Linkuri accesibilitate

Presa de la Chişinău abordează cu prudenţă şi laconism divorţul premierului.


Purtătorul de cuvânt al guvernului a confirmat că premierul Vlad Filat și soția sa, Sanda au depus cerere de divorț, după o căsnicie de 20 de ani. Igor Volnițchi a declarat presei marți că primul ministru și soția sa nu doresc să comenteze decizia pe care au luat-o de comun acord. Viaţa privată a politicienilor este în principiu un subiect de interes public, America fiind un exemplu extrem, dar unde sunt limitele de la care începe sfera privată? Liliana Barbăroşie despre o problemă de principiu a mass-mediei:

Deşi i s-a pus în faţă un subiect picant, mass-media de la Chişinău abordează cu prudenţă şi laconism divorţul premierului, în schimb reţelele de socializare sunt pline de speculaţii privind motivele acestei separări. Mai mulţi autori de comentarii fac aluzii străvezii la presupusa infidelitate a premierului, laitmotiv preluat şi de un site informaţional, care până la prânz a pedalat această versiune, dar în scurt timp a retras-o fără niciun fel de explicaţii.

Până unde are dreptul să intre presa în viaţa privată a unei persoane publice? Această întrebare i-am adresat-o avocatului Vladislav Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Republica Moldova. El spune că până acolo unde există interes public, şi nu doar o simplă curiozitate:

„Faptul că persoana este una publică nu înseamnă că ea nu poate avea viaţă privată. Iar asta nu înseamnă că după uşile casei politicianului presa nu se poate uita. Ea se poate uita, însă aici limitele sunt foarte înguste. În primul rând trebuie să existe un interes public pentru societate ca ea să cunoască anumite aspecte ale vieţii private şi aceste aspecte pot fi dezvăluite doar în situaţia în care acest politician spune una în public, iar acasă se comportă cu totul altfel. Totuşi chiar şi aici ingerinţa în viaţa privată nu trebuie să aducă prejudicii nejustificate terţilor. Eu cred că informaţia despre divorţ este de interes public, iar deja motivele divorţului, anumite dedesubturi ar putea cu greu să fie justificate. Asta deja e o simplă curiozitate, care nu reprezintă un scop legitim care ar justifica ingerinţa în viaţa privată.”

Un ziar de la Chişinău sugera ieri că premierul şi-ar fi folosit din plin familia în scopuri electorale, apărând în cadrul campaniilor pe mai multe coperte de reviste alături de soţia sa şi cei doi copii al lor. Mai poate fi considerat justificat apelul la discreţie lansat de prim-ministru în asemenea condiţii? Iată ce crede Ludmila Andronic, preşedinta consiliului de presă:

„La momentul în care politicianul Vlad Filat şi-a promovat imaginea unui politician susţinut de familia sa, situaţia putea fi exact acea pe care o reflecta el. Nimeni nu-i poate imputa acum că ar fi trişat. Că lucrurile se schimbă, asta este o altă situaţie. Eu cred că nu ar trebui să amestecăm aceste două situaţii. Mie mi se pare că trebuie să le lăsăm politicienilor o mică parte de viaţă privată… Până la urmă situaţia din familia unui politician, în momentul în care nu este atât de dramatică încât să influenţeze viaţa politică dintr-o ţară, atunci ea trebuie lăsată în pace şi discutată mai puţin.”

Dar ce impact ar putea avea un divorţ cu trena de presupuneri şi zvonuri, unele mai ranchiunoase decît altele, asupra imaginii unui politician? Iată o opinie a sociologului Doru Petruţi:

„Nu am văzut o atenţie sporită către astfel de subiecte. În general moldovenii preferă ca lucrurile ce ţin de sfera privată să nu fie discutate. Dacă din culisele acestei poveşti o să apară alte amănunte, care se vor discuta şi vor face ca acest bulgăre de zăpadă să crească, atunci din acel moment am putea cred pune în cadrul unei ecuaţii politice şi lucrul acesta. Dar a face legătura şi a aştepta o eventuală urcare sau scădere ca scor electoral în funcţie de asta, cred că e prematur să vorbim despre asta,” crede sociologul Doru Petruţi.
XS
SM
MD
LG