Linkuri accesibilitate

România este captivă într-un teatru absurd, românii sunt personaje secundare în propriile vieţi (Adevărul)


A destabiliza Serviciul de Informatii Externe înseamnă a face un cadou nesperat adversarilor României (R. Liberă)

De ce ataca presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu, Serviciul de Informatii Externe? La aceasta intrebare raspunde editorialul „României libere”, semnat de Cristian Câmpeanu. Editorialistul crede ca avem de a face pur si simplu cu o operatiune deliberata de izolare a României, in care SIE „deranjeaza pentru că este un serviciu profesionist, care nu cedează presiunilor politice pentru a servi agenda USL în străinătate”. Exista ipoteza ca actualii lideri ai României – presedintele interimar Crin Antonescu, premierul Victor Ponta, dar si vremelnicul ministru de externe Andrei Marga – sa fie pur si simplu prea nepriceputi si de aceea au gestionat atat de prost relatia cu strainatatea. Dar nu e vorba despre asta, spune Câmpeanu. A destabiliza Serviciul de Informatii Externe, care gestioneaza impreuna cu aliatii din NATO operatiuni din Afganistan, Siria sau Iran, care este angrenat de multi ani intr-un sah complex cum este cel cu Rusia, inseamna „a face un cadou nesperat adversarilor României”. Comentatorul nu pare sa aiba indoieli ca acesta este cazul.

Intr-un comentariu semnat de Mircea Cartarescu in „Evenimentul zilei”, garnitura de putere de la Bucuresti este comparata ca armata de caini asasini din Ferma animalelor, celebra carte a lui George Orwell. Dresorul „armatei” ar fi un personaj colectiv, alcatuit din figurile de prim rang ale primei garnituri feseniste: Ion Iliescu, Adrian Nastase si Dan Voiculescu. Ponta, Antonescu si Titus Corlatean, noul ministru de externe, ilustreaza cea de a doua categorie: cainii monstruosi. Daca Iliescu, Năstase şi Voiculescu simbolizeaza alianţa postdecembristă dintre comunism, Securitate şi corupţie, cu totii la un loc, incluzindu-i deci si pe ucenicii lor la putere azi, sunt, pentru Mircea Cartarescu, „cavalerii intunecati ai Apocalipsei. Au pus ţara pe foc ca să ia puterea şi, dacă nu-i vom opri, vom vedea mai departe lucruri de care să ne ferească Dumnezeu”.

In „Adevărul”, Andrei Craciun scrie ca totul a inceput „din ziua în care s-a hotărât că Adrian Năstase va merge la închisoare, din clipa în care Sistemul a încasat prima lovitură adevărată”. De aceea, in Victor Ponta, el il vede pe Adrian Nastase. Din pacate, citam, „România este captivă într-un teatru absurd, românii sunt personaje secundare în propriile vieţi. Cum s-a ajuns aici?” Prin realitatea ca tara a ajuns „o sumă de nume proprii şi câteva instituţii simulate. Niciunul dintre oamenii aceştia nu era inevitabil - nici Băsescu, nici Antonescu, nici Ponta, ei sunt rezultatul abdicărilor noastre, ei sunt concluzia tăcerilor şi a laşităţilor noastre”, scrie in „Adevărul” Andrei Craciun.
XS
SM
MD
LG