Linkuri accesibilitate

După violențele de la Bălți: cine sînt „unioniștii”? (Timpul)


Cazul Niculin (Adevărul).


Nu putem decât să bănuim ce va discuta cancelarul german Angela Merkel cu oficialii de la Chişinău, scrie George Damian în Timpul. El arată totuşi că reglementarea conflictului transnistrean va fi probabil cel mai important subiect: după ce Putin a ratat excursia de federalizare la Chişinău, Angela Merkel vine şi ea cu o propunere asemănătoare, deşi cel mai probabil nu vom şti cu siguranţă conţinutul acesteia. La Chişinău trebuie să fie clar un lucru, continuă George Damian, Angela Merkel nu reprezintă Uniunea Europeană, ci doar o ţară membră a Uniunii Europene (chiar dacă este vorba de cea mai puternică şi bogată). Autorul sugerează de asemenea că Chişinăul este în continuare prins într-o capcană: aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană nu este posibilă decât după rezolvarea conflictului transnistrean, pentru că Bruxellesul s-a păcălit o dată cu Ciprul şi nu va mai avea aceeaşi atitudine faţă de R. Moldova atunci când se va pune problema aderării. Orice decizie luată într-o direcţie înseamnă renunţarea la cealaltă, conchide George Damian.

Un alt comentariu din Timpul, semnat de Valentin Buda, lansează întrebarea cine sunt unioniştii şi dacă reprezintă ei un pericol pentru statalitatea R. Moldova astfel „încât să merite să fie alungați cu pietre de sateliții politici ai Moscovei în fosta gubernie”? Răspunsul autorului este că unioniştii sunt oameni „pentru care contează în primul rând dorința de a trăi într-o țară europeană, acolo unde pot avea toate lucrurile ce le sunt refuzate astăzi: libertatea de expresie, dreptul de a se numi români și de a se bucura de zestrea fenomenală a istoriei, culturii, tradițiilor românești și, de ce nu, de a călători și a munci oriunde în Europa”. Cine este interesat ca aceste lucruri să nu se concretizeze cu adevărat și cât mai curând, e liber să ridice piatra, notează Valentin Buda, dar ar fi mai bine să și-o arunce în propria țeastă!

Ziarul Adevărul informează că celulele stem, prelevate în timpul naşterii, care pot trata peste 80 de boli, sunt recoltate acum şi în Moldova. Tot mai mulţi părinţi sunt gata să dea bani grei pentru a asigura sănătatea copiilor lor pe viaţă. Doar că deocamdată, din lipsă de reglementări legale transplantul poate fi făcut doar peste hotare. Virginia Dumitraş mai arată că nici măcar colectarea şi păstrarea acestor celule nu este prevăzută de Legea transplantului de organe, ţesuturi şi celule umane, dar că Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, a dat asigurări că în cel mult două-trei luni acest serviciu va deveni legal.

Eugenia Pogor aduce în aceeaşi publicaţie noi detalii despre cazul jurnalistului acuzat de spionaj. El a fost reţinut în momentul în care primea informaţii despre livrările de armament în Transnistria, tranzitând Ucraina, scrie publicaţia „Segodnya“, citând surse din Securitatea de la Kiev. Pe de altă parte, site-ul dumskaia.net scrie că Simion Niculin colecta date despre circulaţia mărfurilor venite din Ucraina prin segmentul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean. Şi asta pentru că Moldova n-ar avea încredere în cifrele prezentate de Ucraina. Informaţiile erau oferite de către angajatul unei structuri de stat, care ar fi ajuns pe mâna securiştilor şi l-a turnat pe moldoveanul reţinut în momentul în care primea documentele. Pentru că a colaborat cu Securitatea, ucraineanul a scăpat doar cu demisia, iar Niculin riscă până la 15 ani de închisoare, mai precizează Eugenia Pogor.
XS
SM
MD
LG