Linkuri accesibilitate

In ajunul vizitei cancelarului german Angela Merkel la Chișinău


Angela Merkel și Vlad Filat la întîlnirea lor de la Berlin, în mai 2010
Angela Merkel și Vlad Filat la întîlnirea lor de la Berlin, în mai 2010

Vlad Filat: ,,Investițiile germane în economia națională sunt foarte importante.”


Angela Merkel, cancelarul Germaniei, însoțită de o delegație de oameni de afaceri, va întreprinde o vizită la Chișinău, la 22 august. Este prima vizită de acest fel, întreprinsă într-una din țările programului Parteneriatului Est-European, iar Valentina Ursu l-a intervievat pe premierul Vlad Filat pe tema semnificației întrevederilor ce vor avea loc la Chișinău:

Europa Liberă: Am reținut că pentru Germania ar fi un interes strategic privind apropierea în continuare a Republicii Moldova de Uniunea Europeană. De ce Berlinul să-și asume un asemenea angajament?

Vlad Filat:
,,Vizita doamnei cancelar federal Angela Merkel este un eveniment extrem de important pentru Republica Moldova și trebuie să-i dăm aprecierea cuvenită. Asupra acestui moment am muncit foarte mult împreună cu colegii de la Ministerul Afacerilor Externe pe parcursul întregii perioade de aflare la guvernare.

Faptul că doamna cancelar vine în Republica Moldova este și o apreciere a tot ceea ce am făcut noi în această perioadă de timp. Eu o iau și ca o apreciere a societății noastre.

Aștept ca în cadrul vizitei, dincolo de discuțiile pe care urmează să le avem, dânsa să transmită un mesaj forte clar pentru întreaga societate, care dincolo de așteptările pe care le avem noi vis-a-vis de apropierea de Uniunea Europeană, este probabil un mesaj necesar pentru ca să înțelegem că trebuie să fim consolidați. Dumneaei vine din fosta Republică Democrată Germană, cunoaște foarte bine ce înseamnă o societate care a fost divizată și ulterior reunificată. Tare sper ca mesajul domniei sale va fi auzit și înțeles de cei care au capacitatea și posibilitatea să contribuie la consolidarea societății noastre. Și suntem în plină pregătire.”

Europa Liberă: Investițiile germane pentru economia R. Moldova contează. Deocamdată nu sunt atât de multe. Odată cu efectuarea acestei vizite a cancelarului german credeți că ar putea să sporească numărul investițiilor germane în Moldova?

Vlad Filat:
,,Investițiile germane în economia națională sunt foarte importante, eu nu o să mă refer doar la ponderea acestor investiții. O să vorbesc în mod special despre calitatea acestor investiții – este vorba de companii de referință. Este vorba și de modul în care activează aceste companii, sunt exemplare.”

Europa Liberă: Dar puține.

Vlad Filat:
,,Sunt unele foarte relevante. În cadrul vizitei doamnei cancelar vom avea și o discuție cu reprezentanții acestor investitori în Republica Moldova. Dumneaei va veni și cu oameni de afaceri, va veni și cu conducătorii instituțiilor care au investit sau care doresc să investească. Și cu certitudine acest mesaj politic puternic, pe care urmează să-l transmită dumneaei în urma acestei vizite, cu siguranță va servi un argument în plus pentru potențialii investitori germani de a veni în Republica Moldova să investească.”

Europa Liberă: Și partea germană a zis că veți discuta și pe marginea subiectului transnistrean. Să înțelegem că la aceste discuții ar putea fi invitat și liderul de la Tiraspol?

Vlad Filat:
,,Nu am ajuns să discutăm la acest capitol, dar până în prezent, în calitatea mea de prim-ministru nu am avut nici o întâlnire în cadrul căreia să nu fi discutat problema reglementării conflictului transnistrean. Este o problemă vitală pentru noi pentru a fi rezolvată.

Este evident că vom discuta în cadrul vizitei și procesul de reglementare a conflictului transnistrean, dar să nu uităm că anume implicarea directă a cancelarului Republicii Federale Germane a fost determinant în relansarea procesului de negocieri în formatul 5+2. Și nu doar relansarea negocierilor, dar și pași concreți în acest sens. Implicarea doamnei cancelar, vreau să accentuez a fost și rămâne a fi determinant în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.”

Europa Liberă: Ar fi bine, ar fi mai puțin bine dacă ar veni și cineva de la Tiraspol? Sau chiar liderul de acolo?

Vlad Filat:
,,Urmează să vedem.”
XS
SM
MD
LG