Ryan este una adecvata pentru ca el este un erou al dreptei politice, in chestiuni economice.

Ryan conduce Comisia pentru Buget a Camerei Reprezentantilor si a prezentat o varianta de proiect de buget avind reducerea cheltuielilor si reformarea sistemului de asigurari sociale si medicale, ca principale obiective. Pentru conservatori, Paul Ryan este ceea ce partidul trebuie sa ofere in chestiunea numarul unu a acestor alegeri: redresarea economica. In plus, mai exista un aspect de luat in considerare.

De-a lungul acestei campanii, incepind cu preliminariile, Romney a fost prezentat drept ezitant, schimbindu-si opiniile politice dupa cum bate vintul, in concluzie un lider indoielnic. Cuvintul cel mai des folosit de consultanti republicani, de la optiunea pentru Ryan incoace este „curajos”. De ce? Pentru ca Romney a ales un politician care nu era doar candidatul favorit al dreptei, dar si al stingii, din motive opuse fireste.

Democratii cred ca optiunea pentru Ryan este mana cereasca, ca ii va ajuta sa prezinte optiunile economice ale republicanilor drept extreme. Asta in special pentru ca bugetul congresmanului de Wisconsin prevede reformarea radicala a sistemului de asigurari medicale pentru cei in virsta, ceea ce s-ar putea dovedi foarte nepopular in state cu multi pensionari, intre care si importanta Florida. Si cu toate astea - spun republicanii - Romney a optat pentru Ryan, deci s-a angajat intr-o confruntare directa si fara menajamente, intr-o zona in care cele doua partide au diferente ideologice si programatice masive.

Mesajul este ca Romney e curajos si ferm. Iar democratii vor argumenta ca alaturindu-l pe Ryan la candidatura, Romney isi insuseste si optiunile nepopulare ale acestuia.
XS
SM
MD
LG