Linkuri accesibilitate

Repliere a guvernului Ponta sub presiune internațională


Gianni Buquicchio
Gianni Buquicchio

Gianni Buquicchio (Comisia de la Veneția): „șocat” de faptul că CC dintr-un stat membru UE „se simte obligată să facă apel la Comisie pentru a-și proteja independența”.


Premierul român, Victor Ponta pare sa dea inapoi in privinta renumararii electoratului autohton, asa cum le ceruse autoritatilor locale in urma cu o saptamina, cind inca spera sa gaseasca o modalitate de a nu recunoaste rezultatele Referendumului din 29 iulie, in urma caruia presedintele Traian Basescu ar trebui sa se intoarca la Palatul Cotroceni.

Seful guvernului de la Bucuresti a declarat astazi destul de abrupt ca „ideea initiala a unui mini-recensamint nu poate functiona”, pretextul invocat de premier fiind „boicotul” sustinatorilor lui Traian Basescu, dar decizia de a renunta la refacerea listelor electorale a fost anuntata imediat dupa o intilnire pe care Victor Ponta a avut-o cu ambasadorul Statelor Unite, Mark Gitenstein.

In acelasi timp Curtea Constitutionala a venit cu o noua precizare explicativa prin care ii avertizeaza pe membrii guvernului ca ramin valabile listele pe baza carora au votat românii la referendum. Socialistii si liberalii aflati la putere in Romania ar fi avut nevoie sa taie de pe listele electorale 1.300.000 de persoane pentru ca Referendumul sa fie validat, iar Traian Basescu sa fie demis. Scaderea numarului votantilor ar fi dus la scaderea pragului de prezenta la vot. In Romănia, potrivit Legii referendumului, pentru ca o consultare nationala sa fie validata este nevoie de o prezenta de 50% plus unu. In 29 iulie la Referendumul de demitere prezenta a fost de 46,2, deci sub acest prag.

Mini-recensamintul pe care socialistii ar fi vrut sa-l faca prin intermediul primarilor, iar liberalii cu ajutorul administratorilor de bloc, a fost deci anulat, sub presiuni externe. Tot ceea ce le ramine de facut responsabililor de la Evidenta populatiei este scoaterea persoanelor decedate de pe liste, conform indicatiilor premierului român.

Tot astazi a aparut o rectificare trimisa de Curtea Constitutionala Monitorului Oficial prin care se clarifica faptul ca la Referendum, in corpul electoral sint cuprinsi si cetatenii români aflati in strainatate, dupa ce socialistii si liberalii români au declarat ca doar platitorii de taxe din tara ar trebui sa participe la vot.

Intre timp continua la Parchetul Genreal anchetarea sefilor Directiei evidenta populatiei, cei care i-au trimis Curtii Constitutionale o declaratie prin care sustineau ca Ministerul de Interne nu poate asigura verdicitatea numarului de votanti (18.292.514), declarati inainte de Referendum de fostul ministru de resort Ioan Rus, care si-a dat demisia la inceputul acestei saptamini acuzind presiuni politice. Din cauza acestui document Curtea a cerut verificarea listelor electorale pina la sfirsitul lunii august, prelungind in acest fel blocajul din România.

Judecătoarea Iulia Moțoc la lansarea unei cărți la New York
Judecătoarea Iulia Moțoc la lansarea unei cărți la New York
Presiunile politice asupra institutiile implicate in demiterea presedintelui Traian Basescu sint din ce in ce mai mari si doar supravegherea tarii din afara ar mai putea garanta un proces rezonabil in continuare. In orice caz presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio tocmai a declarat ca se simte „socat” de faptul ca pentru a doua oara intr-un timp scurt Curtea Constitutionala dintr-un stat membru al Uniunii Europene „se simte obligata sa faca apel la Comisia de la Veneția pentru a-si proteja independenta”.

„Intimidarile sint din ce in ce mai agresive” a precizat judecatoarea Iulia Motoc de la Curtea Constitutionala, numita acolo din partea taberei lui Traian Basescu, dupa ce acum citeva saptamini o alta judecatoare Aspazia Cojocaru, numita de socialisti, a fost amenintata, se pare chiar de oameni din partidul premierului.

Politigraf

XS
SM
MD
LG