Linkuri accesibilitate

Ca să „supraviețuiască”, liceele înmatriculează și elevi cu media cinci (Timpul).


Un articol amplu despre reţinerea, în Ucraina, sub acuzaţia de spionaj a jurnalistului Simion Niculin acreditat din partea Republicii Moldova la Comisia Unificată de Control publică astăzi ziarul Adevărul. Autoarea, Eugenia Pogor, a aflat mai multe amănunte cum ar fi cel că bărbatul a fost arestat încă în luna aprilie, însă informaţia tăinuită de autorităţi s-a scurs în presă abia acum două zile.

Făcând trimitere la ziarul rusesc „Kommersant“, jurnalista mai scrie că protocolul privind reţinerea lui Niculin nu face referire la vreun martor sau vreun document secret care ar fi fost confiscat de la moldovean. Anumite episoade din trecutul jurnalistului-militar trezesc totuşi bănuieli, se mai arată în articol. De exemplu, sunt citaţi foşti colegi de-ai acestuia pe vremea când lucra la agenţia de stat Moldpres cu declaraţia că deşi era oficial angajat, nu venea la redacţie şi era permanent prin Transnistria. „Era KGB-ist sută la sută, o ştiau toţi”, a spus publicaţiei un fost coleg. În acelaşi timp, Niculin nu era ofiţer de presă cu acte în regulă la CUC, mai notează autoarea, şi asta pentru că acolo lucrează jurnalişti din cele trei părţi doar în bază de voluntariat.

Ca să „supraviețuiască”, liceele înmatriculează și elevi cu media cinci, aflăm dintr-un articol din Timpul. În ultimii patru ani, media minimă de concurs în liceele din Chişinău a fost sub nota 5,5 la ambele profiluri teoretice, notează publicaţia. Astfel, în 2011, anul trecut, în cele aproape o sută de licee din municipiu practic nu a existat concurs de admitere, la licee fiind înmatriculați toți pretendenții indiferent de notele obținute pe parcursul anilor de gimnaziu. Şi asta pentru că, conform Regulamentului de admitere în învățământul liceal, pentru funcționare, un liceu trebuie să asigure formarea a nu mai puțin de două clase liceale, câte una pentru fiecare profil teoretic, fiecare clasă cu un număr de elevi în conformitate cu normele în vigoare: 30-35 în localitățile urbane și 25-30 în localitățile rurale. Solicitată de Timpul, viceministrul Educației, Tatiana Potâng, regretă această situaţie şi spune că ea s-ar datora unei accepţii generale deformate cu privire la liceu.

Călăii care au dirijat măcelul asupra tinerilor reţinuţi ilegal în zilele de 7-10 aprilie 2009 sunt achitaţi sau avansaţi în funcţii, iar magistraţii bifează cu sentinţe pe numele unor poliţişti simpli, a căror vină trezeşte evidente semne de întrebare, scrie Pavel Păduraru în Timpul. Jurnalistul se referă la cazul poliţistul Radu Starinschi condamnat de Curtea de Apel la doi ani de puşcărie cu suspendare pentru maltratarea unui tânăr în aprilie 2009. Asta în timp ce poliţiştii care au bătut victima cu adevărat sunt la libertate, mai afirmă jurnalistul, amintind că, în 2011, Timpul a realizat o investigaţie despre acest caz în care ar fi descoperit că victima, Sergiu Creţu, a fost maltratată în alte circumstanţe şi de către alte persoane, iar acuzaţiile aduse lui Starinschi ar fi inventate.
XS
SM
MD
LG