Linkuri accesibilitate

Incidentele de la Bălți, divorț de premier, presă discretă.Europa Liberă: Jurnalistul Arcadie Gherasim de la radio Vocea Basarabiei este de părere că Președinția a furnizat în această săptămână o mostră de luare de atitudine responsabilă, bazată pe atribuții legale și nu pe zisa voință politică.

Arcadie Gherasim:
,,Domnul Timofti atrage atenția, pur și simplu atrage atenția în virtutea obligațiunilor sale constituționale, asupra faptului că drepturile omului, drepturile cetățenești și principiile democratice nu trebuie să fie violate în Republica Moldova și nici o formațiune politică, nici o administrație publică, fie locală sau centrală nu este în drept să încalce Constituția.”

Europa Liberă: Unora li se pare că președintele prea delicat a formulat aceste sugestii și ar umbla cu mănuși albe, nu este suficient de hotărât.

Arcadie Gherasim:
,,Unii s-au deprins cu Vladimir Nicolaevici Voronin. Președintele face apel într-un cadru civilizat și într-un mod civilizat către administrațiile publice locale să nu se dedea la acțiuni ilegale cum a fost cazul cu referendumul, cum a fost cazul cu arborarea acestui bicolor, până la urmă niște acțiuni ilegale, iată declarate și de instanțele de judecată. Face apel către formațiunile politice care promovându-și valorile nu ar trebui să încalce drepturile constituționale ale cetățenilor.”

Europa Liberă: Este suficientă intervenția președintelui pentru a opri posibila degringoladă?

Arcadie Gherasim:
,,Este foarte suficient, în opinia mea, foarte echilibrată, și șeful statului, se vede că este un jurist, spre deosebire de fostul șef de stat. Șeful statului nu putea să spună mai mult, nu putea să dea indicații și așa mai departe. La fel mi se pare importantă declarația pe care a făcut-o pentru Europa Liberă Marian Lupu, care a avertizat că în cazul în care componentele Alianței nu vor vota proiectul de lege propus de democrați care prevede o nouă modalitate de indexare a pensiilor, deci democrații nu vor vota bugetul de stat pentru anul 2013. Și vă dați seama că dacă bugetul nu este votat imediat Guvernul trebuie să plece în demisie. Este un avertisment foarte serios și acest proiect pe care îl invocă democrații este unul ilegal de fapt, s-au pronunțat și experții și cei de la sindicate. Dar este unul foarte și foarte populist, de parcă ne-am pregăti de o campanie electorală. Să vedem cum va reacționa Guvernul. Eu cred că Guvernul are șanse deja să propună o recalculare a pensiilor și să fie lichidată astfel carența pe care au introdus-o în legislație comuniștii și conform cărei legislații, cetățenii noștri primesc pensii calculate după 2 metodologii. Mi se pare foarte îngrijorătoare și intenția deputaților liberali de a adopta un proiect de lege, prin care aproape toate atribuțiile care se referă la integrarea europeană să revină Parlamentului. Mie îmi miroase a șantajul USV-ului față de Traian Băsescu, cam aceleași argumente.”

*

Europa Liberă: Directoarea revistei „Punct”, Angela Brașoveanu, notează că pe parcursul săptămânii presa de la Chișinău a avut de ales între decență și tabloidizare, grație unui eveniment care în alte părți ar fi ținut prima pagină săptămâni bune.

Angela Brașoveanu:
„Săptămâna a continuat cu rebeliunile de la Bălți, unde se vede practic că acești tineri au fost manipulați și dintr-o parte și din altă parte. Revărsarea organizată de Victor Șelin la Bălți a fost a doua zi surclasată de divorțul primului ministru. Vreau să remarc absoluta discreție a mass-media noastre, pentru că dacă se întâmpla acest lucru de exemplu în România sau în Franța acest subiect ar fi fost rupt în bucăți și ar fi ținut prima pagină a tuturor tabloidelor cred că o lună bună înainte și am fi aflat nu numai detalii intime din viața eroilor principali, dar și detalii intime din viața cred că a 100 de oameni din jurul lor.”

Europa Liberă: Dar nici nu avem presă eminamente tabloidă.

Angela Brașoveanu:
„Nu au prins tabloidele la noi. Au fost încercări și încercări venite din afară și nu a avut nici una succes financiar. Chiar și acum unicul ziar tabloidal, să zicem așa care a rămas la noi se plânge că nu are publicitate pentru că clienții nu vor să se identifice cu genul acesta de presă.”

Europa Liberă: Deci, ceea ce confirmă ipoteza dumitale că suntem un popor decent.

Angela Brașoveanu:
„Sper că e așa, și nu pur și simplu fățarnic.”

Europa Liberă: Cum vi s-a părut prestația noului ministru de Interne în viața publică și reacțiile lui la evenimentele care i-au vizat domeniul?

Angela Brașoveanu:
„Știindu-l pe noul ministru al Internelor că este cred cel mai inteligent dintre toți politicienii noștri, cel mai citit și cu un vocabular de intelectual finuț, am fost oarecum surprinsă să observ noile note metalice în vocea lui. Dar mi se pare că o să-i prindă bine, pentru că totuși este un minister unde nu cred că în următorul an va avea parte de osanale. Va trebui să facă mișcări foarte dure.”

Europa Liberă: Și apelul președintelui Timofti, cum vi s-a părut?

Angela Brașoveanu:
„ Se dorește a fi ca un apel al unui președinte tătuc către națiune, dar mi se pare, totuși, apelul unui președinte slab. Încă mai dă dovadă de foarte mult eufemisme în discursurile sale. Eu nu știu cine este speechwriter-ul lui, dar cred că ar trebui să-l facă, totuși, un pic mai scurt, mai puțin eufemistic și mai hotărât. Deocamdată atitudinile lui sunt ale unui președinte slab care nu are acces la buget și nu știe ce să facă. Ceea ce face dumnealui, deocamdată, are reacție la ceea ce se întâmplă, dar nu am observat nici un fel de strategie, nici un fel de inițiative.”

*

Europa Liberă: Redactorul-șef programe de la radio Chișinău, Corneliu Rusnac, încearcă să surprindă indiciile care se conțin în acțiunile hotărâte ale noului ministru de Interne.

Corneliu Rusnac:
„În primul rând, este vorba de reacțiile oficialilor la incidentul de la Bălți, între care și declarația președintelui Nicolae Timofti care făcea referire la forțe ostile Republicii Moldova, care ar sta în spatele acestor proteste și nu numai. O declarație care mi se pare destul de curajoasă și care face aluzie cât se poate de transparentă la Rusia. Cel de-al doilea eveniment ține de tragicul accident de la Ungheni, care a readus în prim plan problema eternă în Republica Moldova – securitatea circulației pe drumurile noastre. Cred că în aceste condiții noul ministru de Interne, Dorin Recean, are multe de făcut. De altfel, s-a arătat deja intenționat să facă ordine în acest domeniu. Una din primele decizii în noua sa calitate, fiind înlocuirea șefului poliției rutiere, domnul Recean pare decis să facă ordine nu doar la poliția rutieră și s-a văzut acest lucru foarte clar și în timpul protestelor de la Bălți, ca să revin la ele, unde poliția, spre deosebire de evenimentele din aprilie 2009, a reacționat prompt și hotărât și nu a permis escaladarea situației.”*
XS
SM
MD
LG