Linkuri accesibilitate

Madonna în apărarea drepturilor minorităților sexuale la St. Petersburg


La St. Petersburg
La St. Petersburg

„Sunt aici ca să spun că gay-ii, aici și în lumea întreagă au același drept să fie tratați cu demnitate, cu respect, cu toleranță...”



Cântăreața pop americană Madonna și-a ținut promisiunea de a promova drepturile gay-ilor din Rusia cu ocazia concertului ținut aseară la St. Petersburg, orașul care a adoptat recent o controversată lege împotriva minorităților sexuale. Într-un scurt discurs rostit pe scenă, Madonna a făcut un apel la dragoste și toleranță, spunând printre altele că religia nu poate fi folosită ca pretext al urii. Detalii are Mircea Țicudean.

La două zile după ce a cerut la Moscova eliberarea din închisoare a fetelor din trupa punk Pussy Riot,
Madonna la Moscova
Madonna la Moscova
arestate pentru un protest anti-Putin în biserică, Madonna a atacat aseară la St. Petersburg o altă temă care a adus Rusiei o tristă faimă internațională în ultimele luni: îngrădirea drepturilor gay-ilor și lesbienelor.

Metropola din nordul Rusiei a adoptat recent o lege care interzice așa-numita „propagandă homosexuală” și despre care activiștii spun că poate fi folosită pentru a pedepsi cu amendă simpla pronunțare a cuvântului „gay”. Legea este în prezent analizată de Duma de Stat ca posibil model pentru restricții similare la nivelul întregii țări.

După adoptarea legii la St. Petersburg în luna martie, activiștii pentru drepturile omului i-au sugerat Madonnei să-și anuleze concertul în semn de protest. Madonna a răspuns printr-o postare pe web că va ține spectacolul, dar îl va folosi pentru a promova drepturile gay-ilor, iar aseară s-a ținut de cuvânt.

„Sunt aici ca să spun că gay-ii, aici și în lumea întreagă au același drept să fie tratați cu demnitate, cu respect, cu toleranță, cu compasiune și cu dragoste”, a spus Madonna.

În timpul scurtului său discurs, Madonna i-a îndemnat pe spectatori să ridice mâinile cu brățara de culoare roz distribuită la intrare pentru cei care doreau să sprijine drepturile gay-ilor, după care a cântat unul din hit-urile sale, „Like A Prayer”, purtând drapelul în culorile curcubeului al comunității gay.

În discursul său, Madonna a făcut și o aluzie transparentă la rolul jucat de Biserică în oprimarea minorităților sexuale din Rusia, spunând că toate religiile predică dragostea pentru semeni, și niciuna nu îndeamnă la ură.

Apariția Madonnei la St. Petersburg a fost așteptată de oficialii locali cu nervozitate și ostilitate. Unul din deputații care au promovat legea împotriva gay-ilor,
Un activist gay reținut de Poliție la St. Petersburg
Un activist gay reținut de Poliție la St. Petersburg
Vitali Milonov, a spus că va urmări cu atenție spectacolul, pentru a vedea dacă nu încalcă legea, adăugând: „Nu vom permite impunerea la noi a valorilor occidentale pe care le promovează Madonna”.

Înaintea concertului, mai multe grupări pro-guvernamentale și religioase au pichetat zone din centrul orașului, sfințind chiar o piață în care Madonna avusese un concert în urmă cu doi ani.
Madonna, care va împlini 54 de ani săptămâna viitoare, este cunoscută pentru implicarea ei în apărarea drepturilor gay-ilor nu doar în străinătate, ci și în Statele Unite. În urmă cu câteva luni a fost una din celebritățile care au apărut în spoturi publicitare în favoarea căsătoriilor gay în statul New York, unde locuiește.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG