Linkuri accesibilitate

Senatorul american Richard Lugar: arsenalul sirian un obstacol în calea păcii în Orientul Mijlociu


Sen. Richard Lugar
Sen. Richard Lugar

Un apel adresat Rusiei pentru eliminarea armelor chimice din Siria.


Un proeminent senator american a formulat un apel legat de criza in Siria. Cu detalii de la Washington, corespondentul Europei Libere, Valeriu Sela:

Senatorul republican de Indiana, Richard Lugar, un lider al eforturilor vizind reducerea arsenalelor nucleare ale Rusiei si Statelor Unite, a cerut celor doua tari sa conlucreze pentru eliminarea armelor chimice de care dispune Siria.

Luna trecuta, regimul de la Damasc a amenintat ca poate folosi arme chimice, ca raspuns la orice atac din strainatate, aceasta fiind prima confirmare oficiala ca Siria are astfel de arme. Propunerea senatorului Lugar survine intr-un moment delicat, in conditiile in care Rusia se opune unei interventii occidentale in Siria, tara in care razboiul civil dureaza de-acum de 17 luni.

Intr-un interviu acordat ieri, Lugar a spus ca idea sa a fost initial respinsa de oficialitati de la Moscova, care au argumentat ca Siria nu s-a alaturat niciodata acordului cu privire la eliminarea armelor chimice, conventia avind drept semnatari 188 de tari. „Raspunsul initial” - a spus Lugar -, „a fost ca Siria nu este parte a Conventiei cu privire la armele chimice, ceea ce este adevarat, iar noi, adica Rusia si Statele Unite, nu posedam armele respective, ceea ce este din nou adevarat. Dar este la fel de adevarat ca, in cursul evenimentelor care vor urma, nu este clar cine va intra in posesia armelor respective, daca cineva o va face; cine va fi raspunzator; daca vreo parte va fi semnatara Conventiei”. Senatorul Lugar a adaugat ca cele mai multe tari vad in arsenalul sirian un obstacol in calea pacii in Orientul Mijlociu.

Richard Lugar se afla la Moscova in aceasta saptamina pentru a obtine extinderea Acordului Nunn-Lugar cu privire la reducerea amenintarilor, un efort demarat in 1991 vizind reducerea arsenalelor de arme nucleare si chimice ale fostei Uniuni Sovietice. Ca urmare a acestui demers 7,500 de focoase nucleare au fost deactivate, iar programele nucleare din Ucraina, Kazahstan si Belarus au fost oprite.

Programul poarta numele lui Lugar si al colegului sau democrat, fostul senator de Georgia, Sam Nunn. Cei doi au convins un Congres sceptic sa finanteze acest efort, intre altele fiind construita o instalatie in Siberia pentru distrugerea a doua milioane de arme chimice sovietice.

Lugar a precizat ca ideea de a coopera cu Rusia ii apartine lui, nu administratiei Obama. „Amenintatile pentru ambele parti pot veni din alta parte” - a spus senatorul, continuind „Asta este ceea ce sugerez”, spunind ca Rusia si Statele Unite ar putea intr-o noua faza de cooperare care sa ajute cele doua tari si restul lumii.
XS
SM
MD
LG