Linkuri accesibilitate

Vlad Filat: Sabotajul unor forţe politice nu va fi tolerat


Vlad Filat
Vlad Filat

Premierul spune că remanierile guvernamentale vor continua, că este nevoie de o nouă Constituţie şi că vrea pace în AIE.

Europa Liberă: Suntem în ajunul aniversării a 21 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova și iată că situația social politică nu e cea mai propice pentru a consemna acest important eveniment pentru destinul Republicii Moldova. Anumite forțe încearcă să tensioneze această situație politică. Domnule premier, dacă ar fi să vă citez pe Dumneavoastră, ați spus că atât în interior, cât și în exterior ar exista forțe care nu s-ar împăca cu parcursul de succes al Republicii Moldova.

Vlad Filat: ,,Acest lucru este unul evident. Acțiunile, și nu sunt unele de ultimă oră, de sabotaj, acțiunile de așa numitele de nesupunere civică, de profanare a semnelor statului, a simbolurilor statului. Aceste acțiuni care au drept obiectiv tensionarea în societatea noastră. Sigur, urmează să oprească procesul de reforme, procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Acest lucru este, din punctul meu de vedere o certitudine și ne obligă pe noi cei care suntem
Acţiunile de sabotaj, de nesupunere civică, de profanare a simbolurilor statului urmăresc crearea tensiunilor în societate...


în exercitarea actului de guvernare în Republica Moldova, să luăm decizii și să acționăm în corespundere. Vis-a-vis de cea de-a 21 aniversare a independenței Republicii Moldova nici o încercare, nici o pornire a oricui din interior sau din exterior nu poate să oprească celebrarea și evenimentele pe care le-am programat. Și vreau să spun că vor fi unele frumoase.”

Europa Liberă: Și totuși, domnule premier, ați solicitat Ministerului Justiției să elaboreze un proiect de lege care să înăsprească pedeapsa pentru persoanele care lezează statalitatea Republicii Moldova.

Vlad Filat: ,,Nu aceasta a fost dispoziția care am adresat-o către Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Interne, dar și către alte instituții abilitate cu asemenea atribuții ce vizează asigurarea ordinii publice și respectarea legii în țara noastră. Eu am solicitat ca să facă o evaluare a legislației actuale și dacă se impune, ajustarea cadrului normativ în măsura în care aceste instituții să aibă posibilitatea să intervină prin intermediul acțiunilor de prevenție, dar și te intervenție în cazul în care se impune acest lucru. Mă refeream aici la prevenirea și sancționarea promptă a oricăror acțiuni care duc la violență și duc la instabilitate în societate.”

Europa Liberă: Se zice că o democrație câștigă atunci când orice cetățean are dreptul să protesteze, orice grup de cetățeni, orice formațiune politică.

Vlad Filat: ,,Există limita legii pentru că în multe situații, după cum vedem, să contăm pe bunul simț este naiv. Vom insista asupra respectării normei de drept. Orice democrație are la căpătâi legea. În caz contrar nu e vorba de democrație, este vorba de anarhie, or acest lucru noi nu îl vom permite în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Nu vă este frică că o să zică că începeți să deveniți dictator?

Vlad Filat: ,,Dacă e să fiu numit dictatorul legii atunci nu m-ar deranja acest lucru. Vorbesc despre practici internaționale și toată lumea trebuie să înțeleagă că dincolo de drepturi și libertăți, toți cetățenii Republicii Moldova au și responsabilități. Am accentuat în solicitarea mea să se aibă în vedere și
Dacă e să fiu numit dictatorul legii atunci nu m-ar deranja acest lucru...


responsabilitatea organizatorilor, mai cu seamă în cazurile în care din organizatori a unor acțiuni anunțate pașnice de protest, se transformă în instigatori a acțiunilor violente. Deci, sancțiunea trebuie să fie una pentru toți cei care încalcă legea, indiferent de statutul pe care-l obțin, eventual conjunctural unii. Eu cred că este suficient ca cineva să obțină statut de președinte de partid, nu o să dau calificativele care cred că sunt necesare, este prea mult, dar nu cred că cineva care obține calitatea de președinte de partid să îmbrace această umbrelă a imunității față de norma legală. Orice cetățean al Republicii Moldova este egal în fața legii.”

Europa Liberă: Domnule premier, dar admiteți că e și o răzbunare din partea opoziției comuniste, care nu poate să vă ierte, celor din Alianța pentru Integrarea Europeană care au votat interzicerea simbolurilor?

Vlad Filat: ,,Eu nu cred că aici este bătaie pentru simboluri. Este bătaie pentru Republica Moldova. Avem un program foarte bine închegat. Mergem în îndeplinirea acestui plan de acțiuni, care vizează modernizarea Republicii Moldova și integrarea țării noastre în spațiul valoric european. Pe partea cealaltă are loc lupta bazată pe revanșă, care are drept scop menținerea Republicii Moldova într-o stare de incertitudine și departe de locul firesc pe care-l merită țara noastră.”

Europa Liberă: Dar nu ați inițiat și nu se dorește din partea PCRM-ului acest dialog? Atât de mult chemat totuși că ar fi bine ca negocierile și dialogul să fie pus în capul mesei când apare orice problemă?

Vlad Filat: ,,Stimată doamna Ursu, valorile naționale, simbolurile de stat, prezentul democratic și viitorul democratic european al Republicii Moldova nu pot fi negociate. În situația atestată la Bălți nu este vorba doar de partidul comuniștilor. Am văzut acolo în afară de comuniști, multe alte persoane care u o dată au vorbit despre scopurile lor, nici nu le ascund, străine intereselor
Valorile naţionale, simbolurile de stat, prezentul şi viitorul democratic, european al Republicii Moldova nu pot fi negociate...


naționale ale Republicii Moldova. Partidul Comuniștilor are posibilitate deplină în cadrul Parlamentului – sunt multe alte formate de discuții – să vină cu propuneri pe care nu doar că suntem deschiși să le ascultăm și să le discutăm, dar suntem și cointeresați, dar propuneri care vizează solidarizarea societății noastre și vizează dezvoltarea societății. Dar nu așa cum se procedează din partea dânșilor – divizarea societății, tensionarea în societate, nu pot decât să spun ca și constatare personală au un scop de a opri aceste procese importante pentru destinul țării.”

Europa Liberă: Cum credeți, această febră a referendumului între politicienii moldoveni e mai degrabă o inițiativă serioasă? Sau e o simplă reclamă politică?

Vlad Filat: ,,Sigur. În primul rând aceste acțiuni au drept obiectiv menținerea în activitate a membrilor Partidului Comuniștilor, dacă e să vorbim de referendumurile anunțate de ei, fără finalitate juridică deoarece procedura legală spune exact cum poate fi inițiat un referendum, cum poate fi el pregătit și desfășurat. Mai cu seamă, că am observat în cadrul unei inițiative a unui partid politic că frauda și falsurile sunt la baza acțiunii lor, dorindu-și probabil să se facă vizibili. Regretabil doar este și-ntr-un caz și-n altul că în interes îngust de partid, în interes îngust politic sunt folosiți oameni, care prin manipulare, prin minciună sunt atrași în aceste procese care vin să amplifice problemele existente în societate.”

Europa Liberă: Și atunci, să înțeleg că politicienii nu-și asumă responsabilitatea dezastrului pe care încearcă să-l provoace?

Vlad Filat: ,,Este așa o expresie, că în apă tulbure mai ușor se prinde peștele. Or, atunci când nu ai alte capacități prin a-ți promova mesajele și a-ți promova programul în cazul în care îl ai care prevede rezolvarea problemelor din societate este mult mai ușor să creezi această tensiune, să creezi starea de agitație în societate și prin problemele oamenilor, pe nevoile lor să încerci să obții dividende politice.”

Europa Liberă: Între timp, Bruxellesul continuă să acorde ajutor financiar Republicii Moldova. Moldova va primi 94 de milioane de euro pentru reforma justiției și va fi inclusă în programul ,,Vecinătatea Estică”. Sunteți mulțumit de mersul reformei în Moldova și de impactul pe care trebuie să-l dea?

Vlad Filat: ,,Reforma reprezintă un proces, care are nevoie și de timp, nu doar de capacitate. Din punct de vedere al procesului de reformă în Republica
Nu pot să spun că sunt mulţumit de procesul de reformă, dar suntem într-o dinamică pozitivă...


Moldova, nu pot să spun că sunt mulțumit, dar suntem într-o dinamică pozitivă. Ce ține de impactul acestei reforme asupra vieții cetățeanului sigur că nu sunt mulțumit. Impactul acestor reforme care, de altfel, sunt apreciate de partenerii noștri de dezvoltare, încă nu este resimțit de oameni. Vom accelera și vom insista mai mult în perioada care vine asupra implementării propriu-zis și vom urmări ca etapizarea implementării și resimțirii impactului acestor reforme să fie cât mai rapid.”

Europa Liberă: Pe cât de greu e să promovezi o reformă cu oameni care au aparținut vechiului sistem?

Vlad Filat: ,,Noi nu avem să alegem. Din păcate, și resurse umane nu avem suficiente. Sunt anumite situații regretabile, în care observăm că unii funcționari nu doar că nu înțeleg că trebuie să se perfecționeze, dar recurg și la anumite boicoturi, la anumite blocaje. Dar sunt situații, și foarte multe, în care vedem că funcționarii chiar înțeleg foarte bine importanța și rolul pe care-l joacă dânșii în acest proces important de reforme.”

Europa Liberă: Asta va și făcut să purcedeți la aceste remanieri pe care le continuați?

Vlad Filat: ,,E loc de mai bine în activitatea Guvernului, și în întregime a actului de guvernare este. Și în anumite domenii, acolo unde e nevoie să aducem capacitate suplimentară, trebuie să o facem. Și să nu ne lăsăm ținuți fiind prizonieri a unor situații care la bază au sistemul relațional. În Moldova suntem toți practic cunoscuți între noi, prieteni, cumetri, și așa mai departe, acestea sunt relații care nu vizează în fond actul de guvernare. Ceea ce ține de administrare, noi trebuie să fim solidari și în respect reciproc și să oferim posibilitatea ca cei care au capacitatea cea mai înaltă, cei care au posibilitățile cele mai bune în acest proces de modernizare să le oferim posibilitatea să o facă.”

Europa Liberă: Ce vor face alte componente ale Alianței? Vă vor susține în intenția Dumneavoastră de a merge până la urmă pe această cale a remanierilor guvernamentale?

Vlad Filat: ,,Eu aștept să vină colegii din vacanță. Să discutăm mult mai calm și
Nu-mi doresc tensionarea relaţiilor în Alianţă...


așa cum au anunțat dânșii anterior, să prezinte evaluarea lor vizavi de activitatea colegilor delegați în Guvern și să luăm o decizie solidară. Eu nu-mi doresc tensionarea relațiilor în Alianță, eu doar îmi doresc ca Guvernul să aibă dinamismul și capacitatea necesară pentru a face față sarcinilor pe care ni le-am propus cu toții, dacă toți își asumă responsabilitatea actului de guvernare.”

Europa Liberă: Credeți că ar fi colegial sau necesar ca și alte componente să accepte aceste remanieri?

Vlad Filat: ,,Eu cred că ar fi corect, în primul rând.”

Europa Liberă: Am înţeles că insistaţi pe miniştri care să promoveze corect managementul în instituţiile în fruntea cărora ajung. Problema aceasta referitor la istoria care trebuie să se studieze de la 1 septembrie depinde de politic sau de ramură?

Vlad Filat: „Cred că privim lucrurile prea îngust. Noi avem nevoie de sisteme, sistem a ocrotirii normei de drept, sistem educaţional în Republica Moldova, care dincolo de obiectul istorie are în administrare multe alte obiecte. Care sunt necesare să fie predate într-o manieră foarte şi foarte eficientă. În urma căreia, mă refer la predare să avem copii pregătiţi la nivel de posedarea cunoştinţelor ca să facă faţă competiţiei. Care este una foarte mare. Moldova nu mai este un stat izolat, face parte din acea globalizare care devine din ce în ce mai puternică pe această planetă. De aceea avem o sarcină dificilă.
Moldova nu mai este un stat izolat, face parte din acea globalizare care devine din ce în ce mai puternică pe această planetă...


Dar eu sunt sigur că vom reuşi să o îndeplinim. Avem nevoie de efort conjugat, solidar a tuturor celor care au capacitate. Pentru ca să elaborăm şi implementăm acest sistem educaţional în Republica Moldova, fiind unul foarte complex, începând de la educaţia preşcolară şi finalizând cu cea postuniversitară. Şi mai mult decât atât, cu acea abordare necesară educaţiei pe parcursul întregii vieţi. Deci, avem nevoie de acest sistem complex şi funcţional. Doar având o societate bazată pe cunoaştere noi putem să avem rezultate. Trebuie să învăţăm şi să învăţăm, şi să învăţăm să învăţăm. Dar pentru ca să realizăm acest obiectiv trebuie să avem un sistem funcţional. Eu sunt sigur că cei care au venit deja să muncească în Ministerul Educaţiei, cei care urmează să vină au capacitatea şi vor reuşi să realizeze acest obiectiv.”

Europa Liberă: Şi, totuşi, cum se va numi?

Vlad Filat: „Eu nu pot să vă răspund la această întrebare, deoarece nu am avut discuţii la acest subiect. Doamna ministru împreună cu colegii de la minister urmează să ia această decizie. Doar că eu încă o dată vreau să spun că pentru mine este important conţinutul. Şi atâta timp cât ne vom concentra asupra conţinutului, nu asupra formei vom avea rezultate. Dacă ne vom lăsa legaţi în continuare de forme şi de emoţii, atunci, probabil, vom fi ancoraţi încă pentru mult timp în trecut.”

Europa Liberă: Între timp, domnul Lupu spunea că ar putea să condiţioneze votarea legii bugetului de stat pentru anul viitor dacă nu veţi susţine intenţia PD pentru a elabora legea care prevede o nouă modalitate de indexare a pensiilor.

Vlad Filat: „Doamna Ursu, eu deja încep să obosesc de atâtea condiţionări. Actul guvernării nu este ceva care vine având la bază condiţionare. Prea multe condiţionări au fost până în prezent. Este de ajuns. Am deschiderea totală pentru a discuta orice
Am deschiderea totală pentru a discuta orice problemă, orice iniţiativă, dar fără condiţionare...


problemă, orice iniţiativă, dar fără condiţionare. Şi dacă aceste iniţiative se regăsesc în programul de guvernare pe care l-am votat solidar. Aşa ceva noi nu am convenit. Ca şi multe alte iniţiative care apar aşa peste noapte şi ne trezim fiind puşi în situaţia în care să acceptăm sau să discutăm irosind o grămada de energie. Chiar dacă nu se regăseşte un proiect sau altul în programul de guvernare este necesar să fie discutat şi convenit.”

Europa Liberă: Am înţeles că el e trimis Guvernului. Guvernul trebuie să dea oficial avizul.

Vlad Filat: „Orice iniţiativă care vizează schimbarea procesului bugetar, parametrilor bugetari, sistemului de pensionare, în cazul dat, e nevoie ca înainte de a lansa un proiect sau altul să avem discuţii. Şi să vedem dacă o idee, cât de nobilă nu ar fi ea, sau cât de atractivă pentru alegători nu ar fi ea are acoperire, inclusiv financiară. Poţi să ai dorinţe foarte multe, dacă nu poţi să le realizezi prin decizie şi prin acţiune, nu au nici un sens. Şi se creează impresia că pe anumite procese de reformă care nu sunt populare urmează să îmi asum responsabilitatea eu în calitate de prim ministru, şi PLDM, ca principal partid, fără ca să supăr colegii, eu vorbesc aici direct reieşind din numărul de mandate pe care le avem în Parlament. Dar pe anumite proiecte aşa mai atractive trebuie să se regăsească doar partenerii mei de coaliţie. Şi fără a supăra pe cineva consider că în primul rând nu este corect. De aceea, vis-a-vis de acest proiect noi urmează să avem o discuţie. Pentru că la nivel de idee este ok, cu toate că şi aici ar fi o temă de discuţie. În urma acestor discuţii la care mă refeream trebuie să analizăm impactul. Nu doar că a fost semnată o iniţiativă de cineva şi este obligatoriu ca ea să fie promovată. Şi mai cu seamă să vedem dacă avem acoperirea financiară.”

Europa Liberă: Se zice că s-ar putea identifica bani, dacă s-ar îmbunătăţi administrarea fiscală şi cea vamală.

Vlad Filat: „Acest dacă se referă şi la modul în care se irosesc banii în sistemul energetic. Acest dacă se referă şi la modul în care este administrată proprietatea statului. Acest dacă se referă şi la modul în care avem procesul de privatizare realizat în Republica Moldova. Acest dacă se referă şi la modul absolut defectuos în care administrăm procesul care ţine de protecţia socială. Acest dacă se referă în general la actul de guvernare. Însă avem parametri în baza cărora construim şi bugetul şi bugetul asigurărilor sociale, bugetul asigurărilor în medicină. Eu dacă o să încep să umblu cu
Eu dacă o să încep să umblu cu „dacă”, atunci noi nu doar vom sta pe loc, noi vom regresa...


„dacă”, atunci noi nu doar vom sta pe loc, noi vom regresa. De aceea, eu cred că trebuie să încetăm cu condiţionările şi cu acest „dacă”. Şi dacă avem de discutat, apropo, la capitolul „dacă” trebuie să discutăm, să convenim şi să mergem cu acţiuni consolidate şi consensuale. Apropo în Acordul de constituire a Alianţei avem un punct care stabileşte foarte clar că deciziile se iau într-o manieră consensuală. Ceea ce înseamnă că dacă o componentă a Alianţei nu este de acord cu un proiect sau altul nu e cazul ca cineva să vină cu condiţionări. Se scoate de pe ordinea de zi şi se merge mai departe. Şi în acest sens avem programul de guvernare. Uite acolo noi nu trebuie să avem discuţii interminabile trebuie doar să implementăm programul de guvernare. dacă suntem serioşi. În rest, proiecte care vin şi care nu găsesc consens trebuie să fie lăsate pentru discuţii suplimentare necesare.”

Europa Liberă: Până la finele mandatului actualului Legislativ, fisuri în cadrul Alianţei vor apărea, admiteţi?

Vlad Filat: „Eu sper că vom avea discuţii contradictorii este şi firesc să fie aşa şi vom avea suficientă raţiune pentru a nu admite fisuri. Cel puţin acesta este punctul meu de vedere şi cred că trebuie să fie un punct de vedere comun. Dar pentru ca să nu apară asemenea situaţii, sigur nu trebuie să avem provocări, inclusiv la nivel de lansare a unor iniţiative legislative, care nu doar că nu sunt discutate, dar care vin să diminueze rolul unor instituţii în cazul dat. Şi eu vreau să spun, aşa cum a făcut-o colegul domnul Lupu în anticipare, redimensionarea atribuţiilor funcţionale la nivel de instituţii eu nu voi mai accepta. Ultima mea cedare în calitate de prim ministru la acest capitol a fost trecerea sub control parlamentar a CCCEC, care va fi Centrul Naţional Anticorupţie sub control parlamentar. Care reprezintă o greşeală la nivel de reformă. Guvernul are responsabilitate directă în combaterea corupției. Asta înseamnă că trebuie să aibă şi instrumentarul, nu doar responsabilitate. Lucrurile vor demonstra acest punct de vedere al meu în viaţă. A fost o concesie, înțelegând că era o situaţie foarte şi foarte importantă, de cotitură pentru Moldova, dar este ultima mea cedare. Toate aceste încercări pe care le aud în ultima perioadă de…”

Europa Liberă: …un control parlamentar mai strict asupra activităţii executivului. Că aţi fi monopolizat politica externă a statului.

Vlad Filat: „Avem norma legală, a fost acceptată atunci când am constituit AIE. Redimensionarea atribuţiilor la nivel de putere în stat va fi făcută atunci când vom adopta
Redimensionarea atribuţiilor la nivel de putere în stat va fi făcută atunci când vom adopta Constituţia nouă...


Constituţia nouă. Uite acolo vom discuta şi vom veni într-o manieră de compromis, dar asumată în vederea echilibrării atribuţiilor funcţionale între puterile statului. Toate aceste încercări pot să creeze tensiuni inutile. Şi în acest sens, dacă este să vorbim despre un proiect de lege mai năzbâtios pe care l-am văzut în ultima perioadă fiind înaintat de PL şi PD, unii din aceste partide care erau foarte pesimişti vis-a-vis de procesul de integrare europeană, nu ştiu de ce acum foarte rapid vor să se ataşeze de acest proces de integrare europeană. Parlamentul are atribuţii largi în acest sens. prin dreptul la iniţiativă legislativă, prin dreptul de a exercita control parlamentar, prin intermediul audierilor parlamentare, prin acest drept exclusiv de a aproba legi sau a nu aproba legi ş.a.m.d. dacă se doreşte substituirea executivului, atunci întrebarea este care este totuşi scopul.”

Europa Liberă: O nouă Constituţie totuşi va fi?

Vlad Filat: „Este obiectivul pe care trebuie să-l realizăm până la expirarea mandatului. E necesar ca după alegerile parlamentare care sper să fie ordinare noi avem nevoie de o Constituţie nouă. Acest proiect urmează a fi înaintat în procedura stabilită şi ulterior supus votului. Către acel moment urmează să vedem. Eu sper să voteze 67 de deputaţi ca să votăm în Parlament o nouă Constituţie, să nu mai fie necesar să scoatem oamenii la vot.”
XS
SM
MD
LG